Luhačovická dáma v klobúku

Coco Chanel kedysi povedala: Sú dve veci, ktoré muž nikdy nepochopí: tajomstvo stvorenia a dámsky klobúk. Je pravda, že móda nosiť klobúky už akosi vymizla.

22.10.2017 11:00
Miloslava Fialová Foto:
Míla Fialová vo Francúzskej reštaurácii hotela.
debata

V minulosti boli ulice plné džentlmenov v cylindroch a dámy sa predháňali v tom, ktorá bude mať originálnejšiu pokrývku hlavy. Dnes sa móda klobúkov zúžila nanajvýš na nosenie „letného slameňáka“ na pláži. A ešte možno nejaké vidieť na „nóbl akciách“, ako sú konské dostihy. A potom sú tu už len pltníci na Dunajci, kovboji a „Tiroláci“ u našich južných susedov. A ešte elegantná anglická kráľovná Alžbeta so svojimi nezabudnuteľnými kúskami, ktoré vždy ladia s jej oblečením…

Aj moravské kúpele Luhačovice však majú svoju „klobúkovú lejdy“. Je ňou riaditeľka historického kultového hotela Alexandria na luhačovickej hlavnej triede Miloslava Fialová. „Ku klobúku je potrebné sa patrične obliecť, elegantný klobúk sa nehodí k džínsom,“ hovorí. Madam Fialová športovo oblečená takmer nechodí, vždy je elegantná a vo svojej módnej zbierke má klobúky prakticky vo všetkých farbách. „Mám ich asi dvadsaťpäť, približne desať je letných a pätnásť zimných z králičej srsti,“ priznáva. Klobúkov má totiž viac ako kabeliek. Ľudia, ktorí ju poznajú – a poznajú ju naozaj mnohí – si už zvykli, že klobúk a pani riaditeľka k sebe neodmysliteľne patria. Ťažko si predstaviť inú dámu, ktorá by vítala hostí s pohárom sektu v ruke v štýlovej francúzskej reštaurácii hotela s veľkými arkádovými oknami, lustrami z minulého storočia a so stĺpom zo zeleného kararského mramoru, kde čašníci ešte stále obsluhujú v smokingu a bielych rukavičkách ako za prvej republiky.

Každý deň chodí do práce z domu do hotela pešo približne 1,5 km. V klobúku, prirodzene. „Niekedy, keď je veterno, môže to byť aj nepohodlné, pretože si ho musím pridŕžať, aby mi neodletel do potoka,“ smeje sa. Malý klobúčik sa hodí aj k stolu v reštaurácii, nie je nevyhnutné sňať si ho. Chodím v nich aj na spoločenské stretnutia, ak nie sú spojené s divadelným predstavením. V divadle je totiž potrebné odložiť si ho do šatne. V Luhačoviciach dokonca mávajú aj tzv. Klobúkový deň. Organizuje ho Luhačovický okrášľovací spolok Calma a tento rok bol 11. septembra, v posledný deň známeho podujatia Dni česko-slovenskej kultúry. V ten deň by minimálne dámy mali vyjsť na luhačovickú promenádu v klobúku a klobúky sa tam aj predávajú.

„Moja mamička chodila v klobúku po celý život a nosí ho aj moja staršia sestra. Ja som klobúky začala pravidelne nosiť po štyridsiatke, predtým som len občas nosievala širáky k letným šatám,“ spomína Míla Fialová. „Je pravda, že klobúky sa ťažko skladujú, musíte ich mať v guľatých škatuliach a v panelákovom byte dva plus jeden by na ne veľa miesta nebolo,“ smeje sa. Býva však v dome a svoju zbierku klobúkov má uloženú v spálni. Nie je to lacný módny doplnok. „Dámsky značkový plstený z Nového Jičína môže stáť aj 130 eur, ale vydržia večnosť,“ tvrdí znalkyňa. „Je veľká škoda, že klobúky sa nenosia častejšie a dámy na ne nemajú odvahu.“

Ktosi povedal: „Nemajte strach, že žena, ktorá sa poháda a zamkne v izbe, spácha samovraždu. Skúša si tam klobúk.“ Aj Joe Cocker spieva vo svojom slávnom hite: „You can leave your hat on“. Klobúk si môžeš nechať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #klobúky #Miloslava Fialová #Luhačovice

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...