Linda Vojtová: Nikdy som sa nespoliehala na žiadneho chlapa

Ako prvá Češka v histórii zvíťazila na svetovom finále modelingovej súťaže a jej kariéra nabrala raketovú rýchlosť. Linda Vojtová pracovala pre prestížne módne značky a dokázala zarobiť desaťtisíce dolárov za týždeň. Profesie sa nevzdáva, no váži si pokoj a túži po rodine.

12.10.2017 09:00
Linda Vojtová Foto:
Linda Vojtová.
debata

Slovíčkom topmodelka sa médiá oháňajú veľmi ľahkovážne. Koniec koncov, top nie je ľahko merateľná veličina. Pri Linde Vojtovej sa podobného prívlastku báť netreba. Hoci dnes už nestojí na mólach prestížnych značiek v Paríži a Miláne a jej tvár sa neusmieva z najväčších módnych kampaní, na nezáujem sa sťažovať nemôže ani po prekročení tridsiatky. A čo je veľkým bonusom? Rokmi sa naučila akceptovať pravidlá drsného biznisu, ktorý je postavený (občas priam na nezmyselnom) hľadaní dokonalosti. Každý má vlastné kritériá krásy, prezradila mi Linda Vojtová, keď sme si v posledný augustový deň sadli do známej pražskej kaviarne. Ak by som sa nad nimi neustále stresovala, nevydržala by som tak dlho, doplnila. Po jej boku ticho prikyvovala mama Tatjana, s ktorou má Linda očividne pevné väzby. Určite aj preto, že vyrastala s bratom a bez otca práve v domácnosti rozvedenej ženy. Do rozhovoru, ktorý sme si dohodli po finále modelingovej súťaže Schwarzkopf Elite Model Look, vstúpila párkrát aj ona. Nenásilne a vlastne celkom logicky. Tím dám Vojtových ukázal zohratosť. A „posledná“ česká topmodelka (aspoň v ponímaní, ako sa kedysi topmodelky vnímali) aj prekvapujúco triezvy a racionálny pohľad na život za pozlátkovým svetom reklám a fotení.

Linda Vojtová sa počas kariéry ocitla na... Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Linda Vojtová, Vogue Linda Vojtová sa počas kariéry ocitla na titulných stranách mnohých magazínov.

Do Prahy ste pricestovali ako čestná predsedníčka súťaže Elite Model Look 2017. Uplynulo sedemnásť rokov od momentu, čo ste sa na rovnakej súťaži zúčastnili ako súťažiaca. Zmenilo sa odvtedy veľa?

Módna brandža sa posunula úplne novým smerom. V čase, keď som súťažila ja, dominovala ešte modelingu klasická prirodzená krása. S dievčatami sme všetky boli zaujimavé typy. Dnešné baby neuspejú s tradične pekným vzhľadom, pokiaľ nemajú osobnosť a niekedy aj odlišnosť, ktorá ju akoby dotvára. Nehovoriac o dravosti a energii. Žijeme v rýchlejšom svete, a tomu sa musia prispôsobovať aj modelky. Museli sme sa zmeniť, prijať nové pravidlá fungovania. Pred rokmi neexistovalo veľa možností, ako si robiť vlastné promo. Modelka bola závislá od dobrej agentúry. Neexistovali siete ako Facebook alebo Instagram, internet bol len v začiatkoch. Agentúra bola vtedy najdôležitejšou vstupnou bránou do sveta modelingu. Dnes je síce štart jednoduchší, na druhej strane sa mi zdá tiež riskantnejší. Ľahko sa stane, že modelka skočí na lep nesprávnej agentúre alebo sa obklopí klientmi s negatívnym renomé.

Vás neustále vešanie fotografií na sociálne siete neotravuje? Zvykli ste si na to?

Úprimne? Instagram milujem, takže neotravuje. Pre modelky je to navyše ozajstná nutnosť. Vlastne nielen pre ne. Dnes sa predsa už bežné pracovné pohovory začínajú tým, že si vás prelustrujú na Facebooku alebo na Instagrame. V našej brandži je výhodou, že sú žiadané fotografické materiály. Chcú od nás, aby sme sa vedeli prezentovať, aby sme vedeli zaujať. A presne na to môžu podobné siete pomôcť. Som rada, že ma to baví.

Linda Vojtová. Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Linda Vojtová Linda Vojtová.

Dokážete odhadnúť, akým smerom sa ešte môže posunúť modelingový biznis? Niekedy to vyzerá, akoby všetko smerovalo k jednej veľkej reality šou.

Sama neviem. Nezávidím dnešným dievčatám. My sme kedysi začínali pracovať, tvrdo sme dreli a postupne sa niekam vypracovali. Dnes pokiaľ nemáte x-tisíc sledovateľov na sociálnej sieti, šanca dostať džob klesá. Môžete byť krásna, charizmatická, ale nestačí to.

O kráse slovenských a českých dievčat nikto nepochybuje. Úspechov na súťažiach majú tiež dosť. Skutočne zažiariť sa však potom podarí len zopár z nich. Vedeli by ste pomenovať, čo v našom regióne chýba?

Slovanské ženy disponujú vo všeobecnosti klasickým pôvabom, ktorý má v módnom svete hodnotu – stačí sa pozrieť na úspešné topmodelky, ktoré sa narodili v bývalom Československu. Zároveň si však myslím, že povahovo mnoho ľudí v tomto regióne spája, že nemajú až takú snahu preraziť. Netúžia opustiť rodinu, krajinu, nesnívajú o svetovej kariére. Chýba dravosť a tiež vytrvalosť, bez ktorej sa náš biznis skrátka nezaobíde.

Linda Vojtová sa počas kariéry ocitla na... Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Linda Vojtová, GA Linda Vojtová sa počas kariéry ocitla na titulných stranách mnohých magazínov.

Vy ste odštartovali kariéru v štrnástich. Dnes vlastne už niečo podobné ani nie je možné – väčšina značiek a agentúr podpísala kódex o neangažovaní modeliek mladších ako šestnásť rokov. Keď si na svoje začiatky spomeniete dnes, po prekročení tridsiatky, absolvovali by ste to celé ešte raz?

(úsmev) Samozrejme, občas si položím aj otázku, aké by bolo, ak by som prežila klasické tínedžerské časy, mala obdobie dospievania ako väčšina mojich rovesníčok. Mohla som ísť na vysokú školu. Vždy som snívala o tom, že budem advokátka ako moji rodičia. Žijem v New Yorku s mojím priateľom, no sú momenty, keď mi chýba rodina a moji kamaráti. Všetci zostali v Česku. V takýchto hĺbavých chvíľach sa cítim sama. Na druhej strane život, ktorý mám dnes, milujem. Mám slobodu rozhodovania. Viem povedať, čo chcem robiť a čo robiť nebudem. Nevnímam žiadne obmedzenia, ani ekonomické, ani spoločenské. Prežila som úspech, ktorý odštartoval už okolo mojej osemnástky. Bola som schopná zarobiť si vtedy veľa peňazí, a keby som nechcela viac pracovať, už naozaj nemusím. Mňa však modeling napĺňa. Neplánujem s ním skoncovať.

Dalo by sa fungovať v modelingovej brandži, ak by ste sa presťahovali späť do Prahy? Napríklad ako Daniela Peštová?

Pravdou je, že ak by som v Amerike nemala môjho priateľa Jamisona (pozn. redakcie: podnikateľ a kreatívec Jamison Ernest) a jeho rodinu, už by som tam asi nebola. New York je síce mesto plné ľudí, ktoré nikdy nespí, ale človek sa tam dokáže cítiť veľmi osamelo. Na druhej strane je však pre modelku ideálnou platformou pre prácu. Keď som začínala, mekkou módy bol Paríž. Dnes sa väčšina diania presunula práve do Štátov. Modelky, fotografi, štylisti, všetci majú základňu práve tam. V meste sa fotí najviac editoriálov, väčšina veľkých reklamných kampaní. Ja už roky nepredvádzam, ale robím veľa komerčných zákaziek. Zhruba 95 percent z nich sa realizuje v New Yorku.

Linda žije trinásť rokov s priateľom Jamisonom... Foto: Archív Lindy Vojtovej
Jamison Ernest, Linda Vojtová Linda žije trinásť rokov s priateľom Jamisonom Ernestom.

Aj vaša kamarátka Michaela Kocianová (pozn. redakcie: slovenská topmodelka) mi priznala, že už zvoľňuje tempo. Robí len veci, ktoré jej zaplatia účty a život, ktorý žije. Kedy modelka príde do bodu, že odmietne predvádzať pre značku Versace a namiesto toho si vyberie nafotenie katalógu pre obchodný reťazec?

Neviem, či je to o nejakom zlomovom momente. Skôr sa to udialo postupným vývojom modelingového sveta. Za prácu pre prestížnu značku dnes nedostane modelka zďaleka toľko peňazí ako pred desiatimi rokmi. V časoch, keď som predvádzala na týždňoch módy, som bola schopná zarobiť naozaj veľa. Za týždeň na milánskom týždni módy to bolo napríklad dvestotisíc dolárov. Dnes dievčatá na takejto práci skôr prerobia. Prerába na tom aj agentúra. Modeliek je kvantum, a len preto, aby boli videné na móle, mnohé prácu vezmú. Prehliadky sú však zároveň nutnosť pre začínajúce dievčatá. Vďaka nim sa dostanú do povedomia módneho sveta a potom možno k veľkým zákazkám, editoriálom či kampaniam. Bez nich to skrátka nejde.

(do rozhovoru vstúpila Lindina mama Tatjana Vojtová)
Tatjana V.: Linda mala šťastie, že keď začínala, modeling bol úplne inak nastavený. Existovalo okolo dvadsať-tridsať topmodeliek, ktoré obchádzali všetky fashion-weeky a zároveň fotili veľké kampane alebo editoriály do časopisov. Zhruba pred desiatimi rokmi sa biznis začal meniť. Dnes módu na mólach predvádza jeden typ dievčat a iný zase stojí pred objektívom do časopisov. Linda je jednou z posledných modeliek, ktoré skočili do tej top tridsiatky a aj vďaka tomu jej kariéra trvá tak dlho.
Linda V.: Trvá, ale najmä v komerčnej sfére – napríklad fotenie editoriálov, katalógov, lookbookov pre značky, niekedy menších reklamných kampaní. Modelky sa museli zmieriť s fenoménom posledných rokov. Kampane alebo titulné strany magazínov sú čoraz viac doménou herečiek, speváčok alebo hviezd z televízie.

Linda s bratom Martinom a mamou Tatjanou. Foto: Archív Lindy Vojtovej
Linda Vojtová s bratom Martinom a mamou Tatjanou Linda s bratom Martinom a mamou Tatjanou.

Zaujímavosťou je, že aj katalógové práce a komerčné zákazky fotí istý typ žien. Je to nejako podmienené?

Tatjana V.: Veľké módne domy a značky si vyhodnocujú komplikovanými anketami, ktorá modelka im predáva najviac. Linde sa darí práve v tomto smere, čiže zjavne je tvárou, ktorá stále dobre predáva.
Linda V.: Znie to neuveriteľne, ale vďaka internetu sa mnoho vecí stalo merateľnými. Značky si zisťujú záujem zákazníka, merajú, či sa na obrázok s modelkou pozeral sekundu alebo päť, koľko času venoval jej a tomu, čo sa snaží predať a koľko nakoniec každá predala.

Vek sa nestáva v brandži príťažou? Možno je to mýtus, ale ja som vždy mal pocit, že pre modelku je najväčšou nočnou morou.

Ak by som robila stále prehliadky, bola obklopená dievčatami, ktoré majú sedemnásť, osemnásť rokov, možno by som sa cítila staršie. Na foteniach to skrátka nevnímam. Zatiaľ som neprišla do momentu, keď by ma vek stresoval. Skôr si pamätám také obdobie, keď som bola mladšia. Vedelo ma deprimovať toľko vecí. Stresovala som sa kvôli vzhľadu – či som dosť chudá, akú mám tvár, či mám peknú postavu. Jeden agent mi povedal, vyzeráš dobre takto. Iný mu protirečil. Do toho prišli klienti, ktorí mali určitú predstavu. Až po rokoch som dospela do momentu, keď som si uvedomila, že každý človek má úplne iný názor a nemôžem byť dokonalá pre každého. Nezostávalo mi iné len sa zmieriť sama so sebou a naučiť sa cítiť komfortne v stave, v akom som. Inak by som to asi neustála.

Zažili ste v rámci kariéry aj strety s ľuďmi, ktoré vás naozaj zranili?

Modelka počúva každý deň niečo iné. Raz má veľký nos, potom má malé oko, široké plecia alebo príliš úzke. Mne sa dokonca stalo, keď som robila fiting pre známu americkú značku, že mi skritizovali hlavu. Vraj ju mám veľkú. Pravdou je, že doniesli naozaj malé tričká a modelky si ich nedokázali obliecť, nevedeli ich prevliecť cez hlavu! Boli časy, keď som takéto veci naozaj riešila. Prežila som aj ťažšie chvíle. Ale s pribúdajúcim vekom som sa zmierila sama so sebou. Zlomový moment nastal asi pred troma rokmi, keď som vyše troch mesiacov nedostala žiadnu zákazku. Tak to už je koniec, moja kariéra je fuč, hovorila som si vtedy. A predsa prišli ďalšie ponuky, veľké ponuky. Vtedy mi došlo, že ak sa budem stále stresovať, nebudem schopná už v modelingu fungovať. Posunulo ma to, uvoľnilo. Okolo tridsiatky žena prežíva duševne veľa zmien. Určite to vychádza aj z hormonálneho hľadiska. Zdá sa mi, že som sa upokojila.

Kariéra môže pokojne trvať aj do päťdesiatky. Koniec koncov aj dámy ako Daniela Peštová alebo Eva Herzigová sú toho dôkazom. Určite však nepracujú v takej intenzite ako ich mladšie nástupkyne. Nezačne to chýbať, ak ste boli zvyknutá na vysoké nasadenie?

(smiech) Viete, že ani nie. Pocit, že by som spomaľovala alebo že ponúk nie je toľko, ako kedysi, nemám. Skôr si vyberám. Riešim, či sa mi chce letieť na jeden deň do Paríža a robiť prácu, ktorá môže byť aj dobre zaplatená, ale je vyčerpávajúca. Pred pár dňami som fotila v Colorade, meškali lietadlá, takže som vo vzduchu strávila dvadsať hodín. Počas finále Elite som strávila celý deň na podpätkoch, od rána do večera na nohách. Priznávam, je to unavujúce. Kondíciu a energiu nemám ako v pätnástich. Ale tiež už viem, že nemusím robiť všetko alebo byť všade. Možnosť vybrať si je nesmierny bonus mojej doterajšej kariéry. A čím je modelka staršia, tým sa jej otvára viac možností. Móda či kozmetický priemysel cielia na zrelú generáciu žien – skôr sa stotožnia s modelkou v mojom veku ako s mladučkou babou.

Linda Vojtová sa počas kariéry ocitla na... Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Linda Vojtová, Max Mara Linda Vojtová sa počas kariéry ocitla na titulných stranách mnohých magazínov.

Vy ste kedysi predvádzali na prehliadkach haute couture, objavovali sa na akciách so šperkmi za milióny. Nesprzní takýto luxus modelkám pohľad na svet?

Či už v Prahe, alebo v New Yorku, medzi modelkami sa priatelím s úplne normálnymi babami. Moja najlepšia kamoška Miška Kocianová k nim patrí tiež. Svet luxusu nás určite nepohltil. My si užívame skôr tú normálnosť. Ak sa mám obliecť do róby a pobehovať celý deň na podpätkoch, nie som z toho vo vytržení. Radšej si oblečiem tepláky. Pravdu však máte v tom, že módny svet zmení pohľad, možno pohľad na detaily. Keďže je na nás neustále vyvíjaný tlak, aby všetko bolo perfektné, premieta sa to do myslenia a vnímania vecí okolo. Mne sa bežne stáva, že sa pozerám na ľudí a vnímam drobné detaily, ktoré iní ani nepostrehnú. Nesymetrické obočie, inak posunutý kútik úst, nesprávne nalíčené mihalnice. Viem, že to sú len povrchné veci a snažím sa ich filtrovať, neupínať k nim pozornosť, pretože nie sú podstatné. Ale skrátka práca v modelingu ich vo mne vypestovala a vytrénovala. Niekedy teda výzor hodnotím priam podvedome. Ale nielen na iných, aj na sebe samej. A som veľmi sebakritická.

Je možné, aby sa v modelingovej práci našlo aj dievča s nejakým vyhraneným životným názorom? Napríklad ekologická aktivistka alebo žena, ktorá je proti fast-fashion či ultraluxusným značkám?

Svet modelingu je dnes taký pestrý, že v tom nevidím problém. Navyše sa aj táto práca dá využiť pozitívnym spôsobom. Pozrite sa na modelku Gisele Bundchenovú, ktorá bojuje svojimi projektmi za dažďové pralesy. V brandži sú ďalšie ženy, ktoré pomáhajú v charitatívnych bazároch, angažujú sa v projektoch vzdelávania alebo pomoci iným mladým ženám. Pokiaľ modelka má vlastnú osobnosť a názor, je žiadaná viac ako dievča, ktoré len sedí a počúva, čo má robiť.

Pochádzate z muzikantskej rodiny. Váš starý otec je známy skladateľ Vadim Petrov. Nalepilo sa niečo z jeho hudobného nadania aj na vás? Ovplyvnila vás jeho práca?

Starý otec mal vždy dva svety. Rodinu a hudbu. Aj on sám hovorí v každom rozhovore, že vždy skladal hudbu vo vlastnom svete. Keď mal zložiť niečo do talianskeho filmu, zatvoril sa vo svojej pracovni a dal si variť talianske jedlá alebo rozvoniavať okolo vône typické pre túto krajinu. Keď skladal, tak sme ho nesmeli vyrušovať. V každom prípade, ako malí sme museli povinne hrať na klavíri. Na jednej strane to bolo skvelé, na druhej tiež na škodu – keďže sme boli k tomu prinútení. Asi aj preto nemáme doma žiadneho klavírneho virtuóza. Sama som hrala na klavíri asi desať rokov, dnes už nezabrnkám nič. No hudobný sluch mám.

Aj s mamou ste zorganizovali niekoľko koncertov s hudbou vášho starého otca. Takže láska k nej, špeciálne k vážnej hudbe, predsa len zostala.

Určite áno. Mám rada hudbu a snažím sa počúvať ju často. Iba nedávno som bola na Rusalke v Metropolitnej opere v New Yorku. Bolo to nádherné. Škoda len, že pre prácu si nemôžem takéto predstavenia užiť častejšie. Ku kultúre a umeniu som odjakživa mala blízko, milujem čítanie, rada chodím do galérií.

So starým otcom - skladateľom Vadimom Petrovom. Foto: Archív Lindy Vojtovej
Linda Vojtová, skladateľ Vadim Petrov So starým otcom - skladateľom Vadimom Petrovom.

A dokonca vraj investujete do umenia. Podľa toho, čo som čítal, ste šikovná obchodníčka – majiteľka dvoch apartmánov v centre New Yorku.

Vyrastala som s mamou a bratom, otec s nami nebol. Práve od mamy som sa naučila, že musím pevne stáť na oboch nohách a nemôžem sa spoliehať na iných ľudí. Nikdy som sa nespoliehala na žiadneho chlapa a nerozmýšľam spôsobom, že chcem byť s niekým, kto sa bude o mňa starať. Asi aj pre túto filozofiu som vždy bola celkom šporovlivý typ. Zarobila som si na prvý byt v New Yorku, keď som mala devätnásť. Obava, že by sa moja práca mohla zo dňa na deň skončiť, ma vždy motivovala k tomu, aby som myslela aj na zadné vrátka. Bola som opatrná a vyplatilo sa. Okrem nehnuteľností som investovala aj do umenia, lebo ho mám rada. Vlastním napríklad dva obrazy od Andyho Warhola. Priateľ mi zase pomáha investovať do rozličných startupových projektov, ktoré sa časom pekne zúročia. A je dôležité rozdeliť si investície na viacero miest. Nesústreďovať ich na jednom.

Možno je to len ďalší predsudok, ale modelingová brandža plná krásnych ľudí akoby zvádzala neustále skúšať, striedať, dať sa oslniť niekým novým, krásnym. Ako je vôbec možné, že vy ste vydržali s partnerom Jamisonom trinásť rokov?

Obaja sme veľmi lojálne typy. Jasné, že v New Yorku, kde žijeme, je to nesmierne pestré. Moja profesia prináša stále nové a nové tváre. Aj kvôli tomu, že ak sa niekto v New Yorku neuchytí, musí preč, nemá na život v tomto meste. Na jeho miesto príde niekto nový. Okolo mám veľa známych a kamarátov, ktorí striedajú partnerov pomerne často. Nepoznám však nikoho, kto by sa v tom striedaní aj cítil šťastne. Mne sa podarilo nájsť niekoho, s kým si rozumiem, milujem ho, zároveň sme spolu ako kamaráti. A čo je asi najdôležitejšie – máme spoločný cieľ. Obaja túžime byť vo vzťahu, obaja chceme rovnaké veci. To je veľké šťastie.

Takže pekná otázka na záver? Čo svadba alebo bábätko?

Zasnúbení sme asi tri roky. Mami, sú to tri alebo štyri, ani neviem (smiech). Ak mám byť úprimná, svadba pre mňa dôležitá nie je. Dieťa by som však chcela. Moja mama je síce vďaka bratovi už pár rokov starou mamou, ale tiež by sa potešila novému vnúčaťu. Verím, že všetko prichádza v ten správny čas. Hádam sa mi tento sen splní čoskoro.

Linda Vojtová
Narodila sa 22. júna 1985 v Prahe. Ako pätnásťročná vyhrala svetové finále súťaže Elite Model Look ako prvá Češka v histórii. V brandži dostala prezývku Baby Gisele pre podobnosť s brazílskou kráskou Gisele Bundchenovou. Objavila sa na titulných stranách magazínov ako Vogue, Elle, Amica či Harper's Bazaar. Nafotila kampane pre značky Max Mara, La Perla, Escada, Diesel či Giorgio Armani. Fotila aj pre Victoria's Secret alebo Palmers. S priateľom Jamisonom Ernestom žije v New Yorku.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #modeling #Linda Vojtová #ženský magazín MiA

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...