Slivovicu by som nezatracovala, tvrdí majsterka sveta v miešaní koktejlov

Jana Karkušová sa označila za typickú ženu - milujúcu sladké a vášnivé drinky. A aj vďaka tomu získala prestížne prvenstvo.

28.02.2015 16:00
Jana Karkušová Foto:
Jana Karkušová, majsterka sveta v miešaní koktailov za rok 2014.
debata

Jana Karkušová v roku 2014 vyhrala so svojím nápojom „Gejša“ Majstrovstvá sveta v príprave kokteilov. Išlo o alhoholický miešaný nápoj, aké, ako prezrádza, pripravuje radšej ako tie bez alkoholu. „Nápoj je väčšinu postavený na jednom základnom alkohole, ku ktorému sa následne pridávajú ďalšie ingrediencie, ktoré rozvinú jeho chuť a vôňu. Dá sa to, samozrejme, aj s nealkoholickými nápojmi, ale portfólio pri alkoholických nápojoch je oveľa širšie,“ hovorí.

Ak mieri na súťaž, alkohol je väčšinou daný. „Musíte akceptovať to, čo určia organizátori. Ale pre mňa medzi najvariabilnejšie patria určite vodka, biely rum a gin, s nimi sa dá výborne pracovať.“ Ako žena viac inklinuje k sladším nápojom, no ulahodiť dokáže aj mužom. „Som typická žena, sama milujem drinky sladké, voňavé a vášnivé. Muži na takéto nápoje nie sú, skôr uprednostnia niečo horkejšie, korenisté, jednoducho drsnejšie,“ prezrádza. A dodáva, že nemá problém namiešať ani typické mužské drinky.

Ženy milujú sekt a rozhodne s obľubou siahnu aj po drinkoch práve na tejto báze. A v oblasti sektov je Jana Karkušová takisto ako doma. V roku 2014 dokonca vyhrala prestížny Hubert Cup s nápojom, ktorému dala šteklivý názov Ružové negližé. Ak si však ona sama vyjde niekam do koktejl baru, nesiahne po drinkoch na báze sektu. Čo si u barmana objedná? „Jednoznačne cosmopolitan. Je to pre mňa neuveriteľne osviežijúci drink a zrejme ma nikdy neomrzí,“ opisuje a dodáva, že priveľmi kritická v bare nie je. „Aj keď barman dodrží receptúru, výsledná chuť môže byť vždy trocha iná. Stačí použiť inú techniku pri príprave, navyše, ani použité sirupy nechutia všetky rovnako.“ Napriek tomu, že aj vďaka svojej práci precestovala kus sveta, na bary v hlavnom meste nedá dopustiť. „Najlepší cosmopolitan mi namiešali práve v bare v bratislavskom Starom meste.“

Hoci potrvdila, že medzi jej najobľúbenejšie destiláty na prípravu miešaných drinkov patrí vodka či biely rum, nezatracuje ani typické slovenské destiláty. „Veľmi zaujímavé nápoje sa dajú pripraviť aj zo slivovice. Myslím si, že v tomto smere bola zatracovaná, ale kvalitná slivovica, marhuľovica či hruškovica dodajú drinku zaujímavú chuť aj arómu, možno trocha zvláštnejšiu, ale určite by som ich neodsunula. So správnymi šťavami a ovocím sa aj so slivovice dajú pripraviť zaujímavé miešané nápoje.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Karkušová #Gejša #Majstrovstvá sveta v príprave kokteilov

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...