Veronika Žilková: Rodičia majú byť pre deti zázemie, hasiť pec už musia sami

Nedávno v rámci nakrúcania relácia Zlaté časy navštívila po dlhšej prestávke Bratislavu. Česká herečka Veronika Žilková pre Pravdu prezradila, ako si užívala čas strávený s manželom Martinom Stropnickým v Izraeli aj to, ako vníma časy poznačené pandémiou koronavírusu.

30.07.2020 09:00
debata
zväčšiť Herečka Veronika Žilková na zábere v relácii... Foto: RTVS
Herečka Veronika Žilková na zábere v relácii Zlaté časy. Herečka Veronika Žilková na zábere v relácii Zlaté časy.

V Bratislave ste sa objavili kvôli obľúbenej relácii Zlaté časy. Prilákalo vás spomínanie?

Skôr je to asi o tom, že som naozaj veľká fanúšička Eni Vacvalovej. Mne sa to bohužiaľ nepodarilo povedať počas natáčania Zlatých časov, ale toľkokrát v živote mi pomohlo sledovanie jej relácií. Je neuveriteľne šarmantná, kúzelná, nadaná… Som pyšná, že existuje takáto žena, lebo nie každý môže moderovať a ona je najlepšia ženská moderátorka, akú poznám.

Vrátili ste sa pred pár mesiacmi z Izraela. Nemrzelo vás, že tam nechávate manžela?

Mrzí ma, že som tam nechala manžela. Neverte bulváru, ktorý píše, že som sem odišla naschvál, lebo nikto z Izraela dobrovoľne neodchádza. Je to nádherná krajina a ja som vlastne prvýkrát vo svojom živote mala na starosti len chodiť na recepcie, spoločensky komunikovať. Založila som tam Českú školu v Izraeli, takže som dvakrát do mesiaca zdarma učila české deti češtinu a zúčastňovala som sa na aktivitách manželiek ostatných diplomatov, ktoré sú veľmi príjemné. Prvýkrát v živote som mohla chodiť na jógu, mohla som chodiť na výlety a popritom vlastne udržiavať dobré meno Českej republiky.

Dôvodom návratu bolo aj vypuknutie pandémie. Ako ste prijali zmenu situácie vo svete? Čo to pre vás znamenalo ako pre matku a manželku, čo ako pre herečku?

Myslím si, že každý človek má strach o zdravie svojich blízkych väčší, než sám o seba. Všetci by sme radšej videli naše deti, matky a manželov zdravých. Myslím, že ten strach je skôr o život, ako o ekonomiku alebo nejaké vymoženosti. V momente, keď situácia začala byť vážna, sme na tom boli všetci rovnako. Myslím si, že to, čo prišlo, nás naučí nielen väčším hygienickým návykom, ale aj väčšej skromnosti. Som z generácie, ktorá zažila minulý režim, kedy sme dostali v obchode tričká dvoch farieb. Teraz si môžete kúpiť tričko v šesťdesiatich farbách. Aj preto mám pocit, že pre moju generáciu karanténa nebol taký šok, ako pre generáciu mojich detí, ktoré boli prekvapené, že sa niekam nesmie cestovať. Je to negatívne, ale je potrebné na tom negatívnom hľadať niečo pozitívne, a to znamená nejakú celkovú striedmosť, väčšiu ohľaduplnosť. Uvedomiť si, že môžeme byť priatelia aj online je pre svet dobrá správa.

Herečka Veronika Žilková na akcii v Prahe. Foto: Markéta Hanzlíková / Česká editoriální fotografie / Profimedia
Herečka Veronika Žilková na akcii v Prahe. Herečka Veronika Žilková na akcii v Prahe.

Po návrate vás zachytili objektívy na jednej z prvých spoločenských akcií po skončení prísnych opatrení. Do spoločnosti ste vyrazili s dcérou Agátou. Máte blízky vzťah?

So všetkými deťmi mám rovnaký vzťah, ku všetkým mám rovnako blízko a so všetkými sa pravidelne vídam.

Navštívili vás aj v Izraeli, kde váš manžel pôsobí ako diplomat?

Všetky – aj Stropnického aj moje. Zaplatili si letenky, ale mohli prespať v rezidencii, je tam izba pre hostí. Akurát bol na to plán, kto tam práve v tej izbe bude, ale vystriedali sa tam spravodlivo všetci. Takmer všetci – 85% detí sa tam vystriedalo. (smiech)

Ako matka dokážete poradiť deťom v náročných chvíľach, alebo ich nechávate skôr myslieť vlastnou hlavou a robiť vlastné, dobré aj zlé rozhodnutia?

Myslím si, že byť rodič dospelých detí je ťažšie, ako byť rodič malých detí. Keď máte malé dieťa, poviete: „Pozor ide auto!“ Veľké deti pred nebezpečenestvom už nepočúvajú rodičovské upozornenia. Je ťažké pre rodičov mlčať, ale zároveň je to jediné možné riešenie. Ak ide o rady, deti veľmi dobre poznajú moje odpovede a volá sa to svedomie. Väčšinou sa odpovede rodičov rovnajú svedomiu. Myslím si, že funkcia rodičov je byť pre deti celoživotným zázemím. Ale to, že horí pec si už musia hasiť sami. Ochotne pofúkam ranu, ale rada ‚nechytaj pec‘ už od tých 15 rokov vyššie nefunguje.

zväčšiť Herečka Veronika Žilková (v strede) je... Foto: RTVS
Herečka Veronika Žilková (v strede) je obdivovateľkou moderátorky Eleny Vacvalovej. Herečka Veronika Žilková (v strede) je obdivovateľkou moderátorky Eleny Vacvalovej.

Internet je plný drsných žartov o tom, čo nám ešte prinesie tento rok. Čo ešte očakávate od roka 2020 vy?

Určite by ma v marci nenapadlo, že v apríli odídem z Izraela kvôli celosvetovej pandémii. Myslím, že pre všetkých, pre celý svet, je tento rok prelomový. Ten prelom ešte len všetci vyhodnotíme. Dúfam, že už ma nečaká nič nové. Od augusta ale plánujem nástup do pracovného procesu – návrat do divadla aj do televízneho projektu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #rodina #spomienka #Veronika Žilková #Zlaté časy #koronavírus

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...