Silné ženy Halloweenu! Tento rok prenikol do kostýmov feminizmus

Počas tohtoročného Halloweenu budú v Spojených štátoch otvárať dvere menšiemu počtu princezien, ktoré vystriedajú akčné hrdinky. Píše o tom agentúra Reuters.

31.10.2017 17:00
debata
Modelka Hannah Ferguson v kostýme... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Modelka Hannah Ferguson. Modelka Hannah Ferguson v kostýme neporaziteľnej Xeny.

Mesiace po historickom pochode žien vo Washingtone a uprostred sexuálneho škandálu hollywoodskeho filmového producenta Harveyho Weinsteina, ktorý spustil lavínu obvinení zo sexuálneho obťažovania pod heslom #MeToo (Ja tiež), sa Halloween 2017 stáva v USA ďalšou platformou, kde ženy a dievčatá chcú ukázať svoju silu.

A napriek tomu, že niektoré prieskumy stále uvádzajú, že druhým najobľúbenejším kostýmom pre deti je princezná, tento rok podľa internetového vyhľadávača Google užívatelia najčastejšie zháňali kostým akčnej hrdinky Wonder Woman.

Hrdinka zo Star Wars Rey, sebestačná mladá žena, ktorá dokáže prežiť navzdory všetkým nástrahám osudu, sa podľa americkej Národnej federácie obchodníkov dostala do prvej desiatky najpredávanejších ženských halloweenských kostýmov pre tento rok.

Na internete sa objavil tiež rad tipov, ako pretvoriť na halloweensky kostým ružovú čiapku, ktorá sa stala symbolom protestov po zvolení Donalda Trumpa do úradu amerického prezidenta.

Za práva žien, ktorých sa Trump niektorými svojimi výrokmi necitlivo dotkol, sa 21. januára zišlo viac než milión ľudí vo Washingtone, Los Angeles a ďalších mestách sveta. „Rok alebo viac trvajúce škandály okolo sexuálneho obťažovania posunuli názory ľudí ohľadom toho, čím sa chcú stať na Halloween,“ uviedla profesorka psychológie Barnard College Tovah Kleinová.

„Kostýmy deťom dodávajúce silu – cítia sa silné, neporaziteľné, schopné bojovať za spravodlivosť. A teraz vďaka Wonder Woman a ďalším postavám prijímajú túto svoju silnú stránku,“ dodala.

To dokazuje aj 9-ročná Abby z Maplewoodu v New Jersey, ktorá zdvíha svetelný meč v kostýme hrdinky Rey. „Keď som Rey, cítim sa statočnejšia,“ hovorí Abby, ktorá v predchádzajúcich rokoch vždy chcela byť na Halloween princezná.

„Rey sa mi páči viac ako princezné. Je tvrdá, bojovná. Pomáha mnohým ostatným ľuďom prežiť,“ dodala Abby, ktorej rodičia si nepriali zverejniť jej priezvisko.

Áno, feminizmom ovplyvnené halloweensky kostýmy nie sú ničím novým. Ale v tomto roku majú špeciálnu odozvu. Trumpovo chvastanie sa, kam všade ženám siahol, a ktoré sám neskôr označil za „kecy v šatni“, sa dostalo na verejnosť, keď sa v roku 2016 počas jeho predvolebnej kampane objavilo video z roku 2005. Tento rok sa rozbehlo hnutie #MeToo, aj keď sám Weinstein popiera, že by mal sex s kýmkoľvek, kto s ním nebol dobrovoľne.

„Silné feministické ideály, dievčenská sila, politické hnutie – to všetko tlačí Wonder Woman na špičku najžiadanejších tohtoročných kostýmov pre dievčatá,“ uviedla AnnaMarie McConnellová, viceprezidentka rozvoja produktov a značky Ricky's NYC – obchodu, ktorý okrem iného ponúka aj halloweenske kostýmy.

debata chyba
Viac na túto tému: #feminizmus #Halloween #maska #Hviezdne vojny #Wonder Woman #Rey

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...