Dámy, kto vás priučí tancu lásky?

Vášeň a láska, smútok a bolesť. Toto sú dve tváre španielskeho tanca flamenco, ktoré v sebe spája protichodné búrlivé emócie. Naučiť sa jeho náročné pohyby nie je vôbec ľahké.

19.07.2020 12:00
Alegria3 Foto:
Dve tváre: Flamenco spája vášeň so zlobou, lásku s hnevom. Vyjadruje celú škálu protichodných emócií. Náročná je aj príprava na tento tanec.
debata

Aj z tohto dôvodu ponúka zrelým ženám pomocnú ruku známa slovenská choreografka Mgr. art. Viera Masaryková, ktorá má v našom hlavnom meste vlastné tanečné štúdio. Spolu s neziskovou organizáciou STÁLE DOBRÍ pripravila pre dámy počas piatkov hodinu tanca. Viac o technike, histórií a odkaze flamenca prezrádza v rozhovore pre Pravdu.

V čom je tento druh tanca výnimočný?

Tento druh tanca je populárny na celom svete a výnimočný svojím temperamentom, hlbokým precítením, rytmikou, pestrosťou, búrlivou históriou. Zahŕňa v sebe vplyvy viacerých kultúr. Ako jediný tanec na svete bol vyhlásený organizáciou UNESCO v roku 2010 za celosvetové nehmotné kultúrne dedičstvo ľudstva.

Ako sa odlišuje od ostatných druhov tanca?

Flamenco sa od iných tancov odlišuje náročnou technikou a rytmikou. V jednom tanečnom pohybe je nutné zvládnuť aj päť rytmov. Tanečníci potrebujú vedieť techniku potleskov (palmas), podupov (zapateado), techniku pohybov s rukami, rotáciu. Taktiež sa venujeme hre na kastanety (veľa tancov sa tancuje s kastanetami), tancujeme s doplnkami, napríklad s vejármi, šatkami, klobúkmi.

Vášnivé: Dámy z tanečnej skupiny Viery... Foto: archív Viery Masarykovej
Alegria 2 Vášnivé: Dámy z tanečnej skupiny Viery Masarykovej tancujú v každom veku. V súčasnosti sa môžu pochváliť aj novými kostýmami.

Aká je história flamenca a v ktorých krajinách sa teší obľube ?

História flamenca je veľmi búrlivá. Flamenco vzniklo v 13. storočí. Formovali ho prisťahovalci z Indie, ktorí sa presúvali do Európy cez strednú Európu a Afriku. Ďalší veľký vplyv mali prisťahovalci maurskej a židovskej národnosti zo severnej Afriky. Títo prisťahovalci sa usídlili v južnom Španielsku v chudobných jaskynných obydliach v skalách a v malých bielych domčekoch. Po večeroch sa stretávali celé početné rodiny. Hrali na gitarách, spievali, tancovali. Tam je zrod prvých komorných predstavení flamenca nazvaných Tablao flamenco. Preto je flamenco také rôznorodé a vplyvy v ňom – indické, arabské, maurské, španielske, židovské. Odzrkadlilo sa to v hudbe, tanci aj v speve, tiež v architektúre celého regiónu Andalúzia.

Čo teda evokuje slovo flamenco?

Flamenco – to je výkrik, bolesť, smútok, hlboké precítenie, ale aj radosť, vášeň, láska, zábava. Zábava najmä vo veselých elegantných tancoch – Tango, Sevillanas, Rumba, Fandango, Garotin. Flamenco si vďaka svojej originalite a pestrosti získalo obľubu na celom svete. Skoro v každej krajine sú kurzy flamenca a tanečné školy a to nielen v Európe, ale aj v Japonsku, Austrálii, Amerike. A, samozrejme, aj na Slovensku pôsobí pod mojím vedením umelecký súbor v štýle flamenco ANDALUCIA už 32 rokov.

Je technika tohto druhu tanca náročná a ako si ju osvojujú tanečnice, prípadne ako si ju pochvaľujú?

Ako som už spomínala, technika tanca Flamenco je veľmi náročná kvôli rytmike. Tanečnica musí zvládnuť viac rytmov spolu v jednom pohybe, napríklad podupy nôh sú veľmi rýchle. Oproti tomu sú pohyby rúk vláčne, pomalé, k tomu ešte pohyb hlavy, bokov, práca so sukňou, prípadne hra na kastanety, práca s vejárom, so šatkou, klobúkom a podobne. Preto je tento tanec jedinečný a asi najťažší zo všetkých tancov. Samozrejmou súčasťou musí byť výraz, hlboké precítenie tanca, hudby, rytmov. Kto flamenco „necíti“, nemôže ho tancovať. Tancujú ho len ozajstní nadšenci, ktorých láka práve tá náročnosť a precítenie. Je to životná filozofia, štýl a láska na celý život.

Pri vašom súbore ANDALUCIA vediete aj dámsku tanečnú skupinu ALEGRIA.

Tvoria ju dámy stredného veku, ktoré si plnia svoje sny z mladosti, a to najmä tancovanie. Tanec ich obohacuje a prináša im radosť do života. Flamenco sa stalo pre nich životným štýlom a láskou. Aj názov skupiny je „Alegria“ – to je po španielsky radosť. Veľkú úlohu tu zohráva aj dobrý veselý kolektív a sebarealizácia, čas pre seba. Dámy sa tešia na každý nácvik, sústredenie, na predstavenia, zájazdy v zahraničí na tanečných festivaloch aj na Slovensku, napríklad robíme v lete aj výlety do Modry a do Dolnej Krupej. Pre dámy robím jednoduchšie choreografie adekvátne k ich schopnostiam a veku. Tešia sa tiež z krásnych kostýmov, na javisku sú elegantné a krásne vyzdobené.

Vášnivé: Dámy z tanečnej skupiny Viery... Foto: archív Viery Masarykovej
Alegria 1 Vášnivé: Dámy z tanečnej skupiny Viery Masarykovej tancujú v každom veku. V súčasnosti sa môžu pochváliť aj novými kostýmami.

Ako sa uskutočňujú piatkové tanečné stretnutia, kde sa môžu dámy prihlásiť?

Piatkové tanečné hodiny prebiehali zatiaľ on-line cez počítače kvôli epidémii COVID – 19, keď sme sa nemohli stretávať osobne. Dámam som priblížila históriu flamenca, venovali sme sa rytmike – potleskom, španielskym výrazom v tanci. Súčasťou bola fotodokumentácia. Ďalej sme sa učili základné pohyby s rukami, jednoduché podupy, prácu s vejárom. Pokračovať budeme v septembri priamo v našom Tanečnom štúdiu v Slávičom údolí v Bratislave v skupine ALEGRIA. Nácviky prebiehajú pravidelne každú stredu večer. Radi privítame aj nové členky. V prípade záujmu treba volať na číslo 0908 625 281 alebo napísať mail na adresu – tanecpreradost@gmail.com.

Na čo sa teda môžu na stretnutí tešiť?

Nácviky sú veľmi pestré. Začíname rozcvičkou, učíme sa rotáciu, prácu s rukami, venujeme sa rytmike – potleskom, podupom, učíme sa choreografie, teda základné druhy tancov umenia „Flamenco“, hráme na kastanety, tancujeme s vejármi, šatkami, klobúkmi. Súčasťou sú DVD projekcie o flamencu.

Venujete sa aj terapii tancom. V čom je jej prínos pre ľudské zdravie?

Tanec akéhokoľvek druhu je veľmi dôležitý pre ľudské zdravie. Prináša relax, uvoľnenie a radosť do života. Zvlášť tanec flamenco je vysoko emotívny, citový, s krásnou melodickou hudbou. Tanečniciam prináša do života nové emócie, cit, radosť, nadšenie. Tanečnice počas nácviku zabudnú na svoje starosti, sú uvoľnené a šťastné. Ako sa hovorí, príčinou všetkých chorôb je zlá psychika, smútok, negatívne emócie. Tak som rada, že tancom prinášam ľuďom radosť, pozitívne emócie, veselú náladu a dobré duševné zdravie. Je to taká naša „terapia tancom“. Aj manželia našich členiek – tanečníc, mi veľakrát ďakujú, že ich manželky sú doma spokojné, usmiate a pozitívne naladené po každom nácviku alebo predstavení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #žena #tanec #vášeň #flamenco

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...