Rakovinu som zažila medzi najbližšími, vraví Skoncová a hlása prevenciu

Slovenská modelka a moderátorka Soňa Skoncová pravidelne absolvuje preventívne prehliadky na odhalenie rakoviny prsníka. Pomáha jej aj mama.

23.06.2018 08:00
debata
Moderátorka a modelka Soňa Skoncová. Foto: BABUSIK Dominik
Soňa Skoncová Moderátorka a modelka Soňa Skoncová.

„Musím sa za to poďakovať mojej mamine. Ona ma každý rok do toho dokope a pripomenie mi termín. Mám niekedy toho naozaj veľmi veľa a niekedy pozabudnem, no ona vždy tak nenápadne príde a povie mi, ‚Soni už je čas, mala by si ísť‘… Takže dodržiavam tieto termíny,“ vyhlásila Skoncová, ktorá sa uplynulú sobotu zúčastnila na pochode za zdravé prsia.

„Raz som bola aj vyplašená, lebo sa tam doktorovi niečo nezdalo, ale potom som šla na takú dôkladnejšiu kontrolu a našťastie bolo všetko v poriadku,“ prezradila tiež v rozhovore.

S rakovinou sa mladá tmavovláska stretla i v kruhu svojich najbližších. „Keď som mala 15 rokov, ochorel mi otec, on mal rakovinu hlasiviek, prišiel o jednu hlasivku a v podstate aj trochu o hlas, ale dostal sa z toho a je vyliečený, musím zaklopať. Takže sme to mali v rodine, bolo to veľmi ťažké, zažiť to u takého blízkeho človeka. Pamätám si, ako ho vtedy mamina podporovala, prestali sme jesť mäso a orientovali sme sa viac na zdravú výživu, robila mu každý deň čerstvé džúsy a podobne. Podpora rodiny a blízkych je vtedy najdôležitejšia…,“ myslí si Skoncová.

„No a pred tromi rokmi mi na rakovinu zomrel dedko. Skoro každý to má v rodine, v niektorej línii. Je to ťažké, ale treba sa o tom baviť a šíriť potrebu prevencie, lebo niektoré druhy rakoviny sa dajú ešte vo včasných štádiách alebo práve prevenciou zachrániť,“ povedala.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rakovina #prevencia #pochod #Soňa Skoncová

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...