Príbeh: Pre sivý zákal nevidela na katedru ani na študentov

Vysokoškolská pedagogička Oľga Kadlečíková (40) je už dnes po operácii sivého zákalu. Pred ňou mala pocit, že sa neustále pozerá cez hmlu.

17.05.2014 14:00
učiteľ, pedagóg, študenti Foto:
Zrak je pre mnohých z nás samozrejmá vec.
debata

„Takto pred rokom vo februári sa začal letný semester a ja som zrazu zistila, že poriadne nevidím. Skončila som v optike, nech mi zmerajú dioptrie. Myslela som si, že len potrebujem silnejšie sklá. Do diaľky to však ani s nimi nebolo nič moc. S okuliarmi som nedovidela na študentov a stále sa mi zdalo, akoby som pozerala cez hmlu.“

Nevidela na prípravu ani na študentov

V lete sa začali jej problémy stupňovať. „Čím slnečnejšie dni, tým horšie som sa orientovala v teréne. Nevedela som si prečítať grafikon či čísla autobusov. Z týždňa na týždeň sa mi zrak zhoršoval. Každú nedeľu som preplakala, lebo som nedovidela na náuku,“ prezrádza sympatická vysokoškolská pedagogička z Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá učí nielen mladých, ale aj seniorov na Univerzite tretieho veku. Oľgine dioptrie sa kvôli vnútroočným zmenám spôsobeným sivým zákalom vyšplhali v auguste až na –18. „Začínala som mať problém so základnými vecami. V posluchárni som už nerozoznávala ani študentov,“ spomína.

Zrak podľa nej považuje mnoho z nás za samozrejmú vec. „Jeho hodnotu si uvedomíme, až keď ho strácame. Pre slabé videnie sa mi zhoršovali aj vzťahmi s blízkymi. Nevidela som odpisovať na e-maily a správy, volala som iba tým, ktorých som mala na rýchlej voľbe. Ťažko som to dokázala vysvetliť niekomu, koho problém s očami nikdy neťažil.“

Farby okolo mňa doslova ožili

„Dnes sa mi chce plakať od šťastia, keď si spomeniem na ráno po zákroku. Zrazu som otvorila oči, pozrela sa na svet okolo mňa a cítila som sa úžasne. Všetko sa mi rozjasnilo, mala som pocit, že farby okolo mňa doslova ožili. Nikdy predtým som si neuvedomovala, že november je taký nádherný farebný mesiac. Chodím po svete doslova ako Alica v krajine zázrakov. Vychutnávam si pohľad na všetko navôkol. Každého vo svojej blízkosti otravujem vetou: Jéj, ja toto vidím,“ hovorí Oľga, ktorej chirurg MUDr. Radovan Piovarči počas operácie sivého zákalu implantoval multifokálne vnútroočné šošovky. Pacientku tak zbavil počas jediného zákroku nielen zákalu, ale aj dioptrií na čítanie aj do diaľky. Po zákroku mohla nefunkčné okuliare konečne zahodiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #učiteľ #zrak #pedagóg

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...