Silný príbeh: Silvia bojovala s ochrnutou tvárou

Štyridsaťjedenročná Silvia Konczová si pred niekoľkými rokmi prešla ťažkou skúškou. Do jej života nečakane vstúpila ťažká choroba a i napriek úspešnej liečbe na nej zanechala následky, ktoré vnímala obzvlášť citlivo.

04.08.2019 08:00
Silvia Konczová Foto:
Vďaka pravidelnému cvičeniu tvárovej gymnastiky sa podarilo Silvii Konczovej zdolať problémy s ochrnutou tvárou.
debata

Polovicu tváre mala nehybnú z ochrnutia a už takmer neverila, že sa jej podarí šťastne sa usmievať, tak ako predtým. Nepriaznivý osud sa jej však podarilo pokoriť. S pomocou cvičebných techník tvárovej gymnastiky zdolala neestetické následky nádorového ochorenia.

Ako blesk z jasného neba

Jej príbeh sa začal pred deviatimi rokmi. Rodáčka z Prešova mala časté problémy s rovnováhou a neustále sa jej točila hlava. Tento stav sa neustále stupňoval. Napríklad, pri návrate z práce domov si nedokázala spomenúť na polovicu cesty, ktorú prešla. Vyhľadala lekára, ktorý jej naordinoval lieky so slovami, že to bude stačiť, a keď sa jej bude točiť hlava, má užiť jednu tabletku. Našťastie v tom čase stretla mladú lekárku, ktorá ju ihneď poslala na magnetickú rezonanciu. Počas tohto vyšetrenia jej diagnostikovali nezhubný nádor na mozgu. „Zľakla som sa, nebolo mi všetko jedno. Mala som milión otázok, strach. Bola som však v dobrých rukách a operácia bola nevyhnutná. O dva mesiace neskôr som už bola po operácii,“ opisuje pre Pravdu nepríjemné pocity Silvia Konczová.

Po rakovine prišlo ochrnutie

Samotný zákrok ju síce zachránil, ale zároveň jej skomplikoval život. Silvia prišla o sluch, pričom na pravé ucho nepočula absolútne žiadne zvuky. Najväčšia rana prišla o niekoľko dní neskôr. „Ochrnula mi pravá časť tváre. Bolo to pre mňa to najťažšie. Nemohla som jesť, piť. Všetko mi vypadávalo z úst. Hovorili mi, že sa to postupne vráti, ale že to už nikdy nebude ono. Pýtala som sa samej seba, ktorá žena v tridsiatke chce vyzerať ako Quasimodo,“ spomína si na obavy, ktoré ju pohltili po ochrnutí tváre. Postupne však začala chodiť na rehabilitácie, následky ochrnutia však neustupovali a boli stále viditeľné. V čase, keď už neverila, že je možné zbaviť sa tohto strašného následku choroby, sa dostala k informáciám o cvičení tvárovej gymnastiky, ktorej sa profesionálne venuje a ktoré učí Bratislavčanka Iveta Štecová. Absolvovala niekoľkotýždňový kurz i napriek tomu, že to bolo pre ňu veľmi náročné.

Lekári si mysleli, že sa stal zázrak

„Cvičenie dáva zabrať, mala som svalovicu tváre. Kamarátky mi vraveli, že ma obdivujú, ako cvičím. Mala som však silnú motiváciu. Moju tvár,“ rozpráva Silvia. Prvé výsledky sa dostavili po niekoľkých týždňoch. Objavili sa pevnejšie kontúry tváre, zdvihli sa jej líca, zjemnila pokožka. A čo bolo najdôležitejšie, nevidela rozdiely medzi pravou a ľavou časťou tváre. Ošetrujúci lekár pani Silviu dokonca na poslednej kontrole pochválil, že na jej tvári nie je vidno žiadne následky ochrnutia. Silu pri cvičení do každého dňa jej dodávali aj jej dve dcérky, Karolínka a Charlottka, ktoré sa v tom čase narodili. „Človek si prehodnotí veľa vecí v živote. Usporiada si myšlienky, keď má také krásne stvorenia vedľa seba,“ pokračuje. V súčasnosti sa cvičeniu tvárovej gymnastiky venuje už piatym rokom. Trénuje aspoň štyrikrát do týždňa a verí naďalej tomu, že ak sa cvičením precvičuje celé telo, rovnako musí posilňovanie tváre pomáhať aj svalom na tvári. „Tvárová gymnastika vám vie pekne vymodelovať tvár, zjemniť vrásky, aj keď tie majú svoje čaro a povedia o vás a vašej povahe veľmi veľa,“ uzatvára pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochrnutie #nádorové ochorenia #tvárová gymnastika #Silvia Konczová

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...