Zmenila ideál ženskej krásy! Slávna Twiggy oslavuje, toto všetko stihla

Písali sa 60. roky 20. storočia a do časov krásavíc s plnými krivkami typu Marilyn Monroe nakráčala drobná útla Britka s chlapčenským telom, veľkými očami a s riasami žmurkajúcej bábiky.

19.09.2019 07:00
debata
Záber z roku 1967: Britská topmodelka Twiggy na... Foto: SITA/AP
Záber z roku 1967: Britská topmodelka Twiggy na zábere z London Salon. Záber z roku 1967: Britská topmodelka Twiggy na zábere z London Salon.

Hovorila si Twiggy, nastolila nový ideál krásy vrátane ikonického účesu, a stala sa prvou supermodelkou na svete. Sláva jej priniesla role vo filmoch a kariéru speváčky. Pred dovršením sedemdesiatky, ktorú oslavuje vo štvrtok 19. septembra, ju britská kráľovná Alžbeta II. tento rok na začiatku roka povýšila do šľachtického stavu.

„Čo má toto znamenať,“ šuškalo sa, keď Twiggy prvýkrát vyfotili na obálku módneho časopisu. Ikona rokov šesťdesiatych sa narodila 19. augusta 1949 ako Lesley Hornby tesárovi a robotníčke v továrni – páru žijúcemu na londýnskom predmestí. „Bola som kosť a koža. Rodičia so mnou chodili k lekárovi, či nie som chorá, ale ten vyhlásil, že som ako rybička, iba trochu kostnatá.“

Záber z roku 1967 - typický vzhľad topmodelky...
Bývalá modelka Twiggy na zábere z roku 2013.
+3Záber z roku 1968 - typický vzhľad topmodelky...

V pätnástich si našla brigádu v kaderníckom salóne. Tam si ju všimol Nigel Daves alias Justin de Villeneuve, kaderník a fotograf. Fotil ju a poradil jej vystupovať pod prezývkou z detstva, Twiggy, čo v angličtine znamená prútik. Vážila 41 kíl a merala meter sedemdesiat.

Keď dobyla Anglicko ako nakrátko ostrihaná Tvár roka 66 fotkami od Barryho Lategana („Do objektívu sa mi pozrela kombinácia chlapca a krásneho dievčaťa. Bola niečo výnimočné.“), vyrazila v marci 1967 do New Yorku. Predpokladalo sa, že horúčka po nej za chvíľu rozplynie. Namiesto toho sa stala idolom.

Do sveta módy priniesla pod taktovkou tvorkyne minisukní Mary Quantovej androgýnny vzhľad školáčky v kratučkých sukniach, čižmách, s obrími riasami a s tmavým líčením. Preslávili ju dlhé falošné riasy na spodných viečkach.

Niekdajšia modelka a televízna hviezda Twiggy... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Niekdajšia modelka a televízna hviezda Twiggy na zábere z marca 2018. Niekdajšia modelka a televízna hviezda Twiggy na zábere z marca 2018.

Fotomodelkou bola nakoniec krátko – iba štyri roky. „Predsa nebudem vešiakom na šaty až do smrti,“ povedala si v tej dobe. A začala natáčať filmy, hrať divadlo a spievať, vydala niekoľko albumov v štýle pop, rock aj country. A nie neúspešne – rola vo filme Kena Russella s názvom The Boyfriend (Kamarát, 1971) jej priniesla dva Zlaté Glóbusy. V 90. rokoch mala vlastné relácie na britských televíziách BBC a ITV. A z jej autobiografie z roku 1998 sa stal bestseller.

Twiggy, vydatá Lawson, sa tiež zapojila do ochrany zvierat – napríklad do kampane proti kačacím farmám, ďalej založila nadáciu na pomoc zanedbaným psom. Navrhla rad oblečenia pre obchody Littlewoods a aj kolekciu posteľnej bielizne. Kúpiť sa dá aj jej vlastný rad kozmetických prípravkov.

Éra vyziabnutých modeliek, ktorú Twiggy nastolila, vládla prehliadkovým moliam mnoho rokov, hoci priniesla aj veľa utrpenia, kedy sa ďalšie a ďalšie dospievajúce dievčatá pokúšali napchať svoje ženstvo do miniatúrnych veľkostí a kedy extrémna snaha o chudnutie ústila do stále častejších prípadov anorexie. Chudé modelky čelili veľkej kritike z radov odbornej i laickej verejnosti. Hoci aj dnešné krásky sú štíhle, od extrémov už módny priemysel väčšinou upúšťa. K slovu sa dostáva tiež čoraz viac kyprejších alebo starších modeliek.

Dnes trojnásobnej babičke Twiggy zostal mladistvý smiech, postupne dosiahla niektorých žiadaných kriviek, ale nestratila pritom tvar postavy. Po tohtoročnom udelení Rádu britského impéria (MBE) môže novo používať titul dáma. Jeho odovzdanie Leslie Lawsonovej doplnil britský princ Charles slovami: „Už bolo na čase.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #móda #titul #anorexia #štíhlosť #dáma #šľachta #Twiggy #jubileá hviezd

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...