Zbierať kroje pre biznis nie je správne, treba zveľaďovať tradície

Málokto vie, že pri obliekaní na ples majú dámy niekoľko alternatív. Popri veľkej večernej róbe je to aj národný kroj. Tamara Šimoníčková Heribanová pred pár dňami zaujala fúziou folklórneho odevu s modernejšou večernou sukňou, keď vyrazila na Ples v opere.

13.01.2017 13:00
debata (2)
Spisovateľka Tamara Šimončíková-Heribanová si... Foto: Monarch
Tamara Šimončíková-Heribanová Spisovateľka Tamara Šimončíková-Heribanová si obliekla tradičný kroj, ktorý doplnila sukňa od Lukáša Kimličku.

Dcéra známej moderátorky, ktorá sa sama presadila ako úspešná osobnosť a knižná autorka, má pre slovenské kroje slabosť a málokto tuší, že ich aj zbiera. Hoci model, ktorý predviedla v sobotu večer, mala zapožičaný zo súkromnej zbierky, doma už má uložených viac ako tridsať modelov národného odevu.

„Niektoré z nich nie sú slovenské. Minulý rok som si zadovážila aj kroj z Vietnamu, alebo mám kúsok z Guatemaly. Ale samozrejme, domáce mám najradšej. Veľmi rada som však porovnávala rôzne vzory, spracovania, ktoré sú veľmi podobné našim slovenským. Napríklad vietnamský kroj má prvky Heľpy. Keď si to človek porovná a priloží k sebe, vidí, že tá folkloristika má rôzne piliere, ktoré sú podobné alebo styčné,“ uviedla pre Pravda.sk Šimončíková Heribanová.

Pri hľadaní krojov na internete narazila už párkrát na slovenské modely na zahraničných portáloch. Podľa nej je škoda, že sú často nesprávne označené, alebo niekedy dokonca skombinované z jednotlivých súčastí z rôznych regiónov. „Vidieť, že to zbierajú a predávajú ľudia, ktorí to robia pre biznis. Len preto, aby zarobili. Nemajú s tradíciou, alebo zveľaďovaním tradícií žiaden kontakt,“ myslí si spisovateľka. Podľa nej by slovenské kroje mali zostávať doma. „Najlepšie je, ak ostávajú v regiónoch a na očiach ľudí. Je krásne, ak ich vidíme na spevákoch alebo tanečníkoch folklórnych súborov,“ doplnila.

Keďže Šimončíková Heribanová má už za sebou tvorbu niekoľkých knižných titulov, núka sa aj otázka, či by neskúsila napísať knihu o krojoch. Ako totiž sama uviedla, venuje sa tomuto hobby celkom intenzívne. Veľa o krojoch študuje, vypytuje sa skúsených zberateľov a zapisuje si. „Samozrejme, že som nad tým rozmýšľala, ale vybrala som sa inou cestou. Som internou doktorandkou na Slovenskej akadémii vied a je to literatúra – tá mi je bližšia. Máme tu odborníkov aj na kroje aj na tradície,“ vysvetlila. Nezavrhuje však možnosť, že by tému uchopila trochu z inej strany. Ktohovie, možno sa kroje ocitnú v nejakom jej najbližšom beletristickom počine.

Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová v...
Tehotná moderátorka Zlatica Puškárová v šatách...
+51Fotografka Jana Keketi s manželom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #zberateľ #kroj #tradícia #Tamara Šimončíková Heribanová

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...