Od týchto kresieb ťažko odvrátite zrak! Aj čierne čiary môžu sršať erotikou

Vkusné, vtipné a dokonale provokatívne - také sú kresby umelca, ktorý dokáže pár čiarami vystihnúť hravosť erotiky.

14.01.2021 09:00
debata (5)

V roku 2014 založil parížsky ilustrátor instagramový účet s názvom Petites Luxures. Vtedy zrejme nečakal, koľko fanúšikov mu tento krok prinesie. Aktuálne ho sleduje vyše 1,3 milióna ľudí. Čím ich zaujal?

Odpoveď je jednoznačná. Erotikou. Petites Luxures ponúka originálne erotické kresby – na prvý pohľad zopár obyčajných čiernych čiat na bielom papieri, druhý pohľad už prináša jasné posolstvo a silný erotický náboj.

Ako sa uvádza na stránke forbes.com, umelec pracoval vyše 16 rokov ako grafický dizajnér a vždy sa usiloval o úprimnosť kresieb – často naivných, niekedy neobratných, ale ako hovorí, vždy úprimných. On sám sa za však umelca nepovažoval. „Študoval som v Paríži úžitkové umenie a grafický dizajn a potom som 16 rokov pracoval ako grafický dizajnér a umelecký riaditeľ. Ale z môjho pohľadu je grafický dizajnér skôr remeselníkom ako umelcom,“ povedal pre spomínanú stránku a dodal: „Až keď som začal pracovať na projekte Petites Luxures, urobil som krok do umeleckého sveta. Vďaka úspechu na Instagrame ma začali kontaktovať galérie, zberatelia, ktorí si kupovali moje kresby. Hoci ma možno "technicky“ nazvať umelcom, pretože teraz žijem zo svojho umenia, stále sa s týmto označením necítim stotožnený, vetu ‚Som umelec‘ považujem za veľmi domýšľavú."

Jeho kresby oslobodzujú od konvenčného pohľadu na sexualitu a povzbudzujú k novému a nekomplikovanému spôsobu narábania so sexualitou a erotikou – niekedy s poriadne provokatívnym nádychom, ale vždy s veľkým zmyslom pre poetickú predstavivosť. Jeho minimalistické kresby nápadito využívajú priestor a divokú ľudskú predstavivosť prebúdzajú len niekoľkými linkami.

Fanúšikovia si jeho tvorbu zamilovali a tak nie je prekvapením, že v roku 2019 vydal pod populárnou značkou Petites Luxures knihu. Umelec, ktorý má za sebou niekoľko výstav, napríklad aj v newyorskej galérii Hashimoto Contemporary, do tvorby publikácie zapojil svojich sledovateľov na Instagrame. A tí výzvu prijali s nadšením.

Poprosil ich, aby mu poslali svoje najdivokejšie či najsladšie erotické príbehy. Z nich napokon on sám vybral 50-ku najinšpiratív­nejších a tieto príbehy potom poslal „do sveta“ v spomínanej knihe s jeho jedinečnými erotickými ilustráciami.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #erotika #Petites Luxures

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...