Nagyová-Džerengová: Snáď sa v téme darcovstva orgánov posunieme vpred

Kniha Ži vo mne prináša pätnásť príbehov ľudí, ktorí si prešli transplantáciou niektorého zo životne dôležitých orgánov.

12.10.2018 12:00
Gabriela Futová,  Andrea Coddington Foto:
Zľava: Spisovateľky Gabriela Futová, Andrea Coddington a Petra Nagyová - Džerengová počas krstu knihy Ži vo mne, ktorá vznila z iniciatívy OZ Dar života.
debata

Príbehy pretvorilo do poviedok pätnásť slovenských autorov a autoriek – Silvia Bystričanová, Andrea Coddington, Ľubo Dobrovoda, Oľga Feldeková, Gabriela Futová, Daniel Hevier, Peter Karpinský, Petra Nagyová – Džerengová, Daniel Pastirčák, Dana Podracká, Ján Púček, Alexandra Salmela, Veronika Šikulová, Pišta Vandal a Silvester Lavrík, ktorý Knihu aj zostavil.

Jej ambasádorkou sa stala herečka Táňa Pauhofová, ktorá ku knihe napísala úvod. „Príbehy sú plné odvahy, sily, pokory… Téma transplantácií a darcovstva je pre veľa ľudí stále zahalená istou dávkou tajomstva a pre niektorých ľudí je to téma taká neznáma, až vyvoláva strach. Práve preto je dôležité, že kniha Ži vo mne vznikla a pomôže tak odtabuizovať túto tému,“ povedala herečka.

15 autorov, ktorí sa spolupodieľali na knihe Ži... Foto: Ikar
Andrea Coddington, Ľubo Dobrovoda, Oľga Feldeková, Gabriela Futová, Daniel Hevier, Peter Karpinský, Petra Nagyová - Džerengová, Daniel Pastirčák, 15 autorov, ktorí sa spolupodieľali na knihe Ži vo mne, ktorá vznila z iniciatívy OZ Dar života.

Transplantácia ako téma je na Slovensku tabu aj podľa spisovateľky Petry Nagyovej – Džerengovej a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa do projektu Ži vo mne zapojila. „Už pred dvadsiatimi rokmi, keď som robila talkšou v Markíze, som otvorila práve tému transplantácií a darcovstva orgánov, v štúdiu som mala pozvanú aj ženu, ktorá mala transplantovaný jeden orgán. Nerozumiem tomu, prečo je táto téma pre Slovákov stále tabuizovaná. Verím, že aj vďaka knihe sa vo vnímaní darcovstva orgánov posunieme ďalej,“ dodala spisovateľka, ktorá v knihe opísala príbeh ženy s transplantovanou pečeňou. Podobne, ako ďalší autori poviedok, aj ona sa so ženou, ktorej príbeh v knihe spracovala, stretla.

„Poviedky zachytávajú autentickosť prežitia ťažkej životnej etapy, keď sa hlavný hrdina ocitá v obzvlášť zložitej zdravotnej situácii, v bezprostrednom ohrození života. Každá poviedka je iná, podaná inou rečou, v inom štýle, inom žánri a z pohľadu inej osoby. Všetky však majú jedno spoločné – záchranu človeka prostredníctvom daru, ktorý znamená život,“ dodal Silvester Lavrík, jeden z autorov a zostavovateľ knihy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Coddington #Táňa Pauhofová #Petra Nagyová - Džerengová #Ži vo mne

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....