Toto prvenstvo Melaniu Trumpovú zabolí! Stala sa najmenej populárnou prvou dámou USA

Melania Trumpová opustila v stredu Biely dom ako prvá dáma USA s rekordne najnižšou popularitou.

21.01.2021 07:00
Melania Trump Foto: ,
Melania Trumpová.
debata (6)

Melania Trumpová je podľa prieskumu CNN a spoločnosti SSRS aktuálne pozitívne vnímaná 42 percentami Američanov a naopak, negatívne 47 percentami. Miera neobľúbenosti manželky Donalda Trumpa je vôbec najvyššia, odkedy sa Melania stala prvou dámou USA.

Podľa CNN sa Melania Trumpová aktuálne teší najmenšej obľube spomedzi všetkých manželiek dosluhujúcich prezidentov v moderných dejinách USA, odkedy sú k dispozícií zodpovedajúce údaje z prieskumov. Tradične si totiž prvé dámy USA podľa CNN užívajú obdiv občanov, keďže ide o nevolený post, ktorý väčšinou nevyvoláva žiadne kontroverzné reakcie.

V predchádzajúcich prieskumoch CNN a Gallupovho inštitútu o miere popularity končiacich prvých dám bola ich priemerná obľúbenosť 71 percent, a naopak, úroveň nepopulárnosti dosahovala 21 percent. CNN zároveň poukázala na to, že prieskumy v prípade troch z bývalých prvých dám – Pat Nixonovej, Betty Fordovej a Rosalynn Carterovej – sa robili pred posledným mesiacom, v ktorom boli ich manželia vo funkcii a otázky, ktoré sa respondentom kládli, boli naformulované inak ako v prípade Trumpovej.

Veľmi podobnú mieru popularity a nepopularity (70 ku 23 percentám) od čias Nancy Reaganovej v roku 1989 však zistili i vtedy, ak spomínané tri bývalé prvé dámy z porovnania vyradili.

Jediná z prvých dám, ktorá zo svojej pozície odchádzala s čistou popularitou menej než +40 percentuálnych bodov, bola Hillary Clintonová v roku 2001. V januári 2001 bola Clintonová podľa prieskumu CNN, magazínu Time a spoločnosti Yankelovich Partners obľúbená u 52 percent a neobľúbená u 39 percent Američanov.

Prvá oficiálne návšteva bez manžela, Melania...
Prvá dáma USA Melania Trump (vpravo) s prvou...
+12V šatách a klobúku Dolce & Gabbana sa objavila...

Na rozdiel od Trumpovej bola však v Bielom dome omnoho aktívnejšia a ešte počas funkčného obdobia svojho manžela sa uchádzala o miesto v Senáte, pripomína CNN. Trumpova manželka sa však na každodennom manažmente v Bielom dome nepodieľala a pre väčšinu Američanov nebola príliš viditeľná.

Relatívne nízku popularitu však Melania zaznamenávala už v roku 2016, keď Donald Trump kandidoval na pozíciu prezidenta USA. Podľa CNN však nepriaznivé vnímanie Melanie u verejnosti súvisí najmä s osobou jej manžela, ktorá americkú spoločnosť silne polarizuje.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá dáma #Melania Trumpová

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...