Človek na prenájom? Nerobím nič, ale pomôžem zahnať pocit samoty, tvrdí Japonec

Šodži Morimoto má na internete zástupy priaznivcov vďaka svojej nezvyklej činnosti - ponúka sa na prenájom tým, ktorí sa nudia, cítia sa osamelí alebo potrebujú na chvíľu spoločnosť. Spočiatku službu ponúkal zadarmo, teraz mu poskytuje skromnú obživu.

15.01.2021 11:00
shoji Foto:
Japonec Šodži Morimoto.
debata (1)

Ako píše britský denník The Times, Morimoto požaduje 10 000 jenov (zhruba 70 eur) plus výdavky za cestu a jedlo za to, že sa príde so záujemcom porozprávať, niečo s ním vypiť, ale nič viac. Jeho službu možno nájsť pod názvom Na prenájom človek, ktorý nič nerobí. Za tri roky svojej činnosti inšpiroval k natočeniu televízneho filmu, napísal knihy a na twitteri má 269 000 sledo­vateľov.

Jeho klientom často stačí, že sa s nimi ide prejsť alebo ich sprevádza na nákup. Je medzi nimi ale aj jeden, ktorý má za sebou pokus o samovraždu. „Prenajmite si osobu (mňa), ktorá nič nerobí. Som stále k dispozícii, nebudem robiť nič, len niečo zjem, napijem sa a budem komunikovať,“ charakterizuje svoju službu Morimoto. Je ženatý, má štvorročné dieťa a diplom v odbore fyziky z univerzity v Osake. Tri roky pracoval vo vydavateľskej spoločnosti, ale pretože sa nudil, prácu opustil.

V roku 2018 zverejnil tweet so znením: „Ponúkam sa na prenájom ako človek, čo nič nerobí. Máte problém zájsť si sami do obchodu? Chýba vám v tíme hráč? Môžem robiť len ľahké veci.“ Tak začal a pôvodne službu ponúkal zadarmo. Teraz ale vyberá poplatok, aby zredukoval záujemcov a odradil tých, ktorí len maria jeho čas. V ničnerobení má denne troch až štyroch spoločníkov a väčšina z nich, ako hovorí, sa potrebuje len porozprávať. Jedna z klientiek ho so sebou vzala do sex šopu a ocenila, že jej načúval, nesúdil a nechal si svoj názor pre seba.

Morimoto nikoho nechváli ani nepresviedča. „Ja osobne nemám rád, keď sa ma niekto snaží povzbudzovať. Vadí mi, už keď mi ľudia hovoria, aby som vytrval. Keď sa niekto o niečo snaží, myslím, že najlepšie sa mu to dá uľahčiť tým, že mu stojíme po boku,“ hovorí o svojej filozofii Japonec.

Najatý bol už na všeličo – na spoločný obed, odfotografovanie sa pre Instagram, chytanie motýľov v parku aj spoločné sledovanie zápasu zápasníkov. Jeden muž si ho pozval a zveril sa mu, že spáchal vraždu, ďalší patril k náboženskej sekte Óm šinrikjó, zodpovednej za útok sarínom v tokijskom metre v roku 1995. Jeden muž si ho najal, aby ho odprevadil z nemocnice k miestu, kde sa predtým pokúsil spáchať samovraždu.

„Nie som priateľ ani známy. Som ušetrený komplikácií, ktoré prináša vzťah, ale môžem ľuďom pomôcť zahnať pocit osamelosti,“ povedal Morimoto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #práca #Japonsko #Twitter #samota

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...