Kristína: Túžim po deťoch, dlho otáľať nechcem

O speváčku Kristínu sa delia fanúšikovia na Slovensku aj v Čechách. A hoci práve u našich susedov sa jej pootvorili dvere do iného než hudobného sveta, zo Slovenska by natrvalo neodišla. Aj preto, že už čoskoro si plánuje založiť vlastnú rodinu.

21.07.2016 09:30
Kristína Foto:
Speváčka Kristína.
debata (12)

Leto je v plnom prúde a my sedíme na nábreží Dunaja. Nie že by tu nebolo príjemne, ale celé dva mesiace zrejme nestrávite v Bratislave. Čo vás čaká?
Leto mám tradične rozlietané a pracovne nabité. Čakajú ma najmä koncerty, točím nový album, čomu sa venujem pomerne aktívne, pretože by som ho rada vydala do konca roka. Pripravujeme aj videoklip k piesni Si pre mňa best a k ďalším, v ktorých vidíme singlový potenciál. Keďže minulé leto som neurobila toľko piesní, koľko som chcela, rada by som tento rok dobehla zameškané.

Speváčka Kristína.
Kristína ako princezná v rozprávke Johankino...
+7Kristína vo videoklipe k skladbe Ta ne.

Ale nejakú dovolenku hádam stihnete. Čo vás láka?
Minulé leto nás s priateľom zlákalo Taliansko, konkrétne časť Toskánska okolo mestečka San Vincenzo. Zažila som tam nakrúcanie komédie Život je život a oblasť ma očarila natoľko, že sme sa tam rozhodli vrátiť, urobili sme si taliansky roadtrip. Všetko bolo nádherné, jediné, čo nás doslova prevalcovalo, boli teploty šplhajúce sa k štyridsiatke. A po návrate na Slovensko sme vystihli práve najhorúcejšiu časť leta. Preto tento rok zamierime skôr na Oravu či do Tatier, možno na pár dní do Chorvátska. Rozhodnutie si necháme na poslednú chvíľu.

Ste veľká cestovateľka?
Som kočovníčka, v aute presedím stovky hodín. Čo sa týka dovolenkového cestovania, vzdialené destinácie špeciálne nevyhľadávam. Doma sme neboli naučení cestovať do zahraničia na dovolenky, skôr sa to učím teraz. Mojím zatiaľ neuskutočneným snom je Karibik, konkrétne Kuba. Z európskych miest na mňa urobil dojem Amsterdam, kam som sa dostala vďaka práci, nakrúcali sme tam videoklip. Očarilo ma, ako mamičky ráno nasadli na ich dlhé bicykle, naložili dve deti, pred dažďom ich zakryli pršiplášťom a vyrazili do ulíc. Na Slovensku niečo také často nevidieť.

Spomínate dlhé hodiny v aute, zrejme naspamäť poznáte aj trasu Bratislava – Praha. Čím je Praha pre vás príťažlivá okrem práce?
Praha je nádherné mesto. Pri Václaváku mám svoj obľúbený hotelík, v ktorom sa vždy ubytujem, a práve z neho vyrážam na potulky po pražských uličkách, často zájdem do Lucerny. I keď človeku dá zabrať to večné predieranie sa turistami.

Nie málo interpretov vymenilo Slovensko za Prahu, určite ponúka v umeleckej brandži viacej možností. V Prahe máte isté zázemie, nikdy vás takáto zmena nelákala?
Ak by som sa rozhodla presťahovať do Prahy, musela by prísť dlhodobá ponuka, ktorá by stála za to. Na pol roka by som takúto zmenu zvládla. Ale presťahovať sa do Čiech natrvalo si neviem predstaviť, chýbala by mi rodina. Už teraz, keď žijem v Bratislave, sa mi zdá, že rodina je ďaleko. A v Prahe by to bolo ešte náročnejšie. Navyše, som trojnásobná krstná mama, zároveň už aj ja uvažujem o vlastnej rodine, ktorú by som si rada založila doma na Slovensku. Ale veľmi si vážim to, ako pekne ma Česi prijali.

Spomínate, že doma sa cítite na Slovensku. Kde konkrétne? V Bratislave či na východe, vo Svidníku?
Domov je pre mňa Svidník. Ale tým, že už počas strednej školy som vyletela z rodinného hniezda, extrémne fixovaná na Svidník som nebola. Nikdy pre mňa nebol problém cestovať hore-dole, čo mi zostalo dodnes. Viem si domov urobiť na mieste, na ktoré sa aktuálne nastavím. Momentálne bývam v Ivanke pri Dunaji, čo je pre mňa taký zlatý stred, keďže koncertujem prevažne v Čechách.

Práve v Čechách sa vám pootvorili dvere do iného sveta než hudobného. Minulý rok ste odpremiérovali komédiu Život je život, kde ste si zahrali svoju prvú filmovú rolu. Na takéto veľké výzvy odpovedáte spôsobom „hurá, idem do toho“, alebo skôr s obavami zvažujete „tak ja to asi skúsim“?
Všetko závisí od ponuky. Je pre mňa málo vecí, ktorými som si stopercentne istá. Väčšinou na začiatku zareagujem „Wau, super“, ale už o desať minút mi hlavu zavíria myšlienky na všetko možné – čo treba zistiť, na čo si treba dať pozor, čo by nemuselo vyjsť… Čiže prvotnú, veľkú radosť zväčša prevalcuje zodpovednosť. Pred očami sa mi zjavia zodvihnuté prsty, na čo všetko musím myslieť skôr, než poviem áno.

Speváčka Kristína Peláková počas vystúpenia v... Foto: SITA, Marko Erd
Kristína Speváčka Kristína Peláková počas vystúpenia v rámci galakoncertu pri príležitosti 70. narodenín textára Kamila Peteraja.

Už ste sa niekedy popálili?
V minulosti sa mi stalo, že som povedala okamžite áno, priveľmi som sa novej veci otvorila a potom nastali problémy, ktoré bolo treba riešiť. Človek sa učí za pochodu aj v našej brandži. Som už opatrnejšia, a keď sa vyskytne nová a lákavá výzva, pozerám sa na ňu zo všetkých možných uhlov. Do ničoho neskáčem po hlave.

Takže ste dôkladne zvažovali za a proti aj pri prvej filmovej príležitosti?
Tým, že som najmä speváčka a mám vybudovanú svoju cestu k fanúšikom, dávam si na určité veci pozor. Napríklad vo filme Život je život som sa bránila češtine, pretože fanúšikovia ma poznajú ako Slovenku. Prišlo mi zvláštne, že mám zrazu hovoriť česky. Slovenčinu som si chcela pred kamerou zachovať. Nebolo ľahké o mojom zámere presvedčiť režiséra Milana Cieslara, ale napokon som ho „ukecala“ a s výsledkom sme boli spokojní.

Boli ste bez hereckých skúseností, a pritom ste vyfúkli rolu po boku Ondřeja Vetchého českým herečkám. Dal vám niekto pocítiť, že ste Slovenka a navyše začiatočníčka?
Nikto. Oni majú Slovenky veľmi radi, predovšetkým českí muži. Necítila som nijakú zákernú rivalitu ani zo strany mladých herečiek. Ja som aj tak väčšinu času pred kamerami trávila s Ondřejom Vetchým. Správal sa nesmierne empaticky, mal so mnou trpezlivosť, poradil mi. Na pľaci som videla hrať aj Simonu Stašovú, ktorá pôsobila ako absolútne nezlomná žena a pred kamerami išla vždy na 200 percent. Bola mi veľkou inšpiráciou.

Vedel Ondřej Vetchý, kto je Kristína?
Keď sme sa prvý raz stretli, už vedel, že budem jeho partnerkou. A hoci mi povedal, že počúva inú hudbu, napríklad Horehronie poznal.

Vzápätí po českej komédii vás oslovil aj režisér Juraj Nvota s ponukou na úlohu princeznej v rozprávke Johankino tajomstvo. V čom bola práca na rozprávke iná než na filme Život je život? Dá sa herectvo a spev v niečom porovnávať?
Keď spievam, viem, čo chcem dať ľuďom. Takisto viem, čo chcem na pódiu docieliť. Mám svoj repertoár, už rozoznám, čo kedy funguje. Aj keď prostredie a ľudia na koncertoch sa menia, atmosféru si viem priniesť so sebou a dať ju fanúšikom. Filmovanie, či už komédie, alebo rozprávky, je celkom iná práca. Keďže išlo o moje prvé skúsenosti, pred filmovými kamerami som sa ešte necítila celkom doma, ale bola som rozhodnutá sa učiť. Obe nakrúcania boli výborné. Tieto dva filmy sa nedajú porovnávať, keďže Johankino tajomstvo bol kostýmový film, Život je život sa odohrával v súčasnosti, práca pred kamerami prebiehala odlišne. A odlišné bolo napríklad to, ako ma vnímali ľudia na pľaci tu a ako v Čechách. U našich susedov som bola o čosi vzácnejšia, brali ma trocha „exoticky“.

Nepoškuľovali ste tajne po hlavnej úlohe, ktorú v rozprávke hrala Dominika Zeleníková?
Ja sa na veci takto vypočítavo nepozerám. Tešila som sa zo skvelého scenára aj z mojej úlohy. Navyše, každá rola vo filme je dôležitá, či hlavná, alebo vedľajšia. A Dominika Zeleníková bola ako Johanka naozaj skvelá.

Kristína ako princezná v rozprávke Johankino... Foto: Česká televize
Kristína Kristína ako princezná v rozprávke Johankino tajomstvo po boku Ondreja Hrašku.

K obom filmom ste naspievali titulné piesne. Ako vznikali?
Pieseň Number One k filmu Život je život sa rodila pomerne dlho. Dôležité slovo mal režisér snímky Milan Cieslar, jeho predstavy boli dosť špecifické. Na jeho popud sme v Number One použili aj živý orchester. Do piesne sme museli dostať mix napätia, akčnosti aj zábavy tak, aby bol konečný balíček pekný ako celok. Zároveň som so skladbou musela byť spokojná aj ja. Pieseň Na bielom koni k rozprávke Johankino tajomstvo, naopak, vznikla o čosi ľahšie a Juraj Nvota k nej nemal žiadne výhrady. Vzal ju na prvý raz.

Plnia sa vám sny, ktoré ste si vysnívali v čase, keď ste odchádzali ako tínedžerka z domu. Aká bola vtedy Kristína?
Doma som vždy bola tá dobrá, rebelovala sestra. Moja mama mi nemala prečo nedôverovať. Počas strednej školy zvykli spolužiačkam volať rodičia na internát každý deň, vypytovali sa na všetko možné. Ja som sa s rodičmi dohodla, že mi zavolajú raz týždenne a dosť. Nie preto, že by mi nechýbali alebo že by sme mali zlý vzťah, ale chcela som žiť svoj život. A oni mi dali dôveru. Na druhej strane, nikdy k nám domov neprišiel žiaden papier zo školy, že by som blicovala alebo mi hrozilo prepadnutie. Nehovorím, že som bola najlepšia žiačka, ale nenosila som zlé známky. Veľmi som chcela robiť hudbu, lákala mu chuť samostatnosti. Pomerne skoro som sa snažila postaviť na vlastné nohy, zarábala som si, ako sa dalo. Pracovala som v obchode, v kaviarni aj v ZUŠ-ke, aby som si zarobila nejaké peniaze a mohla sa venovať hudbe. Verila som, že je mojou budúcnosťou.

Spomínate sestru rebelku. Aký s ňou máte vzťah?
Ako malé sme si často priam trhali vlasy, hádali sme sa, bili… Ona je o šesť rokov staršia, bola dosť divoká a čo si pamätám, nikdy ma nechcela nikam brať. Až keď odišla študovať textil do Liberca a zrazu nebola doma štyri mesiace, začala mi chýbať. Postupne sme si vybudovali dospelácky vzťah. Na to, aká bola kedysi rebelka, sa upokojila a žije pokojným rodinným životom v dedinke na východnom Slovensku, s manželom vychovávajú dve deti. Je to práve sestra, ktorá sa dozvie ako prvá, ak sa v mojom živote stane čosi zásadné.

Sestra je dvojnásobná mamička, vy sa pomaly blížite k tridsiatke, zrejme od rodiny dostávate často otázku o vlastnom potomstve. Ako odpovedáte?
Áno, téma bábätka je už nejaký čas u mojich blízkych veľmi obľúbená. Rodinu, samozrejme, s priateľom plánujeme, je pre nás dôležitá. Túžim po deťoch a dlho otáľať nechcem. Ale ako sa v takýchto veciach hovorí, človek mieni, pánboh mení…

Vlastná rodina je pre vás otázkou blízkej budúcnosti, speváckou kariérou žijete tu a teraz. Vo vašom prípade prišiel úspech v roku 2009 s hitom Ešte váham. Aký príbeh sa viaže k tejto skladbe?
Najväčší príbeh piesne je ten, že odštartovala moju spoluprácu s Kamilom Peterajom. Mala som na ňu svoj vlastný text, ktorý som napísala ešte na strednej škole. A bola to zároveň jedna z prvých piesní, ktorú som plánovala na prvý album. Ale čas ubiehal, vydanie albumu meškalo. Asi dva roky nato prišla chvíľa nahrávania, ale mne sa už pieseň nepáčila, text sa mi zdal naivný. Vydavateľ sa však skladby nechcel vzdať a povedal mi, že je to zásadná pieseň, bez ktorej album nebude. Vtedy sa môj bývalý vydavateľ spojil s Kamilom Peterajom a poslal mu demo. Krátko nato sa pán Peteraj ozval s tým, že pieseň sa mu páči a bol ochotný napísať text. A tak vznikla skladba Ešte váham.

Z vášho pôvodného textu niečo zostalo?
Možno jedno slovíčko, ale v podstate celý text „prekopal“. Dokonca mi ponúkol texty dva, ja som oba naspievala a potom sme sa rozhodli pre Ešte váham. Zaujímavosťou je, že prvý raz sme sa s Kamilom Peterajom stretli až po nahrávaní. A odvtedy spolupracujeme, čo si nesmierne vážim.

Kristína vo videoklipe k skladbe Ta ne. Foto: archív Kristíny Pelákovej
Kristína vo videoklipe k skladbe Ta ne. Kristína vo videoklipe k skladbe Ta ne.

Od toho momentu uplynulo osem rokov a vy ste dokázali, že nie ste speváčkou na jednu-dve sezóny. Čo vás na tejto skutočnosti teší najviac? Fanúšikovský úspech, ocenenia, peniaze, sláva?
Všetko tvoria fanúšikovia a trvácne piesne. Aby boli trvácne, musí pri tvorbe nastať dokonalá súhra autora hudby, textára a interptertky. Mám šťastie, že okolo mňa je tím úžasných ľudí, s ktorými všetko funguje, ako má. Na druhej strane, načo by boli piesne bez fanúšikov? Neboli by na nič…

Ale aj finančná nezávislosť, ktorú vám hudba priniesla, je určite príjemná. Zarábajú sa peniaze hudbou ľahko? Môžete porovnávať, keďže ste si skúsili aj iné zamestnania.
Ja som si nikdy nezarobila peniaze ľahko. Áno, mám prácu, pri ktorej sa dá zarobiť viac peňazí, to je pravda. Na druhej strane, vyžaduje si veľa investícií, niekedy sa okolo mňa pohybuje aj päťdesiat ľudí, a tých musím zaplatiť. Mnohí vidia len konečný produkt, a občas si možno povedia: „Hmmm, čo je na tom? Namaľuje sa, vezme mikrofón a spieva. To by som dokázal aj ja.“ Už ale nevidia, čo obnáša všetka príprava či vystupovanie pred publikom. Fanúšikovia prídu na koncert a očakávajú, že ich zabavím. A ja to urobím. Bez ohľadu na to, ako mi je, dávam zo seba všetko. Mňa moja práca teší, robím, čo ma baví, a vidím v tom význam.

Pieseň Si pre mňa best patrí medzi najhranejšie slovenské skladby v rádiách, úspešne sa držal aj predošlý singel, Ta ne. Ako vnímate povinných dvadsať percent slovenskej hudby v rádiách?
Zišlo by sa ešte viac. Viem, že veľa dramaturgov v rádiách je nesmierne kritických a povie: „To sa nedá hrať, tamto nikto nebude počúvať, nemáme z čoho vyberať…“ Ja mám iný názor. Mali by sme podporovať ľudí, ktorých máme doma. Jednoducho, ak muzikant urobí pieseň, ktorú rádiá nebudú hrať, nebude mať koncerty ani fanúšikov, ani peniaze. Neuživí sa tým, čo má rád, v čom vidí zmysel. A neplatí to len v hudbe. Ľudia sa na Slovensku nedokážu uživiť prácou, ktorá ich teší, a tak utekajú.

Máte na konte niekoľko veľmi úspešných a hraných skladieb. Dá sa povedať, čo pieseň predurčí na to, aby sa stala hitom?
Už sme sa na túto tému párkrát bavili aj s autorom hudby mojich piesní Martinom Kavuličom. Čo robí z piesne hit? Na univerzálny návod sme neprišli. Keď je melodická linka skladby zapamätateľná spolu s textom, je to istý potenciál hitovosti. Ale či sa pieseň hitom skutočne stane, človek predpovedať nevie.

Váš top letný hit?
Určite brazílsky spevák Michel Teló a jeho skladba Ai Se Eu Te Pego. Presne taký by mal byť letný hit – veselý, nespútaný a vyžarujúci energiu leta.

Ktorá z vašich piesní aktuálne účinkuje na koncertoch najviac?
Momentálne pieseň Ta ne, dokonca frčí aj v Čechách, kde pravdepodobne fanúšikovia ani nevedia, čo znamenajú niektoré východniarske slová. Ale spievajú ju spolu so mnou.

Vizitka:

Kristína Peláková sa narodila v roku 1987 vo Svidníku. V roku 2006 úspešne ukončila štúdium na Konzervatóriu v Košiciach, hudobno-dramatický odbor. Do povedomia sa ako speváčka dostala v roku 2008, keď prespievala skladbu Vráť mi tie hviezdy od Beáty Dubasovej. V roku 2010 reprezentovala Slovensko v Osle na súťaži Eurovízia so skladbou Horehronie. Na konte má tri albumy: ...…EŠTE VÁHAM (2008), V SIETI ŤA MÁM (2010) a NA SLNEČNEJ STRANE SVETA (2012). V roku 2015 mali premiéru dva filmy, v ktorých si zahrala – česká komédia Život je život a slovenská rozprávka Johankino tajomstvo. V roku 2016 získala sošku OTO v kategórii „speváčka“. Momentálne žije v Ivanke pri Dunaji so svojím partnerom a zároveň manažérom, Mariánom Kavuličom.

Speváčka Kristína je tvárou z obálky v...

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #rodina #hudba #film #spev #plány #Kristina #ženský magazín MiA

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...