Režisérka Alice Nellis: Dobrá rozprávka nesmie nudiť deti, ale ani dospelých

Alice Nellis je podpísaná pod novú filmovú rozprávku Sedem zhavranelých bratov. A ako mama troch detí má s rozprávkami bohaté skúsenosti.

02.06.2015 11:00
Alice Nellis Foto: ,
Režisérka Alice Nellis.
debata

Česká režisérka Alice Nellis (44) sa ako trojnásobná mama dostáva k rozprávkam veľmi často. Momentálne má za sebou uvedenie filmovej novinky Sedem zhavranelých bratov, pod ktorú sa podpísala práve ako režisérka aj scenáristka.

„Nie je to moja prvá celovečerná rozprávka, keďže mám tri deti, ktorým musím čítať. Je to však moja prvá filmová rozprávka,“ opísala filmárka a dodala: „Rozprávka je jedným z mála nástrojov, ktorý ako rodičia máme, aby sme základné poznanie mohli deťom predávať nielen ako teoretické poučky, ktoré sú vo svojej podstate k ničomu, ale ako emotívny a intelektuálny zážitok. A ten následne formuje videnie dieťaťa a poznávanie toho, ako svet vôkol funguje. A ktorý sa potom stáva vzorom jeho vlastného správania.“

Nakrútiť rozprávku tak, aby zaujala 5-ročné dieťa, tínedžera aj 40-ročného dospelého si vyžaduje poriadnu dávku šikovnosti. „Dej som musela postaviť tak, aby jednoduchú líniu pochopilo aj 5–6 ročné dieťa, ale zároveň, aby mal dej vrsty pre 10-ročných, pre 15-ročných aj pre dospelých. Jazyk, ktorý som dávala dohromady, sa preto snaží rozprávať príbeh v niekoľkých rovinách, aby sa v kine na rozprávke nenudili ani rodičia ani deti,“ opisuje filmárka.

Ako Nellis prezradila, počas nakrúcania sa nebála ani tak o dospelých hercov, ako o deti, zvieratá a počasie. „Bála som sa, že sa na mňa moje deti nahnevajú, že nie som dlho doma. Tak som ich radšej ‚ťahala‘ so sebou po nakrúcaní,“ opisuje režisérka a dodáva: „Bála som sa aj o sneh, na ktorý sme dlho čakali. Produkcia bola dokonca ochotná zasnežovať, ale nakoniec to nebolo potrebné. Hoci obrazov so snehom nie je vo filme veľa, tá rozprávka ich potrebovala. Preto som rada, že sme ich tam dostali.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Alice Nellis #Sedem zhavranelých bratov

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....