Adela Vinczeová: Všetkým bývalým vďačím za to, kým som

Najznámejšia slovenská moderátorka sa pred pár týždňami vydala. Stretli sme sa iba pár dní po svadobnom víkende a zhovárali sa o láske, mužoch, rodine aj kariére. Život nadeľuje plným priehrštím, len si to musíme všimnúť, povedala pre magazín MiA v prvom veľkom posvadobnom rozhovore Adela Vinczeová.

29.06.2017 09:30
debata (23)
Moderátorka Adela Vinczeová s manželom Viktorom... Foto: Dominik Stehnáč
Adela Vinczeová s manželom Viktorom Vinczem počas svadobného dňa. Moderátorka Adela Vinczeová s manželom Viktorom Vinczem počas svadobného dňa.

Svadba roka, najsledovanejšia nevesta Slovenska – aj takéto prívlastky sa spájali s moderátorkou Adelou Banášovou pred jej sobášom s kolegom Viktorom Vinczem. Prekvapujúco rýchly priebeh udalostí verejnosť neprehliadla. Ba čo viac, časť z nej aj s dešpektom či pesimizmom komentovala. Keď však novopečená pani Vinczeová – pretože také meno bude odteraz najznámejšia slovenská moderátorka nosiť – prišla na náš spoločný rozhovor, nebolo pochýb. Adela po boku muža, ktorý je o desať rokov mladší a ktorému povedala áno presne deväť mesiacov od ich zoznámenia, žiadne pochybnosti nemá. „V duchu hesla, keď ho miluješ, nie je čo riešiť,“ okomentovala s humorom „bleskový“ sobáš so sympatickým moderátorom televízie Markíza. A pre magazín MiA prehovorila nielen o láske, ale aj o lekciách, ktoré život učí každého z nás.

Asi je logické, že začnem práve otázkou, ako sa cítite s novým menom. Je pani Vinczeová iba nepodstatnou zmenou alebo máte pocit, že sa vám istým spôsobom formuje identita?

Zatiaľ to ešte nevnímam, ale objavili sa prvé zvláštne momenty. Nedávno som si objednávala stôl v reštaurácii a v telefóne mi čašník hovorí: ‚Podľa hlasu to bude pani Vinczeová.‘ Ľudia to prijali azda ešte skôr ako ja sama, čo sa mi zdá celkom milé. Zvykanie vnímam rovnako ako akákoľvek iná žena. Nie v kontexte popularity alebo mojej práce, je to zrazu taká osobná vec. Rozhodne nemám zlý pocit.

Takže odteraz už vás všade budú uvádzať ako Adelu Vinczeovú?

Z hľadiska mediálnej oblasti mám výhodu, že som skrátka Adela. Aj cudzím ľuďom sa zvyknem predstaviť len menom. Keď sa povie Adela, asi 99 percent ľudí, divákov a poslucháčov si predstaví mňa. V divadle, kde moderujem Trochu inak, bude asi len ‚Trochu inak s Adelou‘ a v titulkoch Chart show budem pani Vinczeová.

Nedávno som sa stretol s jednou mladou ženou, ktorá je už pár rokov vydatá. Aj ona si zmenila priezvisko, ale je veľmi úzko spätá s rodinou, v ktorej vyrastala. Cíti k nej silné puto, je na ňu hrdá. Navyše pod rodným priezviskom spravila slušnú kariéru. Priznala sa mi, že uvažovala aj nad tým, že by sa k nemu vrátila.

Všetko je vec skúseností a individuálnych pocitov. Neriešim, prečo si niekto nechá svoje meno, niekto zase má tri mená. Ale rodné priezvisko je vlastne vždy mužské. Veď aj moja mama sa volala inak predtým, než si vzala môjho otca. Stále je tam nejaké preberanie. Ak sa už rozhodnem byť s mužom, vziať si jeho priezvisko je akýsi symbol, že to myslím naplno. Spätosť s rodinou je dôležitá, ale už nie som otcova. Už som jeho. Môj otec tým, čo robí – píše, je známy – jeho meno pretrvá. Banáš sa skrátka nestratí. Zároveň si myslím, že aj energeticky žena inak funguje, ak si v zálohe necháva svoje pôvodné priezvisko. Trošku som tá, trošku aj hentá. Lezie mi z toho polovičatosť. Veľmi silno vnímam mužsko-ženské úlohy – nie z toho stereotypného hľadiska, ale z pocitového. Muž má mať vo vzťahu pocit, že je muž a toto mi s ním súvisí.

Moderátorka Adela Vinczeová a jej manžel Viktor... Foto: TV Markíza
Moderátorka Adela Vinczeová a jej manžel Viktor Vincze. Moderátorka Adela Vinczeová a jej manžel Viktor Vincze.

Takže vás istým spôsobom trochu vlastní…

Povedala by som skôr, že ma berie pod ochranu. Ako v seriáli Hra o tróny, kde je súčasťou spojenia muža a ženy obrad, v ktorom chlap prehodí na plecia dámy plášť a vyhlási: „Beriem ťa pod svoju ochranu.“ (úsmev)

Ženy zvyknú porovnávať partnerov navzájom, ale možno najčastejšie každého muža porovnávajú s otcom. Robíte to aj vy?

V istých situáciách si poviem, jejda, veď tu na mňa vyskakuje Jozef Banáš. Ale nie je to vedomé porovnávanie. Pri mnohých pozitívnych vlastnostiach, ktoré môj otec má, som rada, ak sú prítomné aj u partnera. Myslím si, že ak žena hľadá v partnerovi svojho otca, robí to s hľadaním kombinácie vlastností, s ktorou sa aktuálne potrebuje vysporiadať. Ak si s otcom už určité veci vysporiadala, nepotrebuje ich mať u partnera. V tom prípade sa u neho asi neobjavia, lebo muža s takými vlastnosťami prestala hľadať.

My sa poznáme už pár rokov a priznám sa, vždy som vás vnímal ako opatrného, rozvážneho človeka. Ženu, ktorá veci analyzuje a zvažuje, kým niečo naozaj urobí. Odrazu ste vydatá a všetko prebehlo nečakane rýchlo. Prišiel tak aj moment, keď ste si uvedomili, že Viktor je ten pravý?

Pochybnosti, samozrejme, so sebou opatrnosť prinášajú. Aj ja veci zvažujem, keď si nie som istá. Ak človek vie, čo chce, načo bude pri tom váhať a zvažovať.

Moderátorka Adela Vinczeová s manželom Viktorom...
Moderátorka Adela Vinczeová s manželom Viktorom...
+22Moderátorka Adela Vinczeová (druhá zľava) s...

Koľko to celé trvalo, kým ste Viktorovi povedali áno?

Vzali sme sa presne po deviatich mesiacoch od dňa, čo sme sa dali dokopy. Od prvej chvíle sme neprežívali klasický úvod vzťahu. Obaja sme známi, žiadne chodenie na kávičky, do kina a podobné záležitosti teda nehrozili. Ešte som nezažila taký rýchly priebeh jednotlivých fáz vzťahu, ale skrátka to do seba zapadlo. Nikdy predtým som nemala v živote pocit, ktorý som zažila až pri Viktorovi – že niet o čom pochybovať. Pocit absolútnej prirodzenosti nášho spojenia. Samozrejme, voči budúcnosti človek má pokoru. Neviem, aké má s nami Pán Boh plány a čo má byť pointou a naplnením našej spoločnej cesty. Ale to nevie nikto. Ani páry, ktoré sa zoberú po desiatich rokoch chodenia.

V jednom z rozhovorov ste povedali, že niekedy to človeka priťahuje aj k ľuďom, ktorí nie sú na celý život, no majú nás niečo naučiť. Predchádzajúce vzťahy teda neľutujete?

Absolútne nie. Ľudia zvyknú posudzovať, kto by s kým mal žiť, či sa niekto dal dokopy prirýchlo, alebo či nejaký pár vydržal spolu prikrátko. Je to veľmi vágne hodnotiť. Každý má mať skúsenosť, akú má mať. A každý partner nás naučí to, čo nás mal naučiť. Ak človek vzťah uchopí ako istý spôsob učenia, dá sa na ňom vyrásť. S Viktorom sa často zhovárame o tom, ako nás predchádzajúce vzťahy vytrénovali a poučili. V mojom osobnom živote som možno viackrát vstúpila do rovnakej rieky, hoci stále s iným človekom. Ale vďačná som za všetky partnerstvá – vďačím im za to, kto som dnes.

Vo vzťahovej sfére už máte niečo odžité, váš manžel je mladší o desať rokov. Asi logicky má toho súkromne za sebou menej, možno v menšej intenzite. Nezamýšľate sa niekedy nad tým, či práve on nebude chcieť ešte hľadať ďalej?

Ak by niečo podobné prišlo, budem to vnímať ako prirodzený vývoj toho, čo sa nám stať má. Zároveň si však myslím, že ak je človek so sebou spokojný, šťastný a autentický, vyžaruje energiu, pre ktorú ten druhý nemá dôvod riešiť iné osoby. Myslieť si, že nás niekto priťahuje len preto, lebo je mladší a atraktívnejší, je veľká ilúzia. Ide o to, že ľudia majú konkrétnu energiu. Muži si hľadajú často mladšie baby, lebo tie ešte dokážu byť so sebou spokojné a práve v spokojnosti sa skrýva atraktivita. Je logické, že sa tak cítia skôr mladšie ročníky, lebo náš svet je nastavený materialisticky a vizuálne – to, čo je mladé, je fajn. Máloktorá staršia žena je taká spokojná a taká zaľúbená do seba, aby vyžarovala spokojnosť, ktorá je základom atraktivity. Človek sa musí naučiť so sebou žiť – tak sa ukáže, ako s ním dokáže žiť ten druhý. Bude na mne, ale aj na Viktorovi, čo sa nám prihodí. Ktohovie, môže to byť aj naopak. Aj ja si môžem nájsť niekoho iného v budúcnosti. O dvadsať rokov mladšieho (úsmev).

Neobjavuje sa vo vzťahu vekovo odlišných partnerov logicky istá generačná medzera?

Vôbec, nepocítila som ju ani raz. Dokonca aj s jeho kamarátmi chodím rada von. Vnímam generačný rozdiel, keď sa začneme zhovárať o tom, čo sme pozerali v detstve. Alebo keď v mojom albume so starými fotkami je viac čiernobielych a u Viktora viac farebných. Za tých deväť mesiacov by sme azda už nejaké výrazné rozdiely odhalili. Žiadne sa neobjavili. Ľudia ma možno mylne zaraďujú do polohy hĺbavej intelektuálky…

… a vy ste vlastne zamaskovaná pojašená blondína!

Netvrdím, že práve pojašená blondínka, ale mne sa nechce mudrovať po večeroch. V našom vzťahu je silno prítomná aj hravá, trochu detská zložka. Samozrejme, vedieme s manželom aj hĺbavé rozhovory. Viktor je prirodzene múdry a dá sa s ním hovoriť o hocičom. A zároveň je veľmi priamy. Je prirodzený exhibicionista. Je rád sebou aj stredobodom, ale nie chorobne. To všetko mám na ňom rada.

Ako ste si vlastne užili svadobný deň?

Nie jeden, boli to vlastne tri perfektné dni. Prvý sa nám podarilo úplne utajiť pred médiami. Neverila som, ale vyšlo to. Nechala som sa pašovať z domu, no hotová kovbojka! Užili sme si krásny obrad za prítomnosti najbližších, po ňom nasledovala záhradná slávnosť v starom vinárstve u mojej sesternice vo Svätom Jure. Bolo to také letné, provensálske. Ďalší deň sme prežili úplne bez stresu, požúrovali sme a zabavili sa s kamarátmi a so širšou rodinou. Na tretí deň sme už len relaxovali.

Moderátorka Adela Vinczeová. Foto: TV Markíza
Moderátorka Adela Vinczeová. Moderátorka Adela Vinczeová.

Takže žiadna typická slovenská svadba s vystresovanými mamami budúcich manželov?

Moja mama bola rada, že ide na dobrý žúr. Rodičia neriešili vôbec nič. Bolo to v našich rukách.

Viete, že v rovnaký deň ako vy sa vydávala aj hollywoodska herečka Jessica Chastain? Na Twitteri sa posťažovala, že jej svadbu pokazili paparazzovia. Porušili bezletovú zónu a fotili počas obradu. Na Slovensku sa asi o bezletovej zóne baviť nemusíme, ale záujem o vás nepochybne je. Ako ste ho vnímali počas svadobného dňa?

Pravda je, že aj v našom prípade narušili bezletovú zónu. Bola dohoda, že nad areálom, kde sme mali svadbu, nebudú prelietavať žiadne lietadlá, a predsa tam napokon jedno bolo. Stalo sa to počas obradu a zvuk motorov sa ozýval doďaleka, keďže išlo o nejaký stroj na práškovanie poľa. Fotografie sa napokon ocitli v nemenovanom denníku.

Nahnevalo vás to?

Obaja chápeme, že s médiami musíme komunikovať. Robia si svoju robotu. Nemôžeme sa tváriť, že nie je o nás záujem. Hoci si myslím, že popísané už bolo toľko, že aj keď odpoviem len na každú dvadsiatu esemesku, dokážu z toho novinári napísať šesť článkov. V každom prípade sme si povedali, že všetci zúčastnení musia svadobný ošiaľ nejako zvládnuť – to znamená my, médiá aj čitatelia, ktorým to už mohlo liezť krkom.

Ste tak trochu majetok národa, takže asi je prirodzené, že vás ľudia chcú vidieť, chcú čítať o vašom súkromí, túžia vás hodnotiť a mnohí aj kritizovať. Najmä k vášmu vzťahu s Viktorom mali odrazu všetci potrebu vyjadriť sa. Vnímali ste to?

Nie, lebo také veci nečítam. Ľudia, ktorí ma majú radi, neriešia, a tí, čo ma radi nemajú, sú zvyčajne najhlasnejší. Aj preto sa občas môže zdať, že tých kritikov je veľa. Myslím si, že ani náhodou.

Mnoho vašich populárnych kolegov sa počas kariéry muselo vysporiadať s neúspechom. Nedávno pohorela šou Andreja Bičana, s vlastnou talkšou hľadal identitu Peter Marcin. Vám akoby sa darilo všetko, na čo siahnete. Hráte na istotu alebo si myslíte, že v každom projekte odhadnete to správne?

Netvrdím, že mi nezáleží, ako ma ľudia budú vnímať a ako konkrétny projekt dopadne. Nehovorím tiež, že by som ľahko dokázala spracovať, ak by sa trebárs zajtra celá moja moderátorská kariéra skončila. Ale snažím sa to prijať. Rátať aj s takou možnosťou. Netlačím na pílu a možno práve to je dobre. Aj keď niečo nevyjde, je to dobrá skúsenosť. Veľa závistlivcov nevie pochopiť, že sa naozaj nikam netlačím ani neprosím, dokonca aj odmietam. Ale asi to tak nejako neprežívam, ako projekty dopadnú. Nejde o laxnosť, skôr prijatie toho, že veci môžu dopadnúť všelijako. Kŕčom, strachom alebo tlačením na pílu rozhodne neprinesiem ničomu úspech. Je rozumnejšie brať veci s nadhľadom.

Na moderátorskej scéne ste už bezmála dve desaťročia, v televízii viac ako desať rokov. Chýba vám niečo z čias profesijných začiatkov?

Eufória počas prvej SuperStar bola naozaj príjemná vec. To sa už nikdy nezopakovalo a pri počte šou a možnostiach, ktoré teraz na obrazovkách sú, už ani nezopakuje. Chýbajú mi emočne aj rána so Sajfom v rádiovej šou. Pomerne často sa mi dokonca sníva, že spolu vysielame. Potom sa zobudím a pochopím, aha, už to nie je. Vďaka môjmu odchodu si však Sajfa dokázal vybudovať silnejšiu značku sám za seba. Myslím, že dnes už by sme nevedeli zopakovať to, čo sme predtým spolu zažívali a prinášali poslucháčom. V komerčných rádiách sa za posledné roky nastavil spôsob vysielania tak, že už by som asi šťastná nebola.

Neobávate sa, že to zasiahne postupne aj televíziu? Veľa reklamy, tlačenie moderátorov do toho, čo majú odprezentovať, čo musia povedať, koho si majú pozvať. Možno čosi podobné ste zažívali v čase Adela Show.

To je samostatná téma. Adela Show bola výborná skúsenosť, ktorá pomerne dlho prežila na to, ako vždy nebola podľa mojich predstáv. Tvorili sme ju s kompromisom, aby si každý prišiel na svoje. To je úplne najhoršia cesta. Nemyslím si však, že išlo o nútenie zo strany televízie. Priestor sa dá nájsť vždy. Sú tu komerčné médiá, verejnoprávna televízia, pribudol internet – rôzne priestory na to, aby som robila veci spôsobom, aký mi vyhovuje. Uspokojí ma sedieť s hosťami v kresle a robiť komornú talkšou v Trochu inak alebo v rozhlase, ale zároveň mi vyhovuje aj komerčná stránka Chart Show, cítim sa v nej dobre a vôbec nie obmedzovaná.

Začínali ste moderovaním vo dvojici. Dnes, keď sedíte na moderátorskej stoličke, takmer vždy vám robia spoločnosť hostia. S kým však nadviazať dialóg, ak zostanete na pódiu sama. Nedesí vás to?

Mám z toho, samozrejme, väčší strach. Základ je urobiť si partnera z obecenstva. Len čo som na pódiu sama, mojím partnerom sa stáva publikum. To je základ – ešte predtým, kým človek povie mená sponzorov a privíta zástupcov ambasád, musí dať najavo divákom, že sme kamoši a dnes večer sa budeme spolu cítiť dobre. Nejakého partnera si vždy nájdem.

Váš manžel je z rovnakej brandže. Radíte si navzájom, preberáte doma prácu?

Máme veľa spoločných známych, takže vieme, o kom sa bavíme. Jasné, že nás to zaujíma. Vidím, ako Viktor prežíva, že štyri roky robil reportéra, riešil témy a chodil za politikmi a teraz vlastne v úvodzovkách len sedí v štúdiu a číta správy. On sa zase rád zhovára o mojich veciach. Vie ma pochváliť, povedať, toto ti vyšlo. Je so sebou zdravo spokojný, takže ma nepotrebuje dávať dole.

zväčšiť Moderátorka Adela Vinczeová (druhá zľava) s... Foto: TV Markíza
Adela Vinczeová (druhá zľava) s manželom Viktorom Moderátorka Adela Vinczeová (druhá zľava) s manželom Viktorom (vľavo), spevákom Lou Bega (v strede) a bývalým kolegom z Fun rádia Sajfom a jeho manželkou Veronikou Ostrihoňovou.

Vie vás aj skritizovať?

Jasné, ale v tomto smere som natoľko sebakritická, že sa v sebe pošpáram viac než ktokoľvek iný.

Povedali ste, že do každého projektu vstupujete s tým, že raz sa moderátorská kariéra môže skončiť. Dokážete si predstaviť život bez moderovania? Napríklad, že v štyridsiatke začnete písať knihy.

Takéto plány si nedávam. Život sa oveľa plynulejšie a prirodzenejšie vyvíja a neodohráva sa v sekoch. Ak má byť moderovanie to, čo by som mala robiť do osemdesiatky, lebo vždy sa nájde projekt, ktorý mi bude sedieť, budem vďačná. Ak ma moja práca prirodzene vypudí, niekde už budú ďalšie otvorené dvere. Životom treba kráčať s tým, že si ich všímame. Vždy si hovorím, keby toto Ježiško nechcel, tak sa to nedeje.

Nepociťujete však vo svojom zamestnaní rutinu? Neopakujú sa dookola momenty, ktoré ako moderátorka zažívate?

Môj život osviežuje, keď nahrám rozhovory do rozhlasu. Stále stretávam zaujímavých ľudí a zo štúdia odchádzam vždy s dobrým pocitom. Každá Chart Show je iná, každé Milujem Slovensko prinesie iné momenty. Rutinu nejako necítim. U mnohých mojich kamarátov zažívam, že stále riešia, čo ešte by mali v tomto živote urobiť. Chcú dosiahnuť niečo výnimočné, geniálne. Život prináša toľko pekných momentov každý deň a toľko vecí, ktoré si z toho vieme vybrať. Ja len tak chodím do roboty, sťažuje sa mi niekto. Ale vždy sa pýtam, akože len tak? Od života máme toľko zbytočných očakávaní, a pritom nám dáva plným priehrštím. Len si to občas vôbec nevšímame.

Dúfate, že vám teraz nadelí bábätko? Alebo si budete ešte chvíľu užívať mladomanželskú voľnosť?

Sledujem okolo, koľko ľudí má deti doslova vydreté. Ak mi niekto povie, že má 28 a chce s potomstvom ešte čakať, hovorím si haló, na čo čakať? Mám osobnú skúsenosť, že som tehotná bola a o dieťa prišla. Tehotenstvo sa nedeje len tak – na lusknutie prsta. Aj preto som citlivá na plánovanie detí. Neplánujú sa, ony jednoducho prídu, keď majú. Keby som sa mala vydávať s bruškom, aj to by bolo super. Deti som chcela vždy. Ak by som mala vhodného partnera pred desiatimi rokmi, tak ich mám už vtedy – v čase, ktorý je vo všeobecnosti považovaný za správny pre materstvo a potomka. Viktor pochádza z prostredia, v ktorom vyznávajú rodinné hodnoty, má ich nastavené rovnako. Človek nikdy nevie, čo príde, ale budem šťastná, ak si založíme rodinu aj my dvaja.

Myslíte si, že dnes už viete definovať, čo by žene mal priniesť vzťah s tým správnym chlapom?

Každý vzťah s každým chlapom je správny a žene prináša to, čo má. Je na nej, aby pochopila, čo ju má naučiť. Ak jej spolužitie prináša násilie a neúctu, ukazuje jej, ako má v úcte a láske samu seba. S tým treba niečo urobiť. Ak jej vzťah ukazuje pohodu a lásku, môže si ho už len užívať. Nie je lepší znak, že je so sebou spokojná.

Moderátorka Adela Vinczeová ráta aj s...

Adela Vinczeová

Narodila sa v Bratislave 12. októbra 1980. Jej kariéru odštartovalo moderovanie vo Fun Rádiu. Prvé televízne skúsenosti zbierala v relácii Sedem s.r.o. Skutočný zlom však znamenala prvá séria speváckej šou Slovensko hľadá SuperStar, ktorú moderovala s kolegom Martinom Pycom Rauschom a oboch vyšvihla medzi moderátorskú špičku. Nasledovali relácie ako Let's Dance, Test národa, momentálne ju diváci môžu vidieť v Chart Show na obrazovke televízie Markíza, ale má aj vlastnú talkšou Trochu inak, ktorú vysiela verejnoprávna Dvojka. Za moderovanie ju pravidelne odmeňujú diváci v ankete televíznej popularity OTO. V minulosti tvorila pár so spevákom Tomášom Bezdedom, neskôr s tanečníkom Petrom Modrovským a v piatok 9. júna 2017 povedala áno svojmu kolegovi a partnerovi Viktorovi Vinczemu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vek #manželstvo #kariéra #svadba #vzťah #Adela Banášová #moderátorka #pochybnosť #poučenie #ženský magazín MiA #Viktor Vincze #Adela Vinczeová

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...