Súťažiace Miss Peru: Namiesto mieru hovorili o násilí na ženách

Súťažiace pri utorňajšom peruánskom finále Miss Universe Peru 2018 využili pozornosť televíznych kamier, aby upozornili na hrozivé štatistiky násilia páchaného na ženách.

02.11.2017 10:51
znásilnenie. násilie, týraná žena, Foto:
Násilie na ženách je v Peru obrovským problémom.
debata (1)

Pri predstavovaní sa na začiatku slávnostného večera neuvádzali za svojím menom telesné miery, ako je zvykom, ale počty znásilnení či obetí vrážd a obchodu s bielym mäsom. Jedna zo žien uviedla, že v dôsledku sexuálneho vykorisťovania zomrie každých desať minút dievča.

„Volám sa Camila Canicoba a zastupujem Limu. Moje miery sú 2202 žien zavraždených v našej krajine za posledných deväť rokov,“ uviedla prvá súťažiaca. Nasledovalo ďalších 22 kolegýň a ďalšie štatistiky: 13-tisíc žien, ktoré sa do roku 2014 stali obeťami obchodovania s ľuďmi, 25 percent dievčat, ktoré sú sexuálne zneužívané v školách, 65 percent žien s vysokoškolským titulom napadnutých svojimi partnermi alebo vyše 70 percent Peruánok čeliacich pouličnému obťažovaniu.

Protest počas slávnostného večera bol plánovaný. Pri predstavovaní či pózovaní v plavkách organizátoru na plátno za pódiom premietali fotografie obetí sexuálneho násilia a novinové články popisujúce napadnutia alebo vraždy. V časti sveta, v ktorej súťažiace zvyčajne opisujú svoje koníčky alebo ambície, sa v utorok diskutovalo o tom, ako súčasný stav v Peru zlepšiť.

Organizácia amerických štátov (OAS) radí v otázke násilia páchaného na ženách v rámci Južnej Ameriky Peru na druhú najhoršiu pozíciu za Bolíviou, uviedla spravodajská spoločnosť BBC. Štúdia OSN v roku 2010 zistila, že viac ako 50 percent peruánskych žien počas života zažije závažný prípad domáceho násilia. Genderovo motivované násilie je v Peru veľkou témou. Vlani v auguste pochodovali Limou desaťtisíce žien s cieľom upozorniť na vraždy v hlavnom meste.

Aj napriek netradičnému charakteru súťažného večera zostala v programe promenáda v plavkách. Organizátorka súťaže Jessica Newton ale tvrdí, že tento segment ženy nedegraduje na úroveň predmetov, naopak je príležitosťou, ako ženy oslobodiť a ukázať, že majú právo na rovnakú mieru úcty nehľadiac na to, čo majú na sebe. „Keď sa ukážu v plavkách, som rovnako slušná ako žena, ktorá vyjde vo večerných šatách,“ uviedla Newton.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #násilie #plavky #súťaž #Peru #Miss

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....