Byť ekologickejší nie je o peniazoch. Stačí zmeniť len 5 vecí - týchto!

Alexandru Madrovú poznajú najmä znalci z oblasti módneho podnikania ako dizajnérku a autorku vlastnej značky doplnkov. Kedysi tiež pracovala so svojou mamou v známom ateliéri Donna Rosi.

15.10.2018 07:00
debata
Alexandra Madrová chce zmeniť návyky ľudí, aby... Foto: archív Alexandry Madrovej
Sasa-Alexandra Madrová chce zmeniť návyky ľudí, aby sa lepšie správali k životnému prostrediu. Alexandra Madrová chce zmeniť návyky ľudí, aby sa lepšie správali k životnému prostrediu.

Jej aktivity sa však zďaleka neobmedzujú len na módu. Záleží jej totiž na veciach okolo nás. V rámci produkcie vlastných návrhov sa snaží o zapojenie lokálnych výrobcov či tvorcov, ale tiež o ekologické postupy a čo najšetrnejšie procesy pri spracovaní a výrobe aj dovoze. Za sebou má účasť na niekoľkých dobrovoľníckych aktivitách po celom svete – zachraňovala napríklad tulene alebo pomáhala čistiť morské pobrežie.

Najnovšie sa však veci snaží zmeniť aj ako iniciátorka novej kampane Planet Lover, s ktorou by chcela priniesť dôležité poznatky tým, ktorí veci zmeniť môžu – mladým ľuďom. „Planet Lover je o jednoduchých piatich krokoch, ktoré by sme mladým ľuďom chceli predstaviť,“ hovorí pre Pravdu Madrová. Nachádza sa medzi nimi napríklad obmedzenie tvorby odpadu, zníženie používania jednorazových plastov, ale napríklad aj redukcia konzumácie mäsa.

Hoci pracuje vo svete módy, nemá rada spotrebnosť. „Vo svojej práci cestujem naozaj strašne veľa a spotrebnosť, ktorú vidím okolo seba, ma naozaj hnevá. Ja verím, že sa to postupne zmení, nebudeme môcť inak,“ myslí si. So zmenou však treba začať čo najskôr. „Aj keď zmením len piatich ľudí, stojí mi to za to,“ hovorí. Zároveň však zdôrazňuje, že výchova k podobným veciam by mala nastať už na školách. Zložitý je už len prvý krok – na školy sa dostať. Presvedčiť by mohol koncept, ale aj fundovanosť.

„Ekovýchova je už dnes na školách, je súčasťou biológie – až na to, že neviem, do akej hĺbky ju riešia a do akej hĺbky je učiteľ ochotný si veci študovať ďalej,“ tvrdí Madrová. „Nikdy by som podobné aktivity nedokázala robiť, ak by som nemala naštudované o tisíc percent viac než to, čo ľuďom napokon poviem. Viem, koľko ma stojí času, aby som do hĺbky veci pochopila. Aby som pochopila kontext, čo s čím súvisí. A učitelia chcú študentov viesť k ekologickejšiemu životu, no nie vždy na to majú nutný background. Bolo by dobré, keby sa také niečo robilo aj s odborníkmi a špecialistami,“ myslí si Madrová.

Dôležitý je podľa nej efekt opakovania a vysvetlenia informácie. Niekedy stačí málo, aby sme vytvorili nový návyk. „Sama som to robila a viem, že to je hlúpy návyk – umývala som si zuby pri pustenej vode z kohútika. Bolo to o tom, že mi niekto povedal, prosím ťa, zastav vodu, keď si umývaš zuby. A časť ľudí si skrátka uvedomí a začne ju vypínať. Toto sú naozaj veci, ktoré my chceme vysvetľovať. Je to o tom, že študenti návyk skrátka prehodnotia a skúsia ho zmeniť,“ opisuje svoju snahu Madrová. „Nemám ambíciu meniť teraz tisíce ľudí, ale keď sa z jednej našej audiencie na školách, kde by sme chceli hovoriť možno s 300–400 študentmi, zmení len päť percent, budem šťastná,“ pokračuje ďalej.

Madrová aj v rámci vlastnej módnej značky Monde D'Alexandra do tvorby aplikuje udržateľné postupy a snaží sa o ekologický vývoj. „Ekomóda je pre mňa oblasť, ktorú chcem robiť stále lepšie. Áno, je to aj o peniazoch. Musíte sa dostať do istého levelu, aj finančného, aby ste si mohli dovoliť robiť ekomódu. K veciam ako je ochrana životného prostredia, edukácia, povedomie mám vzťah celý život a myslím si, že každý z nás počas života dospeje do určitého bodu, kde sa sústredí na isté priority,“ tvrdí Madrová.

„Ja pomáham, odkedy môžem. Súviselo to s tým, aké som mala finančné možnosti, časové možnosti, či už s robotou, alebo so školou, s dieťaťom. Stále je to niečím limitované – hoci teraz je to limitované už len tým dieťaťom, čo je super. Neviem robiť veci a nikdy som ich nevedela robiť len pre peniaze. Nikdy som nepodnikala len za účelom zisku. Musí to mať trošku hlbší zmysel. To, že cestujem napríklad do Číny a vysvetľujem procesy výroby, spôsoby ekologickejšieho spracovania, robím naozaj dlho. To, že sa to pretavilo do mojej vlastnej produkcie, je celkom logické,“ vysvetlila pre Pravdu dizajnérka.

5 krokov od Planetlover k ZMENE života

1. Nepoužívaj slamky, plastové nákupné tašky a iné jednorazové plasty
Každú hodinu vyrobíme až 32 miliónov kg plastu. Z toho len veľmi malá časť je recyklovateľná a všetky plasty, ktoré vyrobíme, ostávajú v prírode a na Zemi. Preto stojí za zváženie, pri každej návšteve obchodu, či tú jednorazovú plastovú tašku nedokážeme nahradiť textilnou alebo papierovou taškou, ktorú si uschováme aj na ďalšie nákupy.

2. Nepoužívaj kávové kapsule
Väčšina kávových kapsúl do kávovarov je vyrobená z plastu, ktorý v kombinácií s hliníkom a kávovým odpadom po použití predstavuje nerecyklovateľný odpad. Spôsobov a možností, ako si pripraviť či zohnať chutnú kávu je veľa, prečo sa zvyknutí teda nezamerať na tie viac ekologické?

3. Recykluj, separuj a hlavne netvor zbytočný odpad
Základ je recyklovať a separovať – vždy a za každých okolností. Nepoužívať jednorazové obaly, ak sa nám pokazí produkt, radšej ho dať opraviť ako hneď kupovať nový. Vnímavo pristupovať k nákupu akýchkoľvek nových vecí, spotrebičov, oblečenia, atď. – skutočne ich potrebujem v takom množstve?

4. Zredukuj jedenie mäsa
Priemyselný chov dobytka je veľkou katastrofou pre životné prostredie z viacerých dôvodov. Kvôli pastvinám sa vyklčujú obrovské hektáre lesov, ďalej ide znečisťovanie ovzdušia kvôli emisiám z chovu a napokon až 60% mäsa sa vo finále nespotrebuje a skončí ako odpad. Stačí, že by sme aspoň jeden deň v týždni nekonzumovali mäso, resp. viac racionálne pristupovali ku konzumácií mäsa ako takého a táto zmena bude mať výrazne pozitívny dopad.

5. Vyberaj nabíjačky, zhasínaj svetlo, neplytvaj vodou
Sme zvyknutí, po príchode domov, zapnúť všetky spotrebiče, od TV cez počítač, nechávať mobily celé noci v nabíjačke a pod. Nevnímame, koľko nepotrebnej energie tak uniká. Podobná situácia sa týka aj vody, ktorá je čoraz vzácnejšia. Ak by sme obmedzili denné sprchovanie z 20 minút na 2–3 minúty, ušetríme tým neskutočné veľké množstvo vody.
Zdroj: Planetlover

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #ekológia #osveta #Alexandra Madrová #Planet Lover

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....