Žiadna obyčajná kráska! Nezameniteľná Swinton oslavuje 60 a stále fascinuje

Príbeh jej kariéry rozhodne nie je úplne klasickým príbehom hviezdnej slávy a raketovej popularity. Meno herečky Tildy Swintonovej možno stále dnes veľa laikom nepovie. Jej tvár je však dobre známa.

05.11.2020 07:00
debata
Herečka Tilda Swinton na zábere z roku 1992. Foto: Piero Oliosi / Polaris / Profimedia
Herečka Tilda Swinton na zábere z roku 1992. Herečka Tilda Swinton na zábere z roku 1992.

Možno to bol aj jej vzhľad, atypická krása, vďaka ktorej sa mohla rodáčka z dobrej aristokratickej rodiny presadiť vo filme až dlho po tom, čo svoj život spojila s herectvom a najmä s divadlom. Jej veľkolepý debut sa datuje do roku 1992, keď si zahrala obojpohlavného básnika cestujúceho štyrmi storočiami v snímke Orlando, nakrútenej podľa románu Virginie Woolfovej. To už mala 32 rokov a na ďalší úspech musela znovu čakať, prišiel až s filmom Pláž v roku 2000. Vo štvrtok 5. novembra oslavuje táto neprehliadnuteľná dáma a výnimočný talent 60 rokov.

Herečka Tilda Swinton na zábere z roku 1992.
Herečka Tilda Swinton na premiére filmu Kronika...
+20Herečka Tilda Swinton na zábere z prvého filmu...

Tilda Swinton sa narodila v Londýne a jej pôvod ju akosi prirodzene predurčil k tomu, aby sa zaujímala o štúdium, umenie a kultúru. Počas študentských rokov na Cambridge pričuchla k divadlu a láska k nemu ju naplno pohltila. Po angažmán v menších divadlách zakotvila v Royal Shakespeare Company a zahrala si na mnohých scénach, napríklad aj v National Theatre v Londýne.

Koketovanie s filmom bolo, ako sme už naznačili, u Swintonovej pozvoľné. Rozhodne nepatrila k herečkám, ktoré by tlačili na pílu. Jej talent však skôr či neskôr musel na filmovom plátne zažiariť. Po spomenutej Pláži prišli napríklad snímky ako Adaptácia, Zlomené kvety či Constantine a v roku 2007 dráma z právnického prostredia Michael Clayton. Tá herečke priniesla sošku Oscara za najlepší výkon vo vedľajšej ženskej hereckej úlohe.

Herečka Tilda Swinton so soškou Oscara za výkon... Foto: SITA/AP, Kevork Djansezian
Herečka Tilda Swinton so soškou Oscara za výkon vo filme Michael Clayton. Herečka Tilda Swinton so soškou Oscara za výkon vo filme Michael Clayton.

O rok neskôr už mohli Swintonovú diváci vidieť v úspešných snímkach Kronika Narnie: Lev, šatník a čarodejnica či Podivuhodný prípad Benjamina Buttona. Herečka sa nikdy neľakala vizuálnych premien či maskovaní a to jej otvorilo cestu aj do snímok ako Grandhotel Budapešť či Doctor Strange. V druhom menovanom stvárnila nejednoznačne pohlavne definovanú postavu, čo sa jej kariérou nesie ako akési poznávacie znamenie. Rovnako sa tak stalo v hite Constantine, kde hrala archanjela Gabriela či v spomenutom Orlandovi.

Dizajnér  Karl Lagerfeld a herečka Tilda... Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
karl Lagerfeld Dizajnér Karl Lagerfeld a herečka Tilda Swinton počas módnej šou Chanel v Soule v roku 2014.

Mimo kamier je herečka Tilda Swintou múzou mnohých dizajnérskych domov a jej nevšedný pôvab s obľubou vyhľadávali tvorcovia ako Karl Lagerfeld či Haider Ackermann. Viackrát sa ocitla v zozname najlepšie oblečeých žien sveta. Swinton je mamou dvojčiat (syna Xaviera a dcéry Honor), ktorých otcom je scenárista John Byrne. Od roku 2004 však herečka žije s umelcom Sandrom Koppom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #herectvo #kariéra #Tilda Swinton #jubileá hviezd

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...