Moldavka Olga o domovine: V obchode nenájdete usmiatu predavačku

Olga Raneta sa narodila v bývalom Sovietskom zväze, v detstve bola podobne ako kopa Sloveniek iskričkou a jej materinská reč je ruština.

01.04.2015 17:00
Olga Raneta. Foto:
Olga Raneta.
debata

Náhoda či splnený sen?

Slovensko pre Olgu a jej manžela nebola vysnívaná destinácia, skôr náhoda. Prvý sem prišiel manžel, v tom čase ešte spolu ani nechodili. Požiadal na ministerstve školstva o grant, štipendium mu udelili. Na Slovensku vyštudoval Ekonomickú univerzitu, fakultu medzinárodných vzťahov, kde si tiež spravil doktorát a na Slovensku ostal. „Naši rodičia sú kamaráti od mladosti a my sme sa tiež poznali, len stretávali sme sa zriedkavo, keďže študoval na Slovensku,“ vysvetlila Olga.

Lekár bez špecializácie

Chodiť spolu začali ako 22-roční. Partner veľa cestoval. Do Moldavska prišiel na dva týždne, aby zasa na tri mesiace odcestoval. Neskôr o štipendium požiadala aj Olga. Aj jej žiadosti vyhoveli. „Bola to náhoda, ale nám sa tu páči a sme tu spokojní.“ Avšak, naďabili aj na dosť veľké problémy. Olga v Moldavsku vyštudovala medicínu, špecializáciu si spravila z rádiologie. Tú jej však na Slovensku neuznali. „Tým pádom som lekár bez špecializácie. Buď by ma musel niekto zamestnať, aby som si mohla robiť špecializáciu, alebo by som musela zaplatiť 5 tisíc eur za rok, čo je dosť.“ Malý úväzok má v onkologickom ústave sv. Alžbety a ďalší v salóne krásy Laurentis. „Bola to moja prvá žiadosť. Hneď ma zobrali.“ Už rok je zamestnaná a spokojná, vykonáva tam napríklad aj mezoterapiu, na ktorú je potrebné lekárske vzdelanie.

Slováci sú spokojnejší

S diskrimináciou alebo šovinizmom sa Olga na Slovensku vraj nestretla. Našťastie. Rozdiel medzi Moldavskom a Slovenskom je podľa nej hlavne v tom, že Slováci oveľa viac zarábajú. Tým pádom sú spokojnejší, úsmev na ich tvárach vidno častejšie. „V Moldavsku je chudoba. Všetci sú nahnevaní, nespokojní, zamračení, v obchodoch nenájdete usmiatu predavačku,“ opísala. Síce ani na Slovensku sa vraj neusmieva každý, no nešťastných ľudí je tu podľa Olginej súkromnej štatistiky pomenej. Ako lekárka tiež porovnáva medicínu tu a tam. „V Moldavsku je v zdravotníctve "totálny bordel“, poisťovne nefungujú, nič nepreplácajú, ľudia za všetko musia platiť, je tam veľká korupcia. Na Slovensku je medicína na oveľa vyššej úrovni. A nielen medicína," myslí si Olga. A to už nehovorí o platoch. Taký lekár v Moldavsku zarobí mesačne 200, maximálne 300 eur, pričom ceny sú tam vraj rovnaké ako na Slovensku. Veľa ľudí už z Moldavska stihlo odísť.

Dĺžne treba počuť

Olgin syn už po slovensky rozpráva lepšie ako jeho mama lekárka. A už mamu opravuje. „Raz sa ma pri skladaní lega spýtal: Mami, kde sú tie blatníky? Ja som nevedela, čo je blatník, museli sme si to vydiskutovať v ruštine. Čudoval sa tomu a poučil ma.“ Malý Bogdan, ktorý sa tento rok chystá do školy už vraj po slovensky rozpráva plynule a celkom bez prízvuku. „Stále mi robia problémy dĺžne, stále neviem gramaticky správne písať,“ hovorí Olga. „Nechápem, ako sa tie dĺžne Slováci dokážu naučiť, asi ich treba počuť,“ dodáva. „No a prízvuku sa už nikdy nezbavím. Keď poviem len "dobrý deň“, všetci sa ma pýtajú, odkiaľ som."

Každé leto do Moldavska

V Moldavsku je však toho veľa zaujímavého, cestovatelia si prídu na svoje. Olge chýba – žijú tam jej rodičia, kamaráti… Keďže cesta tam a späť vyjde draho (letenka stojí cca 600 eur), Ranetovci si môžu dovoliť vycestovať domov len raz za rok. Aj to idú autom s jednou nočnou zastávkou po cca. 800 kilometroch v Rumunsku. „V Rumunsku je mesto Sovata s vynikajúcim termálnym slaným jazerom Lacul Ursu (Medvedie jazero) v horách. Chodia tam nielen ľudia so zdravotnými problémami, ale aj s deťmi, pretože vzduch je čerstvý, voda teplá, dieťa sa v nej môže máčať aj dve hodiny,“ pochvaľuje si Olga. Ranetovci zatiaľ každú letnú dovolenku strávili v Moldavsku. Moldavci sú pyšní na svoje najväčšie podzemné pivnice Cricova v Európe. Sú veľké ako pol mesta – majú pomenované ulice a je tam schovaných milión fliaš vína.

Chutia mi lokše aj knedle

V Moldavsku sa je veľa zeleniny, ich tradičné jedlo je plnená paprika a golubce – ryža s mäsom zviazané v hroznových alebo kapustových listoch. Známym jedlom v tejto krajine je aj mamaliga z kukuričnej múky, je sa s bryndzou a cesnakom. Čo v Moldavsku nemajú a Olge na Slovensku veľmi chutí, sú slovenské knedle, lokše a buchty s čokoládou a lekvárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úsmev #Moldavsko #štipendium #mezoterapia #prízvuk #rádiologia #dĺžeň

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...