Pauline Rochas: Muži plačú, ženy chcú objať - vône nesú najsilnejšie spomienky

Jej priezvisko patrí dodnes vo Francúzsku medzi národné bohatstvo. Starý otec založil slávny ateliér Rochas, ktorý zohral kľúčovú rolu pri podobe odevného dizajnu dneška, aby sa následne stal jednou z legiend parfumového sveta. Jeho manželka Heléne podnietila vo vnučke Pauline Rochasovej lásku k umeniu, k prírode, spoznávaniu sveta a hľadaniu rovnováhy a životného naplnenia.

04.12.2018 07:00
debata
Pauline Rochas pracovala ako fotografka, teraz... Foto: Jennifer Massaux
Pauline Rochas Pauline Rochas pracovala ako fotografka, teraz sa vrátila k parfumérskemu remeslu.

Cestu k tvorbe vôní musela Pauline Rochas objaviť ako cestu k samej sebe a k svojim koreňom. Roky strávila ako fotografka vo svete skrášľovacích produktov či vôní, fotila kampane pre slávne mená Chanel, Ralph Lauren alebo Esteé Lauder. Po smrti starej mamy sa dlhoročný sen premenil na skutočnosť, keď v spolupráci s triom renomovaných parfumérov vytvorila kolekciu The Seven Collection. Inšpirovaná ajurvédou a funkciou jednotlivých čakier v ľudskom tele vytvorila vône, ktoré jednotlivé čakry otvárajú, hlásia návrat k prírode, ale aj spomenutej harmónii – Pauline Rochas ponúkla odpoveď na svet plný stresu a nerovnováhy.

Aká je vaša najintenzívnejšia voňavá spomienka z detstva?

Zvykla som tráviť ako dieťa veľa času v Bordeaux. Moji rodičia tam vlastnili vinicu, otec vyrába vlastné víno. Vybaví sa mi vôňa čučoriedkových kríkov, vôňa kvetov, ktoré kvitli len v noci. Skrátka vôňa prírody.

Aj preto ste pri tvorbe The Seven Collection čerpali práve z prírody?

Určite áno. Myslím si, že k prírode sa vrátime skôr či neskôr všetci. Pri všetkej industrializácii, urbanizácii je niečím, čo v našom živote chýba. Už staré civilizácie pritom vedeli, že ľudské telo sa uzdravuje v náručí prírody.

Kde sa vlastne zrodila myšlienka vytvoriť kolekciu parfumov, ktoré budú aktivovať čakry – jednotlivé energetické centrá v našom tele?

Študovala som rôzne filozofie, pracovala som so šamanmi v Kostarike a aj vďaka nim som objavila silu esenciálnych olejov. Už vtedy som sa rozhodla, že chcem vytvoriť parfumovú líniu, ktorá bude unisex, dokáže stimulovať zmysly a zasiahne aj dušu. Vôňu, pri ktorej sa cítite byť spojený s telom, s mysľou, vôňu, ktorá povýši vaše bytie. Silu esenciálnych olejov som skúšala sama na sebe niekoľko rokov a pochopila som, že túžim vytvoriť vône s formulou, ktorá je zložená z pár výnimočných zložiek – niečo ako elixír. Nechcela som použiť príliš veľa prísad, chcela som, aby v mojich parfumoch boli len vzácne prísady. Ako fotografka som pracovala pre množstvo kozmetických značiek, pre výrobcov parfumov a uvedomila si, že často používajú pri vôňach päťdesiat-šesťdesiat ingrediencií. Výsledný produkt vonia v prvom rade veľmi výrazne, o pár minút je to celé preč a akurát vás núti vystriekať toho na seba čo najviac, minúť celú fľaštičku a potom si kúpiť novú. Pamätám si ten pocit, ako ma zvykla po fotení bolievať hlava z výrazných syntetických vôní. Poznám ľudí, ktorí sú na ne priam alergickí. Aj oni boli mojou inšpiráciou.

Prvý z parfumov The Seven Collection od Pauline... Foto: Robert Greco
Jeden z parfumov The Seven Collection od Pauline Rochasovej. Prvý z parfumov The Seven Collection od Pauline Rochasovej. Le Premiér Parfum, ktorý zožal naozaj pozitívne recenzie.

Pri tvorbe vašich parfumov hovoríte o stimulácii jednotlivých čakier. Celkom prvý z nich, Le Premier Parfum, označili v amerických médiách ako koncentrovaný sexepíl. Dokonca o ňom vyšla recenzia, v ktorej redaktor písal o zážitkoch z noci, keď si vôňu nastriekal na seba. V kolekcii sú aj esencie, ktoré aktivujú čakru v krku, a tým komunikáciu či intuíciu a čakru tretieho oka. Naozaj tak veríte v silu vôní?

Náš limbický systém je dokonalým nástrojom, aby sme veci dokázali rozpoznávať ich prostredníctvom. Prináša nám často najsilnejšie spomienky. Pri jednom z parfumov mojej kolekcie Le Sixieme Parfum som zažila, ako sa niektorí muži rozplakali. Zloženie vône v sebe nesie stopu po krémovom maslovom rúži, ktorý ešte používali naše mamy a staré mamy. Tá nezameniteľná vôňa ich vrátila späť v čase, niečo alebo niekoho im pripomenula. Vône sú spojené so spomienkami a vyplavujú ich znovu na povrch.

Mnoho ľudí verí, že vône dokážu uzdraviť. Veríte aj v to, že dokážu ublížiť?

Ak v nás vyvolajú nepeknú spomienku, určite to ovplyvní náš mentálny a niekedy aj fyzický stav.

Na tvorbe ste spolupracovali s troma výnimočnými parfumérmi – Patriciou Choux, Yannom Vasnierom a Lucom Maffeiom. V ich portfóliu sa nachádzajú kultové a oceňované produkty, ktoré vytvorili pre značky ako Marc Jacobs, Jo Malone, Tom Ford či Le Labo. Obal zase vytvoril Marc Atlan, ktorý má na svedomí dizajn obalov kultových parfumov Comme des Garcons. Ako ste si ich vybrali?

Rozhodovala som sa na základe toho, čo vytvorili. Patricia pracovala na prvých troch parfumoch a od prvého momentu sa jej páčila myšlienka, s ktorou som za ňou prišla. Dodnes hovorí, že to je jeden z projektov, na ktorý je vo svojej kariére najviac hrdá. Musela pracovať len so siedmimi ingredienciami, čo je v jej profesii veľká výzva. S Yannom sme sa dohodli na práci pri ,štvorke'a ,päťke'. Milujem niektoré z jeho prác a je skutočne dobrý pri tvorbe orientálnych vôní, to ma k nemu pritiahlo. Pri Lucovi zase rozhodlo, že v jeho portfóliu je skvelá práca s esenciou z kosatca. V záverečnej dvojici mojej The Seven Collection som túžila mať spojenie kosatca a kašmírového dreva. Stretli sme sa v Miláne a po chvíli dohodli na tom, že pripraví číslo 6 a 7.

Záverečné slovo zostalo na vás?

Áno, ale pomáhali mi aj priatelia a ľudia, ktorým dôverujem. Z každého parfumu sme vytvorili niekoľko modifikácií, ktoré som im následne rozdala. Spravila som z nich moju testovaciu skupinu a vypočula si ich pripomienky a dojmy.

Pochádzate z jednej z najslávnejších parfumérskych rodín v Európe. Ovplyvnilo vás pri realizácii tohto projektu aj rodinné zázemie a jeho história?

Nepochybne. K mojej starej mame Heléne (pozn. redakcie Heléne Rochas) som mala naozaj blízko. Zvykla som ovoniavať všetky jej flakóniky, ktoré mala v kúpeľni. Aj moja prvá voňavka bola Madame Rochas. Moja stará mama bola veľmi elegantná, krásna žena, bola mojím vzorom. Spolu s ňou som navštevovala ateliér Rochas, odmalička na mňa vplývala jeho estetika, jeho DNA. Ako malá som snívala len o dvoch povolaniach. Túžila som vyrábať vône alebo sa stať fotografkou. Práve ona mi kúpila prvý fotoaparát a naviedla na cestu profesionálnej fotografky.

Zdá sa, že sen o tvorbe parfumov pretrval?

Prišlo to celkom prirodzene. Istý čas som strávila v juhofrancúzskom Grasse. Šla som tiež po stopách môjho starého otca. Na jednom z najslávnejších parfumov v portfóliu Rochas, vôni Femme, pracoval slávny parfumér Edmond Roudnitska, ktorý vytvoril aj vône ako Eau Sauvage či Diorrisimo od Diora. V Grasse som sa stretla s jeho synom, keďže Edmond bol už v čase, keď som tam prišla, po smrti. Dnes spolupracujem s ich rodinnou firmou a skutočne sa dá povedať, že idem v stopách mojich starých rodičov.

S vôňami je spätý celý život Pauline Rochasovej. Foto: Chris Singer
S vôňami je spätý celý život Pauline Rochasovej. S vôňami je spätý celý život Pauline Rochasovej.

Dlhý čas ste žili v New Yorku. Na vizitke máte ešte ďalšie dve mestá pôsobenia – Paríž a Viedeň, kde momentálne aj žijete. Cítite sa ako svetoobčianka?

V Paríži som prežila takmer dvadsať rokov a potom sa presťahovala do New Yorku. Tam som strávila ďalších dvadsať. Viedeň je novou kapitolou môjho života. Jasné, stále milujem New York. Mám tam moju spoločnosť Coolife. Ale myslím si, že to je mesto stvorené pre človeka vo veľmi mladom veku. Časom začne byť naozaj únavné. Po víťazstve Donalda Trumpa vo voľbách sa to vo mne definitívne zlomilo. Pravidelne som cestovala do Európy a posledné roky sa pohrávala s myšlienkou návratu. Nakoniec to asi bola posledná kvapka. S mestom som nedokázala viac súznieť. Vo Viedni je omnoho tichšie, pokojnejšie, ale aj zelenšie, priateľskejšie. Je tu skvelé jedlo, stretla som výnimočných ľudí a keď sa vrátim z mesta do môjho viedenského bytu, cítim sa naozaj spokojne.

Máte rada, ako ľudia okolo vás voňajú?

Mám veľmi rada vôňu prírody, ale rovnako rada cítim ľudí. Veľmi často dokážem rozoznať, aký parfum používajú. Ľudská náklonnosť jedného voči druhému sa vždy odvíja od toho, ako si voňajú. Máme to tak všetci. Kým pre niekoho môže byť vôňa jedného človeka odpudzujúca, pre iného dokáže byť príťažlivá a stimulujúca.

A obťažujú vás niekedy vône iných?

Ľudia majú tendenciu používať príliš veľa parfumu, priam sa vôňou oblejú. Akoby túžili niečo zakryť. To ma odpudzuje. Nie je mi to príjemné. Ale je to aj o kultúre vôní, ktorá stále mnohým chýba. V posledných rokoch sa to síce mení, ale kozmetický priemysel, parfumový svet stále podlieha silnému marketingu a komercii.

Helene Rochas, stará mama Pauline Rochasovej,... Foto: Profimedia
Helene Rochas Helene Rochas, stará mama Pauline Rochasovej, na zábere s dizajnérom Yvesom Saint Laurentom.

Vy ste práve s komerciou prichádzali do styku veľmi často.

Áno, pri práci fotografky to bolo denne. Fotila som pre mnohé medzinárodné spoločnosti, svetoznáme značky a jeden čas som úplne prestala používať toaletné vody aj parfumy. Našla som si k nim opäť cestu až časom. Veľmi ma inšpiroval parfumér Killian, ktorý vytvoril líniu By Killian. Vo svojich produktoch používa naozaj jedinečné a vzácne prísady. Z komerčnej sféry posunul tvorbu parfumu až do sféry umenia. Bol pre mňa veľkou inšpiráciou aj pri tvorbe mojej vlastnej kolekcie.

Myslíte si, že vaša stará mama by bola na vás hrdá?

Viete, keď som mala osemnásť, bola som poriadna rebelka. Odišla som do New Yorku. Založila som spoločnosť Coolife. Chcela som byť anonymná. Moja stará mama vždy chcela, aby som používala celé meno. Ale vo Francúzsku je priezvisko Rochas veľmi známe, okamžite by som s ním dostala nálepku. Nenávidela som to. Dnes už viem, že sa za svoje priezvisko môžem hrdo postaviť. Myslím si, že stará mama stála kdesi pri zrode celej myšlienky. Jej energia mi pomohla vrhnúť sa na úplne nový biznis, skoncovať s fotografovaním a skúsiť to v oblasti, ktorá našu rodinu kedysi preslávila.

The Seven Collection je ucelený projekt. Komplexný, uzavretý. Prídete aj s niečím novým?

Som si istá, že som toho schopná. V prvom rade však plánujem rebranding tejto kolekcie siedmich parfumov, dostanú nové meno – moje meno – Pauline Rochas. Pracujem na webovej stránke a myslím si, že tak do roka by som mohla začať znovu vytvárať nový produkt. Popri tom však pracujem aj na kolekcii bytových vôní, vytvorila som niekoľko vonných sviečok, difúzerov, osviežovače do klimatizácií pre sieť hotelov a jeden z projektov, na ktorom sa podieľam, je špeciálny bar, kde budú vytvorené aj kokteily inšpirované rozličnými vôňami. Moja nová práca mi poskytla množstvo príležitostí a výziev.

Rochas – vstúpil do histórie módy aj vôní

Slávny ateliér vznikol v roku 1925, keď ho založil Marcel Rochas. Práve jemu sa pripisuje vznik sukní s vreckami či skrátených kabátov. Vytvoril aj slávne šaty á la morská panna a pravidelne tvoril kolekcie haute couture. Od módy bol len krôčik do parfumérskeho sveta, kde mohol Rochas zužitkovať aj slávne meno. Z prvého produktu Femme, ktorý vznikol v roku 1943 v spolupráci s Edmondom Roudnitska, sa stal svetový hit a po druhej svetovej vojne bol z módneho salóna svetový hráč na trhu s parfumami. V roku 1955 Marcel Rochas umrel a jeho mladá žena Heléne prevzala kontrolu nad rodinným podnikom. Pod jej vedením vznikli ďalšie kultové vône ako Madame Rochas či Eau de Rochas. V roku 1971 podnik predala údajne za 40 miliónov dolárov. Do konca 20. storočia zmenil firma Rochas majiteľa viackrát, kým neskončila v rukách koncernu Procter & Gamble. Heléne Rochas ešte v 80. rokoch pôsobila ako konzultant pre kozmetickú líniu. Od jej odchodu z tohto postu sa už rodina Rochasovcov na vývoji nových produktov nepodieľala. Napriek tomu sa im darí dodnes, určite aj vďaka dedičstvu slávneho mena. Okrem výrobí vôní Rochas stále produkuje aj módnu líniu.

Jeden z parfumov The Seven Collection od... Foto: Robert Greco
Jeden z parfumov The Seven Collection od Pauline Rochasovej. Jeden z parfumov The Seven Collection od Pauline Rochasovej. Le Quatriéme Parfum.

Vône, ktoré otvárajú čakry

Z ajurvédy a viery v energetické čakry, ktoré v našom tele uvoľňujú energiu a stimulujú jednotlivé centrá mysle či tela vychádza filozofia vôní siedmich parfumov nazvaných The Seven Collection, pod ktorými je podpísaná Pauline Rochas. Celá sedmička nevznikla naraz. Prvý produkt vytvorila s parfumérkou Patricou Choux v roku 2012 a spojením siedmich vzácnych ingrediencií cielili na sakrálnu čakru, ktorá stimuluje senzualitu a kreativitu. Každý jeden zo siedmich parfumov, ktoré nesú jednoduché názvy – Le Premier, Le Deuxieme až po Le Septiéme v sebe kombinuje vzácne esenciálne oleje, ktorých cieľom je prebudiť zmysly. Na každý nos apeluje niektorý z nich a podľa Pauline Rochas tak ukazuje, čo v našom živote potrebuje harmonizovať najviac. Ona sama hovorí, že napríklad keď cestuje, zvykne používať „štvorku“ – Le Quatrieme Parfum, ktorá sa spája so zemou, s čakrou stability a pocitu bezpečia. Pri stretnutiach, kde potrebuje s ľuďmi komunikovať, siaha po „päťke“, ktorá otvára čakru komunikácie. Jednotlivé voňavé kreácie sú parfumérskym umením, môžu sa striedať na rozličné príležitosti a v konkrétnej situácii jej dodávajú nezameniteľnú pečať autenticity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #vôňa #parfum #tradícia #ajurvéda #Pauline Rochas #čakra #Helene Rochas

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...