Adriana Kučerová: Mona Líza na mňa nežmurkla

Slávna sopranistka videla galérie po celom svete, jej láskou však zostáva Paríž.

05.10.2015 17:00
Adriana Kučerová Foto:
Sopranistka Adriana Kučerová.
debata

Známa slovenská sopranistka Adriana Kučerová mala možnosť ako jedna z prvých na Slovensku prelistovať si vzácnu knižnú novinku venovanú životu a dielu legendami opradeného Leonarda da Vinciho, s názvom Nekonečný Leonardo. Monografia predstavuje doposiaľ najkomplexnejšie osobu génia, kniha prináša podrobný opis jeho života a tvorby na základe zachovaných viac než 5 000 strán umelcových zápiskov. Kniha ponúka mnohé prekvapivé fakty a nové pohľady na Leonardov život, osobnosť a rodinu. A vzácne dielo očarilo aj Kučerovú. „Knihu môžem opísať ako klenot, ktorý sa v rodinách dedí z generácie na generáciu. Ja osobne som postavou da Vinciho priam fascionovaná, takže som sa jej o to viac potešila,“ opisuje sopranistka.

Kučerová mala možnosť vidieť originály maliara v Miláne či Florencii, slávnou Poslednou večerou zostala očarená. „V Taliansku som navštívila množstvo galérií, vždy si nájdem čas na prechádzky mestom, keď niekde vystupujem. Ale aby som bola úprimná, mojou najväčšou slabosťou, čo sa galérií týka, je určite Paríž. Louvre a galéria d'Orsay,“ opisuje.

Práve v Louvri visí aj tajomná a obdivovaná Mona Líza da Vinciho, kvôli ktorej dennodenne prichádzajú davy turistov. „Je to pravda, občas ju človek zazrie len jedným očkom a musí ísť ďalej. Ale raz som mala to šťastie, že som si ju mohla vychutnať bez turistov, v pokoji a odchádzala som so silným dojmom. Mona Líza ma nesklamala,“ hovorí Kučerová a dodáva: „So slávnymi dielami je to občas ťažké, keďže je okolo nich toľko legiend, človek má priam ohromné očakávania. Keď sa k dielu blíži, čaká, že sa niečo stane, že naňho Mona Líza žmurkne. Áno, mnoho z diel sa dá označiť za umelecké zázraky, ale stále sú to "iba“ obrazy namaľované na plátne. Treba sa z nich tešiť, ale na druhej strane ich treba vnímať realisticky."

Sopranistka Adriana Kučerová pokrstila knihu... Foto: Pravda.sk
Adriana Kučerová Sopranistka Adriana Kučerová pokrstila knihu Nekonečný Leonardo.

Ona sama má v zbierke niekoľko originálov. „Ale moju zbierku diel by som označila za veľmi maličkú,“ hovorí s úsmevom a dodáva: „Ale som rada, že jedného dňa synovi odovzdám aj takéto dedičstvo. Sú to vzácnosti, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.“

Po Leonardovi da Vincim často siahajú aj tvorcovia či nadšenci rôznych konšpiračných teórií. Ako sa ne ne pozerá Kučerová? „Ja k takýmto teóriám pristupujem s odstupom. Dostať sa ku konšpiračným teóriám je v dnešnej dobe veľmi ľahké, ale aby človek vedel zaujať jasné stanovisko, tak by potreboval obrovské množstvo informácií. Úprimne, nerada sa púšťam do takýchto teórií.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Adriana Kučerová #Louvre #Nekonečný Leonardo

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....