Celeste Buckingham: Môj život sa začal doma. Nie všetky ženy majú také šťastie

Pre milióny žien po celom svete nie je vlastné bývanie samozrejmosť. Výstava Všetko sa začína doma: Ženy a ich boj o domov upozorňuje na porušovanie práv žien po celom svete.

08.03.2019 09:00
debata

Štartuje symbolicky na Medzinárodný deň žien. Zobrazuje príbehy žien, ktoré svoj zápas o dôstojný a bezpečný domov pre seba a svoje rodiny zvládli. Hlavnou ambasádorkou výstavy je Celeste Buckingham. "Celý môj život, moja kariéra sa začala doma. Nie všetky ženy vo svete však majú také šťastie. Dokonca je to problém aj mnohých žien na Slovensku,”

Štartuje fotografická výstava Všetko sa začína... Foto: Marek Morvai
Celeste Buckingham Štartuje fotografická výstava Všetko sa začína doma, jej ambasádorkou je Celeste Buckingham.

Fotografická výstava Všetko sa začína doma ukazuje príbehy šiestich žien z rôznych kútov sveta: od Latinskej Ameriky, cez Áziu, Afriku až po Slovensko. Každý z nich odzrkadľuje jeden problém, ktorému ženy čelia vo vzťahu k bývaniu – predsudkom, tradíciám, vojnovým konfliktom, chudobe, ale aj klimatickým zmenám. Výstavu na Slovensku organizuje medzinárodná rozvojová organizácia Habitat for Humanity. Tá stavia domy a zlepšuje prístup ľudí k dôstojnému bývaniu vo viac ako 70 krajinách sveta.

V Bratislave je výstava prístupná pred budovou Starej tržnice v dňoch od 8. marca do 5. apríla. V obchodnom dome IKEA zase vznikne špeciálne zariadená miestnosť. Pre návštevníkov a zákazníkov bude otvorená v bežné otváracie hodiny od 8. marca až do 21. marca 2019. Celú výstavu je možné si prezrieť aj online na stránke www.vsetkosazacinadoma.sk.

Štartuje fotografická výstava Všetko sa začína... Foto: Marek Morvai
domov, výstava Štartuje fotografická výstava Všetko sa začína doma.

Očakáva sa, že do roku 2050 sa zdvojnásobí počet ľudí, ktorí žijú v mestách. Pribudnú v nich milióny ľudí hľadajúcich prácu, utekajúcich pred vojnami alebo klimatickými zmenami. Problém s (ne)dostupnosťou bývania pre ženy preto bude ešte akútnejší. “Stáva sa z toho doslova boj o prežitie,” hovorí Katerina Bezgachina, komunikačná riaditeľka organizácie Habitat for Humanity, a vysvetľuje, že v niektorých krajinách nemajú ženy právo vlastniť alebo dediť nehnuteľnosť alebo ak to právo majú, tak v praxi nefunguje. Ženy obmedzujú zvyky, tradície a stáročia patriarchátu. Je to problém najmä v Afrike, Latinskej Amerike a Ázii, ale do istej miery sú ohrozené aj ženy v Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Celeste Buckingham

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...