Dagmar Dianová: Šibačka? Jedinečná, trochu šialená tradícia

Moderátorka Dagmar Dianová, alias Didiana, si pre Žena.Pravda.sk zaspomínala na šibačku z detstva, a priblížila, ako prežíva veľkonočné sviatky a či sa na ne teší aj v dospelosti.

02.04.2018 08:00
debata (1)
Dagmar Dianová. Foto: Martin Fridner
Dagmar Dianová, Didiana Dagmar Dianová.

Spomienky na šibačku

Z detských čias si šibačku pamätám ako celodenné otváranie dverí návštevám. A tiež pocit, že tie všetky obložené misy a čokoládové vajcia nemôžem zjesť, ale musím ich dať šibačom a bratovi, zato, že ma obliali, v lepšom prípade pohárom vody, v horšom vedrom vody či čudnou, fakt asi najtoxickejšou voňavkou, akú doma našli. Tiež si pamätám, že u nás v rodine sme mali malý korbáč, vyrobený z izolačných drôtov. Neviem prečo z drôtov, či bolo vtedy málo prútia, ale používal sa roky. Dal sa ukryť aj do vrecka. Čiže ak išli na návštevu, vyzeralo to, že idú bez korbáča, ale všetko bolo inak. Napokon, hovorí sa, že ženu treba na Veľkú noc vyšibať, aby bola krásna. A na Slovensku tých pekných žien máme stále dosť, takže tradícia sa asi dodržiava.

Šibačka ako tradícia

Tradičná slovenská šibačka je niečo, čo nemá vo svete obdobu. Každý zahraničný návštevník neverí vlastným ušiam a očiam, že je u nás dovolené oficiálne šibať ženy bičíkom z prútia a popri tom ich niekedy ešte aj oblievať v ľahkých mrazoch studenou vodou z vedra, prípadne nás ženy rovno hodiť do rieky. Pravdaže iba jeden deň v roku, ale cudzinci aj tak nechápavo krútia hlavami, čo je toto za zvyk – zbiť ženu a ona ti dá zato ešte vyzdobené vajcia, čokoládu, či peniaze. Sci-fi pre nich, aj pre mňa. Ale ostatné roky už zažívam len takú jemnú šibačku.

Sviatky sú o rodine

Nepovažujem túto tradíciu za trápnu, skôr za jedinečnú, trochu šialenú. Komu sa oblievačky a šibačky nepáčia, môže ísť na výlet, na turistiku, alebo na návštevu k niekomu, kto sviatky vníma ako ideálny čas na venovanie sa sebe, kamarátom, či jedlu. Sviatky sú o rodine, o voľných dňoch o výletoch do zahraničia, či majú otvorené obchody, lebo u nás nakupovanie zakázali. Podľa mňa, škoda pre náš hrubý domáci produkt.

Okrášlim seba

S výzdobou sa ja veľmi nepiplem, ak ma chytí potreba veľkonočnej okrasy, okrášlim seba. Traduje sa totiž, že na tieto sviatky by sme mali mať na sebe niečo nové. Už si nepamätám prečo, ale s radosťou to plním, ak si na to spomeniem. Čo sa týka ozdôb domácnosti, väčšinou si zoberiem zopár halúzok zo záhrady, dám si ich do vázy, zo skrine vytiahnem kraslice na šnúrke, zavesím na halúzky a vybavené, môžem ísť hrať golf.

Veselú Veľkú noc!

Neviem, či budem tento rok piecť, ak áno, urobím tradičnú zemiakovú babu, alebo jablkový koláč. Trochu sa hanbím, lebo je to americký jablkový koláč, ale keď je taký dobrý…! Asi ho poslovenčím, vyzdobím ho stužkou, alebo naň nalejem vaječný likér. Uvidím… Tak veselú Veľkú noc!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #kraslice #Veľká noc #šibačka #korbáč #jablkový koláč

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...