Priniesol vám už niekedy kávu čašník na vozíčku?

Ako sa pracuje v kaviarni vozíčkarovi? Ak vás to zaujíma, spýtajte sa.

06.06.2014 15:00
vlado julenyi Foto:
Čašník Vlado v plnom nasadení.
debata

Priniesol vám už niekedy kávu čašník na vozíčku? Nie? Ak by ste sa radi nechali takto obslúžiť, môžete skúsiť Café Luxor v centre Bratislavy. Káva pripravená čašníkom Vladom vám určite zachutí. A počas popíjania kávy vám odpovie aj na zvedavé otázky.

Ako čašník pracuje päť mesiacov a ako sám priznáva, do novej práce išiel s malou dušičkou. Ako vlastne každý, kto začína s niečím, čo nikdy predtým nerobil. Zaujímavosťou je, že Vlado Julenyi sa k nej dostal vďaka športu, ktorému je verný už roky. Je totiž reprezentantom Slovenska v sledge hokeji. „Šéfka si pozerala našu stránku na sociálnej sieti a našla na nej aj mňa. Ozvala sa mi s ponukou práce, ale práve vtedy sme boli na Majstrovstvách sveta v sledge hokeji v Japonsku. Tak som to aj vypustil z hlavy,“ povedal Vlado. Po príchode domov mu to však nedalo a budúcej „šéfke“ sa ozval. „Práca ma zaujala, predtým som robil v administratíve a toto bola pre mňa nová výzva. Povedal som si, že to skúsim. A chytilo ma to.“

Zamestnanci Café Luxor oslávili prvé... Foto: Adam Kováč
Café Luxor, Petra Polnišová Zamestnanci Café Luxor oslávili prvé narodeniny, nechýbala ani krstná mama, Petra Polnišová.

Na zvedavé otázky návštevníkov Luxor Café si za mesiace za barovým pultom už zvykol. „Ľudí zaujíma, ako to zvládam, sú zvedaví na bar, ako to tam máme prispôsobené. Alebo sa ma pýtajú, prečo som na vozíku. Nemám s tým problém, odpoviem im na všetko. Sú príjemní a väčšinou mi prejavia podporu v tom, čo robím. Myslím si, že od nás odchádzajú spokojní,“ dodáva sympatický Vlado.

Café Luxor je jedna z mála kaviarní na Slovensku, v ktorej pracujú ľudia s ťažkým zdravotným hendikepom. Jej zamestnanci sa snažia ukázať návštevníkom, že aj človek s postihnutím dokáže vykonávať plnohodnotnú prácu, pokiaľ má na to prispôsobené podmienky. „Pre mňa bolo dôležité nielen dať prácu ľuďom s postihnutím, ale aj budovať verejné povedomie a odstraňovať bariéry. Mám medzi vozíčkármi veľa priateľov a aj to bol dôvod, prečo som o takomto projekte dlho uvažoval. Napokon sa mi pred rokom podarilo zrealizovať predstavu a kaviareň je jednoznačne mojou srdcovkou, ktorá ma napĺňa,“ povedal majiteľ kaviarne Juraj Valčák.

Kaviarničku má pod palcom energická „šéfka“ Andrea Moreno, ktorá spolu s troma zamestnancami vymýšľa pre návštevníkov aj zaujímavé podujatia. „Napríklad momentálne je to výstava fotografií, ktoré zachytávajú akcie a život v Café Luxor počas prvého roka fungovania. Výstava sa mohla realizovať aj vďaka šikovným fotografom, nepočujúcim bratom Kováčovcom a Pavlovi Kulkovskému,“ povedala a dodala: „Myslím si, že ľudia sa u nás cítia rodinne a to je dôvod, prečo sa k nám vracajú. Z mnohých zákazníkov sa stali naši priatelia. Už to nie je len o tom, čo si u nás dajú.“

Café Luxor je výnimočné miesto, ktorého hlavnou filozofiou je otvorenosť pre všetkých. Preto tu návštevníci nájdu nápojový lístok v Braillovom písme, kávičku si osladia stéviou a pochutnajú si aj na bezlepkovom koláči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kaviareň #vozičkári

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...