Príbeh lásky Clarka Gablea ukončilo letecké nešťastie! Očarujúca Lombardová zomrela ako 33-ročná

Clark Gable, ktorý sa narodil 1. februára 1901, bol medzi svetovými vojnami jednou z najväčších filmových hviezd.

01.02.2021 13:06
debata (2)

Galantný elegán s fúzikmi a vždy upravenými vlasmi získal už v roku 1934 Oscara za úlohu vo filme Stalo sa jednej noci, najväčší úspech – a nomináciu na ďalšieho Oscara – mu priniesla postava svetáckého Rhetta Butlera v legendárnej romanci Odviate vetrom (1939). Charizmatického Butlera potom už žiadna ďalšia Gableova rola nepredčila.

Clark Gable a  Carole Lombard na zábere z... Foto: Profimedia
Clark Gable a Carole Lombard Clark Gable a Carole Lombard na zábere z tridsiatych rokov.

Rodák z Ohia sa hercom túžil stať od mladosti. Začínal v divadle, v roku 1924 ako dvadsaťtriročný odišiel skúsiť šťastie do Hollywoodu, kde o neho ale spočiatku valný záujem nebol. Pred kamerou začínal Clark Gable ešte v ére nemého filmu, kedy sa ale objavil len v niekoľkých menších rolách. Až účinkovanie v niekoľkých divadelných hrách mu vynieslo zmluvu so štúdiom Metro-Goldwyn-Mayer. A v 30. rokoch minulého storočia už išiel z role do role. Po jeho boku si zahrali vtedajšie najkrajšie ženy Hollywoodu ako Joan Crawford, Grace Kelly, Marilyn Monroe či Jean Harlow.

V osobnom živote Gable veľa pokoja nezažil, bol niekoľkokrát ženatý, šťastný bol vraj ale len s herečkou Carole Lombardovou, ktorá zahynula pri zrútení lietadla v roku 1942. Bola v poradí jeho treťou manželkou, oženil sa s ňou v roku 1939. O sedem rokov mladšia Lombardovová herca naplno očarila ešte počas jeho manželstva s druhou ženou, Mariou Franklin Gableovou.

Herec Clark Gable na zábere z rolu  1946. Foto: SITA/AP, Anonymous
Clark Gable Herec Clark Gable na zábere z rolu 1946.

Bola to práve Carole Lombard, ktorá ho prehovorila, aby zvážil rolu Rhetta Butlera vo filme Odviate vetrom (1939), do ktorej sa mu veľmi nechcelo. Napokon ho presvedčila a jeho rola po boku úchvatnej Vivien Leighovej v úlohe Scarlett O'Harovej mu vyniesla ohromnú slávu. A peniaze. Za honorár Gable kúpil ranč v Kalifornii, na ktorý počas prestávky nakrúcania filmu Odviate vetrom utiekol spolu s Lombardovou. Na ranči prežili najšťastnejšie roky ich života.

 Clark Gable a  Vivien Leight filme Odviate...
Clark Gable a  Vivien Leigh počas nakrúcania...
+3Clark Gable a Marilyn Monroe vo filme Mustangy.

V januári 1942 Lombardová cestovala po USA počas charitatívneho podujatia, kedy zbierala peniaze pre americkú armádu. Spolu s matkou Elizabeth Petersovou strávila Lombardová týždeň cestovaním po USA, väčšinu ciest absolvovala vlakom. Domov sa však už ponáhľala a nechcela strácať čas cestovaním vlakom a tak 16. januára 1942 nastúpila spolu s mamou a niekoľkými členmi armády do lietadla, ktoré krátko po štarte vybočilo z kurzu a narazilo do hory Potosi (neďaleko Las Vegas). Všetci na palube zahynuli, Lombardová mala 33 rokov.

Clark Gable a Vivien Leigh vo filme Odviate... Foto: SITA
Clark Gable, Vivien Leigh Clark Gable a Vivien Leigh vo filme Odviate vetrom.

Gable po jej smrti vstúpil do vojenského letectva a počas služby sa rozhodne neskrýval v zázemí. Zapojil sa do náletov a počas vojny získal dokonca niekoľko vyznamenaní. Po roku 1945 sa vrátil k filmu, režisér John Huston mu v roku 1960 ponúkol rolu cowboya Gaya Langlanda vo filme Mustangy (The Misfits) nakrútenom podľa predlohy Arthura Millera. Spolu s Gablom si v snímke zahrali Marilyn Monroe, Montgomery Clift či Ellie Wallach. Clark Gable si už ale úspech filmu neužil. Krátko po skončení nakrúcania dostal infarkt. Zomrel 16. novembra 1960 v Los Angeles ako 59-ročný.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Clark Gable

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...