Čokoláda a víno? Rozhodne skvelé, len si treba vedieť vybrať

Katalin Papp Vargha sa spojila so známym vinárom a spoločne vymysleli kombinácie čokolády a vína.

17.03.2015 17:00
Katalin Papp Vargha Foto:
Katalin Papp Vargha pri výrobe čokolády.
debata

Čokoláda k vínu? Možno ste o takejto kombinácii ešte nepočuli a ani ju nevyskúšali. Ale rozhodne stojí za to a stáva sa trendom posledných rokov. Katalin Papp Vargha, ktorá je podpísaná pod značkou čokolády Chocomaze, hovorí, prečo. „Predtým, než začnete ochutnávať víno, odporúčam kúsok kvalitnej čokolády. Okamžite vám otvorí chuťové bunky v ústach a keď následne vypijete víno, budete oveľa intenzívnejšie cítiť všetky jeho tóny.“

Ako milovníčka čokolády sa spojila so známym vinárom Frigyesom Bottom z Komárna a spoločne vymysleli kombinácie k vínam. „Mojím najobľúbenejším vínom je pinot noir (rulandské modré) a k nemu sme vyvinuli 60 percentnú horkú čokoládu s drvenými kakaovými bôbmi, ružovým korením a višňami. Čokoláda symbolizuje rozmanitosť a korenitosť tohto vína.“

Katalin Papp Vargha. Foto: archív Katalin P. Vargha
Katalin Papp Vargha Katalin Papp Vargha.

Ak ste milovníkmi merlotu, má pre vás Katalin takéto sladké odporúčanie: „Maliny, višne a drvené kakaové bôby v horkej čokoláde. Takúto variáciu odporúčam k merlotu.“

V čokoládovni Chocomaze nezabudli ani na konzumentov bielych vín, čokoládu pripravili pre cuvée. „Biela čokoláda so škoricou, ružovým korením a vlašskými orechami. To je podľa mňa výborná kombinácia k bielemu vínu.“

Okrem toho ponúka šikovná podnikateľka aj svetový unikát, čokoládu s tekvicovým olejom. „Môžete si ju dať k bielemu aj k červenému vínu, má jemnú chuť a tekvicový olej jej dodáva jedinečnosť. Okrem nás ju nikto na svete nevyrába.“

A hoci patríte k nadšeným konzumentom čokolád, pred ochutnávaním vína to netreba nijako preháňať. „Pred pohárom vína stačí jeden kúsok kvalitnej čokolády, počas jeho konzumácie by som už čokoládu nejedla. Celkovo platí, že kvalitnej čokolády vám stačí menej, aj v jednom kúsku máte dostatok všetkých chutí, navyše tým, že je vyrobená z kakaového masla, je oveľa sýtejšia.“

Katalin Papp Vargha sa vďaka svojej jedinečnej čokoláde dostala aj do knižnej novinky Food Blog Slovakia, v ktorej dostali priestor food blogeri a ľudia, ktorí varia z vášne a sú pre tieto schopnosti vo svojom okolí rešpektovaní. V knihe si čitatelia nájdu nielen zaujímavé recepty, ale aj príbehy tých, pre ktorých sa stalo varenie vášňou. „Považovali sme za mimoriadne zaujímavé vytvoriť kuchársku knihu, ktorá nebude ľuďom ponúkať len nevšedné recepty, ale zároveň im umožní nahliadnuť do “backstage” osobností, ktoré za receptami stoja,“ uviedol Ivan Kasaj z vydavateľstva Covenant.

Krst knihy Food Blog Slovakia. Foto: KRISTYBARTFAYY
Food Blog Slovakia Krst knihy Food Blog Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #čokoláda #krst #Katalin Papp Vargha #CHOCOMAZE #Food Blog Slovakia

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...