'Najškaredšia žena sveta' bojuje proti šikane, zmeniť sa netúži

Lizzie Velasquezovú niekedy nazývajú aj "najškaredšia žena na svete". Dobre pozná, aké je odmietanie okolia či robenie si posmeškov na jej adresu. Už roky sa angažuje v boji proti šikane a odsudzovaniu.

30.05.2014 15:33
Lizzie Velasquez Foto:
Lizzie Velasquez zažila nepríjemné útoky na internete. Postavila sa im zoči-voči.
debata (19)

Najnovšie sa rozhodla táto dáma, ktorá pre vzácnu chorobu nikdy nebude vážiť viac ako 30 kíl a ktorá je slepá na jedno oko, nakrútiť autobiografický dokument a bojovať aj týmto spôsobom proti šikane.

Sama má so šikanou skúsenosti a v dokumente chce ukázať, že človek môže prekonať naozaj všetko, povedala v Texase agentúre AP. Do 31. mája beží kampaň, ktorej cieľom je vybrať finančné prostriedky pre vznik dokumentu provizórne nazvaného „The Lizzie Project“.

Zatiaľ sa vyzbieralo vyše 123 000 dolárov, potrebná suma je 180 000 dolárov. Velasquezová sa preslávila vlani v decembri, keď v rámci videokonferenčného programu TED Talk prehovorila o svojom živote.

Cieľom TED Talk je šíriť nápady a často originálne myšlienky z rôznych disciplín prostredníctvom krátkych prejavov. Lizzino vystúpenie malo veľký ohlas a inšpirovalo vraj milióny divákov.

Priznala v ňom, že sa jej život zmenil vo veku 17 rokov, keď si všimla , že je zachytená na videu nazvanom „najškaredšia žena sveta“ umiestnenom na YouTube a prečítala si komentáre, ktoré ju dokonca vyzývali, aby skoncovala so svojím životom. „Namiesto aby som sa rozplakala, rozhodla som sa byť šťastnou, uvedomila som si, že moja choroba je požehnaním, vďaka ktorému na sebe môžem pracovať a inšpirovať ostatných,“ povedala dvadsaťpäťroč­ná žena.

Autorka troch motivačných kníh má na sociálnych sieťach desiatky tisíc priaznivcov . Za jej vnútornou silou a optimizmom stojí údajne láskyplná výchova rodičov. Otec jej o chorobe povedal už po prvom dni v škôlke, aby jej vysvetlil , prečo sa jej ostatné deti stránia.

Jej postoj k prípadnej liečbe choroby možno mnohých prekvapí. „Keby ste sa ma spýtali v mojich trinástich rokoch, bola by som za, súhlasila by som s klinickými testami, s čímkoľvek. Keď sa ma však spýtate dnes, poučila som sa a prešla som veľký kus cesty, aby som bola schopná akceptovať, kto som. Ak by som na sebe niečo zmenila, už by som nebola Lizzie,“ vysvetľuje.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #šikana #vzhľad #dokument #Lizzie Velasquéz #TED Talk

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...