Ikona štýlu a krásy, vzdelaná aj moderná žena! Kráľovná Rania oslavuje 50

Hoci pozornosť súčasného sveta v rámci fascinácie kráľovskými potomkami či členmi desaťročia či stáročia vládnucich dynastií odvádzajú k sebe dámy ako vojvodkyňa Meghan či Kate, dávno pred nimi tu bola žena, ktorá fascinovala svet. Západný a moderný, ale aj ten arabský.

01.09.2020 09:16
debata
Jordánska kráľovná Rania na otvorení... Foto: SITA/AP, Raad Adayleh
Mideast Jordan World Economic Forum Jordánska kráľovná Rania na otvorení medzinárodného ekonomického fóra v Jordánsku v roku 2015.

Reč je o jordánskej kráľovnej Ranii, ktorá v posledný augustový deň oslávila okrúhle jubileum. Táto mimoriadne pôvabná a elegantná dáma, matka štyroch detí a manželka jordánskeho kráľa Abdullaha II, dovŕšila päťdesiatku.

Rodáčka z Kuvajtu, ktorá sa narodila do palestínskej rodiny, sa s budúcim jordánskym kráľom zoznámila po príchode do Jordánska, kam prišla za prácou. Ich veľkolepá svadba sa konala v roku 1993, keď mala Rania 23 rokov. O šesť rokov neskôr sa stala najmladšou kráľovnou na svete, keď ako 29-ročná zasadla po boku svojho manžela Abdulláha na kráľovský trón.

Jordánska kráľovná Rania s manželom, kráľom...
Jordánska kráľovná Rania na zábere z roku 2004.
+25Jordánsky kráľ Abdullah II a jeho manželka,...

Napriek tomu, že dôležitejšiu pozíciu v rámci vládnutia má jej manžel, absolventka Americkej univerzity v Káhire nezostala stáť bokom a zaradila sa medzi najprogresívnejšie predstaviteľky kráľovských rodín vo svete. Už v počiatkoch svojho vládnutia ukázali s manželom moderný prístup k postaveniu žien v krajine, ku vzdelávaniu či rozvoju drobného podnikania alebo zdravotnej starostlivosti. Dlhodobo sa tiež zasadzujú za medzi-kultúrne zmierenie a spoluprácu.

Jordánsky kráľ Abdullah II a jeho manželka,... Foto: SITA/AP, FRANCOIS MORI
Jordánsky kráľ Abdullah II a jeho manželka, kráľovná Rania na návšteve Francúzska v roku 2006. Jordánsky kráľ Abdullah II a jeho manželka, kráľovná Rania na návšteve Francúzska v roku 2006.

Rania patrila tiež medzi prvé predstaviteľky s „modrou krvou“, ktoré sa bez ostychu vrhli na výdobytok modernej doby – sociálne médiá a možnosti online priestoru. Už v roku 2008 mala vlastný kanál na YouTube, ktorý využívala na propagáciu svojich projektov. Aktívna je tiež na Facebooku či Instagrame alebo Twitteri.

Počas svojho pôsobenia na tróne sa stretla s tými najvýznamnejšími predstaviteľmi jednotlivých štátov, monarchií, ale tiež napríklad náboženskými predstaviteľmi. S kráľom Abdullahom spoločne navštívili posledných troch pápežov.

Jordánska kráľovná Rania na návšteve Francúzska... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Jordánska kráľovná Rania na návšteve Francúzska v roku 2019. Jordánska kráľovná Rania na návšteve Francúzska v roku 2019.

V neposlednom rade je matka štyroch detí, z ktorých najstarším je korunný princ Hussein (26 rokov) a nasledujú princezné Iman (24), Salma (20) a princ Hashem (15), považovaná za ikonu módy a symbol elegancie. Vo svojich decentných voľbách ukazuje cit pre kombinovanie, predvádza sa v luxusnej móde a kreáciách slávnych dizajnérskych mien a pravidelne patrí medzi ozdoby podujatí, či už to je medzi predstaviteľmi monarchií alebo politického života. V našej galérii si to môžete potvrdiť. Vybrali sme zábery od počiatku vládnutia kráľovnej až tie najaktuálnejšie fotografie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #charita #Jordánsko #vzdelávanie #päťdesiatka #kráľovná Rania #aktivizmus #jubileá hviezd

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...