Lucia Hurajová: Som pesimista, ale verím, že sa vrátime do bežných koľají

Herečku Luciu Hurajovú pozná slovenský divák z divadla, jej hlas znie často v dabingu či reklamách a neobchádzajú ju ani televízne či filmové projekty. V súkromí je však najmä tronásobnou mamou, ktorá sa teší z momentov s rodinou. Nedávno sa Lucia Hurajová objavila v relácii Milujem Slovensko a pri tej príležitosti odpovedala na pár otázok pre redakciu Pravdy.

26.09.2020 08:00
debata
Herečka Lucia Hurajová pri nakrúcaní šou... Foto: Milan Krupčík pre RTVS
Herečka Lucia Hurajová pri nakrúcaní šou Milujem Slovensko. Herečka Lucia Hurajová pri nakrúcaní šou Milujem Slovensko.

Ste mamou rozkošných dvojičiek. Prezraďte, aké to vlastne je? V čom je materstvo dvoch takto pokrvne spojených detí iné ako napríklad pri vašom prvorodenom synovi?

Je to jednoznačne iné, pretože deti sa navzájom podporujú a majú medzi sebou puto, ktoré ich viaže k vzájomnej pozornosti a starostlivosti jeden o druhého. Vedecky je dokonca dokázané, že jednovaječné dvojčatá žijú dlhšie – práve pre veci, ktoré som spomenula. A moje dve deti sa narodili presne v deň, keď jedny britské dvojčatá oslávili sto rokov. Tak dúfam, že minimálne toľko sa dožijú.

Váš Instagram je plný roztomilých záberov vašich detí, vlastné fotografie takmer nepridávate. Cítite sa teda byť na sociálnych sieťach viac mama ako herečka, ktorá musí byť videná?

Nie som človek, ktorý má rád sebaprezentáciu. Nerobím to. Môj Instagram je svojím spôsobom veľmi súkromná záležitosť, ktorá vlastne ani nie je orientovaná na diváka. Na to používam skôr iné sociálne siete a iné formy komunikácie. Instagram je akýsi cestovateľsko-rodinno-súkromný záznam. Rada fotografujem, som zameraná na detail a vystihnutie okamihu. Tak si ho staviam pre seba.

Napriek tomu najmä zábery s deťmi vždy žnú veľké úspechy na sociálnych sieťach. Majú už vaše dvojičky fanúšikov medzi vašimi kamarátmi?

Mám sledovateľov v obmedzenom počte, vlastne väčšina z nich sú moji priatelia. A väčšina z nich poznajú moje deti aj v bežnom živote, takže je to skôr také, že ich možno nejakou momentkou dvojičiek poteším. Akceptujem aj názory, že by deti nemali vôbec byť na sociálnych sieťach, vlastne sa k nim istým spôsobom aj prikláňam. Respektíve by to malo byť spôsobom, ktorý nenabúrava ich súkromie. Verím, že mi to raz nebudú vyčítať. Ak by niekto mal pocit, že beriem moje deti ako nejaký prezentačný produkt, to určite nie. Ich fotografie sú vlastne ilustráciou pekných momentov z môjho života, lebo sú jeho súčasťou. A nikam ďalej to posúvať neplánujem.

Ako ste prežili leto? Bolo pod vplyvom bezpečnostných opatrení a necestovania alebo ste predsa len niekam vyrazili?

Ešte mám v cestovateľskej pamäti živú spomienku na Brazíliu, ktorú som navštívila pracovne sama v marci. Odvtedy sme však boli už len na Slovensku. Moji rodičia prenajali veľký dom na opustenom mieste, dá sa povedať na lazoch. Tam sme s rodinou trávili leto. Ja som popri tom aj pracovala, dokonca tento rok viac ako po iné letá.

zväčšiť Herečka Lucia Hurajová (tretia zľava) spoločne... Foto: Milan Krupčík pre RTVS
Herečka Lucia Hurajová (tretia zľava) spoločne s ďalšími celebritami pri nakrúcaní šou Milujem Slovensko. Herečka Lucia Hurajová (tretia zľava) spoločne s ďalšími celebritami pri nakrúcaní šou Milujem Slovensko.

Mnohí Slováci počas dovolenkovej sezóny akoby znovu objavili Slovensko. Vy ste nedávno hosťovali v relácii Milujem Slovensko. Povedzte, ktorú časť krajiny milujete najviac?

(úsmev) Chcela by som byť spravodlivá, preto ťažko vybrať len jednu, ale mám rada miesta, odkiaľ pochádzajú moji predkovia. Stará mama pochádzala od Bardejova, zo Zborova na východnom Slovensku. Starý otec zase zo Starej Haliče na strednom Slovensku. Sama som ale rodená Bratislavčanka a detstvo som strávila v Karlovej Vsi, jedna babička bývala pri Centrume a druhá pri Riviére. Všade hovorím, že som si ako dieťa veľmi neužila to cestovanie na dedinu za starými rodičmi. Až vďaka divadlu a zájazdom som sa prvýkrát dostala až po Duklu a tam som pochopila, že Slovensko je také rozmanité a krásne a také úžasné na spoznávanie. Od toho momentu, keď mám šancu cestovať, väčšinou s divadlom, tak nikdy nevynechám žiadnu pamätihodnosť, múzeum, či prírodný úkaz. A zakaždým, keď sa dostanem do nejakého pre mňa neobjaveného kúta našej krajiny, zisťujem, koľko pokladov v našej krajine máme.

Myslíte si, že sa život (či už na Slovensku alebo vo svete) môže ešte niekedy vrátiť do bežných koľají?

Pýtate sa človeka, ktorý je v tejto tematike relatívne depresívne naladený, takže by som mala odpovedať nie. Ale budem v to veriť, pretože sa mi život predtým svojím spôsobom páčil. Samozrejme, ak sa na to pozrieme z ekologického hľadiska, z hľadiska preľudnenia miest, cestovania po celom svete, aj mne sa zdá, že už to bolo akoby hraničné. No sloboda pohybu, združovania sa, možnosť objať sa s priateľmi, vyjadriť emócie. Bez toho by som nechcela žiť.

Hrania ste sa nevzdali, počas korony ste čítali z knižiek na internete, čo vás čaká ešte do konca roka?

Musíme dotočiť druhú sériu projektu Nový život televízie JOJ, keďže prvá séria zaznamenala veľký úspech. Tam mám peknú postavu, ktorá sa rozvíja na mnoho spôsobov. Témy, ktoré jej pripravili scenáristi, sú pekné a veľmi silné a verím, že sa to divákom bude páčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #herectvo #Instagram #Lucia Hurajová #koronakríza

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...