Blahová si užíva ples aj pre jeho poslanie, na viedenský si ešte počká

Profesorka operného spevu Eva Blahová je už roky stálicou na bratislavskom Plese v opere. Prekvapivé však bolo jej priznanie, že na podobné akcie kedysi vôbec nechodila.

14.01.2018 11:03
debata
Profesorka operného spevu a členka Čestného... Foto: Ples v opere
Eva Blahová Profesorka operného spevu a členka Čestného plesového výboru Eva Blahová v šatách od Veroniky Hložníkovej.

„Možno by ste ich spočítali na jednej ruke,“ uviedla s úsmevom pre Pravda.sk Blahová. „Keď som bola mladá, mala som veľkú túžbu zúčastniť sa na plese v opere, hoci som vtedy ešte myslela na viedenský ples. A keď ma oslovili do čestného plesového výboru, prvýkrát som prišla sem na bratislavskú akciu a odvtedy som tu každý rok,“ vysvetlila sympatická dáma.

Dôvodom však podľa nej nie je len zábava. „Stretávajú sa tu ľudia, ktorí majú snahu a chcú pomôcť. Viem, že na Slovensku je veľa oblastí, kde by to potrebovalo financie, táto akcia sa orientuje najmä na tých najmenších. Začali sme od úplne maličkých detí, pre ktoré sme pomáhali budovať centrá včasnej intervencie a teraz sme prešli na tú inkluzívnu časť, kde ide o zdravotne znevýhodnené deti, ktoré by mali byť zaradené do normálnych škôl a neboli svojím spôsobom diskriminované,“ ozrejmila myšlienku benefičného poslania akcie Blahová.

Moderátorka večera Božidara Turzonovová s...
Z Prahy pricestoval na poslednú chvíľu Miroslav...
+77Speváčka Jana Kirschner.

„Myslím si, že to je veľmi dôležité. Môže sa nám každému stať, že z jedného dňa na druhý sa staneme zdravotne znevýhodnenými a zostať pre taký dôvod na okraji spoločnosti, nie je správne. Osobne veľmi rada chodím na stretnutia, či už na kliniky, s lekármi, alebo s maličkými pacientmi, ich rodičmi – teraz sme sa stretli aj s učiteľmi, ktorí majú zaradené zdravotne znevýhodnené deti vo výchovnom procese. Majú s tým problémy, no snažia sa. Veľmi chýbajú asistenti pre pedagógov a odborné sily, ktoré by pomohli. Je to kvapka v mori, čo môžeme z výťažku, ktorý vyzbierame, pomôcť. Ale niekde začať treba a dôležité je nepochybne aj to, že sa o probléme začne viac hovoriť, že sa bude medializovať,“ doplnila ešte pre Pravda.sk.

Na spomenutý viedenský Opernball sa vraj zatiaľ stále nedostala. „Čakám, kým tam bude účinkovať niektorí z mojich žiakov. Magdaléna Kožená mi hovorila, že ma tam raz vezme a teraz mam v rukách aj veľmi šikovného rakúskeho barytonistu, tak možno sa čoskoro dočkám,“ uviedla s humorom Blahová, ktorá si na slávnostný večer nechala ušiť model u Veroniky Hložníkovej. Látku si však vybrala sama a doniesla si ju až z ďalekej Ázie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #opera #charita #Ples v opere #Eva Blahová

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...