Izraelská Miss World zažila znásilnenie. Hovorí o ňom, aby hovorili aj ďalší!

Izraelskú miss Linor Abargil v roku 1998 znásilnili v talianskom Miláne. Bolo to len niekoľko týždňov pred tým, ako sa stala víťazkou Miss World.

02.05.2014 12:07
Linor Abargil Foto: ,
Bývalá Miss World Linor Abargil, ktorú pár dní predtým, ako sa v roku 1998 stala najkrajšou ženou sveta znásilnili, nakrútila dokument, aby podporila a prelomila mlčania žien o desivom a násilnom zážitku. Na snímke pózuje so svojou štvormesačnou dcérkou.
debata

Po desiatich rokoch sa Linor rozhodla prehovoriť o tom, čo prežila a vďaka svojim aktivitám sa stane ambasádorkou boja proti sexuálnemu násiliu. Dokumentárny film zachytáva Linorinu snahu o prelomenie mlčania v tejto téme. Prvé premietanie filmu sa koná už tento piatok 2. mája 2014 v bratis­lavskom centre súčasnej kultúry A4 o 18.00 hod. Nasledovať budú premietania v ďalších mestách.

Združenie Nemlčme! sa zameriava na podporu ľudí, ktorí sa stretli so sexuálnym násilím. Rovnako sa sústredí na vzdelávanie verejnosti v tejto oblasti. „V Nemlčme! považujeme za dôležité narušiť ticho panujúce v téme sexuálneho násilia. Nemlčaním a osvetou môžeme prispieť k zníženiu takýchto prípadov a k zlepšeniu pomoci pre obete. Film Brave Miss World výborne dokumentuje jeden takýto príbeh,“ tvrdí Mirka Grófová, spoluzakladateľka Nemlčme!. Nemlčme! chce vyvolať verejnú diskusiu a zmeniť vnímanie sexuálneho násilia. Zakorenené sú mnohé mýty, ktoré skresľujú, bagatelizujú tento problém.

Jedným z hlavných je, že znásilnené osoby sú za čin zodpovedné. V médiách sa pri popise znásilnenia často vyskytujú komentáre: „vracala sa neskoro v noci tmavou ulicou“ alebo „bola opitá a vyzývavo oblečená“. Tieto zdanlivo nenápadné popisy podporujú predstavu, že znásilnenie sa „deje“ osobám, ktoré si oň koledujú. Štatistiky však hovoria jasne – znásilnenie páchateľ plánuje.

Konkrétnu osobu si následne vyberá na základe iných premenných, ako je oblečenie, fyzický vzhľad, správanie či vek. Znásilnenie môže stretnúť kohokoľvek a kdekoľvek. Štúdie tiež ukazujú, že pri znásilnení ide o moc, nie o sex. Znásilnenie je využívané ako zbraň, ktorá má pokoriť a spôsobiť bolesť.

Ide o násilný čin, pri ktorom je sex použitý ako zbraň. K zásadným motívom pre znásilnenie patria zlosť, sadizmus, alebo siláctvo. Väčšina znásilnení prebieha vrámci okruhu známych, a to vo viac než 50% prípadov, len málo útokov je zameraných na úplne cudzie osoby. Páchatelia bývajú z radov manželov, partnerov, milencov, kamarátov, rodinných príslušníkov, či kolegov v práci.

Odhaduje sa, že znásilnenie ohlási len 8 % obetí. Aj toto je výzva na zvýšenie diskusie, informovanosti a vytvorenie podpory pre všetkých, ktorých sa to týka.

Občianske združenie „Nemlčme!“

Nemlčme! sa zameriava na podporu ľudí, ktorí sa stretli so sexuálnym násilím a vzdelávanie verejnosti v tejto oblasti. Tému sexuálneho násilia obklopuje v rôznych formách nebezpečné ticho. Poskytuje priestor, kde môžu ľudia so skúsenosťou so sexuálnym násilím nájsť pochopenie, podporu a pomoc od odborníkov i ľudí, nachádzajúcich sa v podobnej situácii. Rovnako chce slúžiť aj ich okoliu ako informačný zdroj a sprievodca v snahe pomôcť svojim blízkym pri vyrovnaní sa s traumou. Širokej verejnosti chce poskytovať odborné a autentické informácie, čím sa snaží prispieť k odtabuizovaniu témy sexuálneho násilia a zlepšeniu jeho prevencie. Nemlčme je politicky a nábožensky neutrálna iniciatíva, založená na hodnotách tolerancie, otvorenosti a rešpektu.Viac informácií, kontakty a podporu nájdu záujemcovia na portáli: www.nemlcme.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #znásilnenie #dokument #Linor Abargil #Nemlčme

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...