Pár kvapiek česť ženy nerobí. Druhé 'panenstvo' je aj tak žiaduce

Salima je presvedčená, že "niekoľko kvapiek krvi česť ženy nerobí". Táto tridsaťdvaročná Tunisanka sa však podrobila rekonštrukcii panenskej blany, aby bola počas svojej svadobnej noci pannou, napísala agentúra AFP.

27.04.2014 10:30
Tunisko - sobáš - žena Foto:
Mnoho žien v Tunisku sa pred sobášom utieka k plastickému chirurgovi, ktorý im obnovuje panenskú blanu.
debata

Rovnako ako Salima sa aj mnohé ďalšie Tunisanky uchyľujú k chirurgii, aby ich niektorí muži nezavrhli. Mnohí príslušníci silnejšieho pohlavia v Tunisku totiž bez obalu vyhlasujú, že si nevezmú už „použitú“ ženu.

Operácia, ktorá spočíva v rekonštrukcii panenskej blany, kúsku slizničnej riasy pošvového otvoru, netrvá dlhšie ako pol hodiny. Zásah stojí od 800 dinárov do 1400 dinárov, v závislosti na tom, či sa má obnoviť „panenský stav“ len na niekoľko dní (hymenorafie) alebo trvalo (hymenoplastika).

„Počet žien, ktoré sa uchýlili k hymenorafii alebo hymenoplastike, v posledných rokoch veľmi vzrástol,“ hovorí lekár Moncíf Kamal, ktorý má prax v Džerbe na juhu Tuniska. Doktor Kamal uvádza, že každoročne operuje stovku žien vo veku od 18 do 45 rokov. Prichádzajú s tvárou zakrytou závojom a s veľkými slnečnými okuliarmi. Ich sexuálna aktivita je normálna a väčšinou pochádzajú z chudobných vrstiev.

„Tento zákrok je tabu, a preto chýbajú oficiálne štatistiky,“ vysvetľuje gynekológ Fazl Hadžrí, ktorý má prax v Tunise. Aj on operuje viac ako stovku žien ročne, okrem iného Alžírčanky a Líbyjčanky. Žiadostí o zákrok pribúda v apríli, pretože sa blíži sezóna svadieb.

Podľa doktora Hadžrího možno tento jav vysvetliť predovšetkým tým, že sa odsúva vek, keď ľudia vstupujú do manželstva. Mnohé mladé Tunisanky a mladí Tunisania mávajú predmanželský sex a potom počet hymenoplastík rastie. Mnohí muži si želajú, aby ich budúca manželka bola panna.

Táto prax podľa sociológa Tárika Muhammada svedčí o pretvárke v spoločnosti, ktorá odmieta uznať zmeny. Vo svojej knihe Panny? Nová sexualita Tunisaniek psychoanalytička Nadra bin Smailová konštatuje, že lekári odhadujú podiel dievčat, ktorým pred svadbou neleží na srdci otázka panenstva, len na päť percent. Pravých panien je asi 20 percent a zvyšok sú ženy, ktorých panenstvo bolo obnovené umelo.

„Životný štýl v Tunisku sa zdá byť moderný a otvorený, ale v skutočnosti je to naopak. Naša spoločnosť je tolerantná voči panenstvu teoreticky, ale keď potom sa majú muži ženiť, stáva sa pre nich panenstvo hlavnou podmienkou,“ prehlasuje Tárik Muhammad.

„Panenstvo je akýmsi vysvedčením pre ženu, ktorá v našej spoločnosti má len sexuálne a reprodukčné funkcie, zatiaľ čo muž musí ‚trénovať‘, aby bol po svadbe sexuálne zrelý,“ dodáva a pranieruje spoločenskú pretvárku a diskrimináciu žien.

Tunisko však od 50-tych rokov patrí v arabskom svete medzi krajiny, kde majú ženy najviac práv a kde nová ústava prijatá tento rok v januári uznáva rovnosť oboch pohlaví.

„Je to pretvárka mužov a celej našej spoločnosti, čo ma prinútilo podstúpiť túto operáciu. Podľa môjho názoru ale niekoľko kvapiek krvi nerobí česť ženy,“ prehlasuje Salima.

Mladá žena raz hrala s jedným mužom férovú hru a nepredstierala, že je ešte panna. „Akonáhle sa to dozvedel, snažil sa ma dostať do postele, ale ženiť sa nechcel. Taká je mentalita našich mužov. Podľa nich žena, ktorá mala sex pred svadbou, nemôže byť dobrou matkou,“ sťažuje sa.

Dvadsaťsedemročná Sabra usudzuje, že panenstvo nie je žiadnou zárukou vernosti a že žena má právo na sexuálny život rovnako ako muž. Sama však radšej zákrok podstúpila, aby neriskovala, že zostane bez muža. „Keby som svojmu mužovi pred svadbou povedala, že nie som panna, nikdy by si ma nevzal. A to je prípad mnohých žien v Tunisku,“ priznáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #operácia #panna #panenstvo #pretvárka #hymenoplastika

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...