Aj vy milujete robiť si selfie? Zistite, ku ktorému typu patríte!

"Páči sa mi robiť si selfíčka, ale nerád si prezerám tie, ktoré robia ostatní."

22.05.2017 07:00
Ashton Kutcher a Mila Kunis Foto: ,
Herecký manželský pár Ashton Kutcher a Mila Kunis si tiež robievajú často selfie obrázky. Spoločne si sólo.
debata (2)

Sú všetci, ktorí si robia tzv. selfie fotografie, narcisti zahľadení len do seba? Podľa jedného výskumu sú tri kategórie osôb, ktoré zdieľajú vlastné fotografie na sociálnych sieťach: komunikátori, autobiografovia a propagátori vlastnej osoby. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Štúdia Univerzity Brighama Younga v Spojených štátoch ukazuje, že nie všetci musia trpieť narcizmom. Vedci uskutočnili prieskum medzi skupinou osôb milujúcich sociálne médiá. Tie potom rozdelili na tri skupiny.

1. Komunikátori

Podľa autorov štúdie tieto osoby majú reálny záujem o konverzáciu v obojstrannom smere a robia si selfie predovšetkým preto, aby do diskusie zapojili priateľov, príbuzných a priaznivcov. Ako príklad vedci uviedli selfie fotografiu, ktorú na Instagramu vlani v novembri publikovala herečka Anna Hathaway pri príležitosti amerických volieb. Herečka napísala „Hlasovala som“. To vyvolalo živú diskusiu o občianskej povinnosti ísť k volebným urnám.

2. Autobiografovia

Autobiografovia sú naopak tí, ktorí používajú selfie, aby zaznamenali najvýznamnejšie momenty svojho života. Želajú si, aby ostatní ich fotografie videli, ale majú väčší záujem o zachovanie týchto okamihov než o reakcie a diskusiu s užívateľmi internetu. A príklad? Kozmonaut Scott Kelley, ktorý zverejnil množstvo selfie obrázkov, aby rozprával o roku strávenom vo vesmíre, podobne ako talianska astronautka Samantha Cristoforetti.

3. Propagátori vlastnej osoby

Sú to ľudia, ktorí dokumentujú celý svoj život s cieľom prezentovať sa ostatným v pozitívnom svetle. Príkladom je americká televízna osobnosť, modelka a podnikateľka Kim Kardashian.


Aby vedci identifikovali tieto tri kategórie osôb robiacich selfie, pýtali sa ľudí vo veku 18 až 45 rokov na to, prečo vlastne takéto fotografie tvoria. Napríklad či tak chcú ukázať svoj zjav či objaviť v sebe nové možnosti? Účastníkov výskumu potom vyzvali, aby klasifikovali vlastné motivácie a odpovedali na otázky týkajúce sa voľby, ktorú urobili.

„Označkovať niektorú osobu a zaradiť ju do skupiny definovanej na základe intenzity, s ktorou pracuje so selfie, je trochu zavádzajúce,“ upozorňuje prezident Talianskej psychiatrickej spoločnosti (SIP) Bernardo Carpiniello. „Samozrejme existujú niektoré patologické formy používania selfie, ktoré svedčia o obsedantných poruchách, a periodicita niektorých úkonov zodpovedá kompulzivnému správaniu. Ide však o obmedzenú menšinu. Je pravda, že sa osoba trpiaca narcizmu potrebuje ukazovať, aby sa dočkala sociálneho ubezpečenia a ocenenia. Je však iste prehnané tvrdiť, že ten, kto si robí selfie, trpí narcizmom. Ani nie je pravda, že všetky osoby umiestňujúci selfie na sociálne siete sú neistí jedinci, ktorí hľadajú podporu, aby si dodali sebaistotu,“ tvrdí Carpiniello.

Podľa neho existujú aj mnohé ďalšie motivácie, ktoré vedú k publikovaniu selfie: je to vlastne forma komunikácie. „Ak chcem bojovať za nejakú vec, môžem to urobiť pomocou selfie, ako to urobili arabské dievčatá, ktoré si urobili selfie z chvíľ šoférovania automobilu, ktoré je v týchto končinách pre ženy zakázané. Išlo o formu sebarealizácie žien v spoločnosti, ktorá je voči nim veľmi represívna. Bolo to vyjadrenie protestu. Motivácií je teda veľa, nie všetky osoby tvoriace selfie možno označiť za narcistov,“ hovorí Bernardo Carpiniello.

Profesorka psychológie na Univerzite Ludwiga-Maximiliana v Mníchove sa pýtala 328 osôb v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku. Pravidelne si robí selfie 77 percent z nich. A 82 percent by dalo prednosť tomu, keby na sociálnych sieťach nebolo toľko selfie obrázkov. Profesorka hovorí o tzv „selfie paradoxe“: Páči sa mi robiť si selfie, ale nerád sa pozerám na selfie tých ostatných.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #fotografia #osobnosť #človek #selfie #psychika #narcizmus

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...