Verešová: Žena spokojná sama so sebou dokáže rodinu urobiť šťastnejšou

Aj počas 7. ročníka Česko-Slovenského plesu sa jednou z jeho ozdôb stala slovenská rodáčka Andrea Verešová. Roky už žije u českých susedov a v česko-slovenskom manželstve. Aj preto je spojenie dvoch národov pre ňu veľmi osobné.

12.02.2020 07:00
debata (1)
Modelka Andrea Verešová v kreácii od Jany... Foto: Martin Řezáč
Modelka Andrea Verešová v kreácii od Jany Pištejovej. Modelka Andrea Verešová v kreácii od Jany Pištejovej.

Verešová pre Pravdu prezradila, že sama vníma akoby sa Československo ani nerozpadlo. „Myslím si, že máme k sebe veľmi blízko,“ uviedla. Na otázku, čo ako Slovenka priniesla do rodiny, ktorú si založila s právnikom Danielom Volopichom, odvetila bez váhania: „Temperament a väčšiu komunikatívnosť. Česi sú konzervatívnejší, seriózni, distingvovanejší, ale sú aj viac uzavretí. A čím bližšie k západu, tým je to výraznejšie. My žijeme v Plzni, bližšie k Nemecku, takže tam som ja priniesla trošku iný vietor.“

S manželom vychovávajú dve deti a Verešová nástojčí na tom, aby vedeli aj po slovensky. „Sama hovorím stále po slovensky, hoci po dvadsiatich rokoch sa tam už podpísal český akcent. Ale snažím sa. Aj udržiavať naše tradície,“ vysvetlila modelka a niekdajšia Miss.

Andrea Verešová aj s manželom Danielom... Foto: Pavel Dvořák
Andrea Verešová prišla aj s manželom Danielom Volopichom. Andrea Verešová aj s manželom Danielom Volopichom na minuloročnom Česko-Slovenskom plese.

„Deti navštevujú českú školu, máme okolo seba českých priateľov, známych. Vtipné je občas, keď prinesú slovenčinu aj do školy. Pred časom ma dokonca upozornila pani učiteľka českého jazyka, že deti často používajú aj slovenské výrazy a že by som to mala obmedziť. Prišlo mi to úsmevné, ale na druhej strane sa nechcem slovenčiny vzdať. A moje deti sú predsa na polovicu Slováci, takže by mali vedieť, ako slovenčina znie a ako sa používa,“ pokračovala Andrea Verešová.

Jej ratolesti nepochybne okrem jazyka majú slabosť aj pre slovenskú kuchyňu. Slovo halušky začnú skloňovať vraj okamžite, keď sa ohlási na návštevu Verešovej mama, ktorá žije v Žiline a ktorá vraj výborne a často varí. „Česká babička je trošku iný typ. Vo svojom veku 75 rokov vyzerá ako hollywoodska hviezda, udržiava sa a za každých okolností je dáma. To zase niekedy vnímam ako rozdielne u slovenských žien. Častejšie sa zabúdajú o seba starať,“ upozornila Verešová, v čom sa podľa nej niekedy líši mentalita na Slovensku a v Česku.

„Moja svokra pochádza z váženej pražskej rodiny, advokátskej rodiny. A ona je takým príkladom noblesnej dámy, ktorá dokázala skĺbiť rodinný život a spoločenský. Vždy sa vedela o seba krásne starať a myslela nielen na rodinu, ale aj na seba. A pred tým sa skláňam. Nedávno som čítala článok, v ktorom sa žena veľmi negatívne vyjadrovala na adresu iných, ktoré sa nerozhodnú na sto percent obetovať rodine a nechcú sa stať slúžkami v domácnosti. Vraj sú zlé. My predsa už nežijeme v 19. storočí. Mali by sme pochopiť, že žena, keď je sama so sebou spokojná, keď sa realizuje, dokáže rodinu urobiť šťastnejšou a dodať radosť a lásku deťom aj manželovi,“ vyhlásila pre Pravdu Verešová, ktorej naplnenie prináša stále práca modelky a vlastné projekty.

A keď už bola reč o rozdieloch medzi ženami, ako to vidí s mužmi? „Slováci sú občas príliš živelní a niekedy možno až príliš temperamentní. U českých chlapov vnímam väčšiu galantnosť. Za každých okolností sa snažia zachovať dekórum. Majú starú českú školu a zachovávajú si to džentlmenstvo,“ uzavrela.

Speváčka Celeste Buckingham v kreácii od Emy...
Modelka Karolína Mališová v šatách Poner.
+59Moderátorka Gabriela Lašková v spoločnosti...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #svokra #rodina #jazyk #kuchyňa #manžel #Andrea Verešová

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...