Dagmar Dianová: Všetko je inak

Najlepšie, čo môže moderátor v rádiu „chytiť“, je vraj ranné vysielanie. A to sa Dagmar Dianovej, alias Didiane podarilo.

17.03.2014 09:00
debata
Dagmar Dianová. Foto: Martin Fridner
Dagmar Dianová Dagmar Dianová.

Sú moderátori, ktorých poznáme lepšie po hlase. To váš prípad nie je, pretože vy ste najskôr pracovali v televízii. Váš príbeh o tom, ako ste sa tam dostali, vyzeral veľmi osudovo.
V päťnástich rokoch sa ma z vtedajšej televíznej relácie Zóny D na ulici pýtali, čo by som dala do múzea nezmyslov. A keď som to sledovala v televízii, prečítala som si na obrazovke odkaz, aby som sa im ozvala. Vraj či im nechcem robiť moderátorku… Prečo nie? O tri roky som s Jarom Slávikom moderovala hitparádu Top20 Slovensko najpredávanejších platní a prvých cédečiek. Tiež to bolo zaujímavé, v tom čase vyhrával Dano Junas a deti a Senzi Senzus, bolo to zlaté obdobie 90-tych rokov.

Cesta do rádia bola veľmi podobná…
Študovala som na hotelovej škole. Boli sme brigádovať na nejakej recepcii, kde som zas stretla Sávu Popoviča, ktorý sa ma spýtal niečo podobné: A nechceš robiť v rádiu? A opäť: Prečo nie? Takéto boli moje cesty do médií.

Takže „všetko je inak“, ako znie váš jingel, ktorý ste si nechali vyrobiť v rádiu. Aj vo vašom živote?
Na niečom sa človek dohodne, lebo predpokladá, že veci sa budú nejako odvíjať, no prihodia sa mnohokrát inak, ako očakáva. Áno, u mňa to tak často funguje.

Všetko je inak. Vyštudovali ste hotelovú akadémiu a robíte v rádiu. Pôvodne ste si mysleli, že budete servírka?
O mojej budúcnosti rozhodla mama. Ona robila v hotelovom biznise, ešte v starom Fórume a navrhla mi kombináciu kuchár-čašník. To sa mi nepozdávalo. Vravím: Nie je tam niečo iné? Napokon som sa dostala na hotelovú päťročnú školu, ktorá bola v tom čase prestížna.

Takže viete variť? Lebo počula som už aj o ľuďoch, ktorí túto školu vyštudovali, no rozhodne nemôžu tvrdiť, že kulinárske remeslo ovládajú.
Variť občas viem (smiech).

Dagmar Dianová, alias Didiana.
Dagmar Dianová.
+9S kolegyňami z rádia Anténa.

Vo Fun rádiu ste moderovali neskutočných šestnásť rokov. Hoci ste odišli „potichu“ a dôvody nebudete rozmazávať, ostali vám pekné spomienky?
V rádiu som prešla priam evolúciou, cez mikrofón som od dievčaťa vyrástla až po dospelú ženu, prežila som niekoľko období, majiteľov, z ktorých mal každý na vývoj rádia iný názor, zažila som rôzne poradenské agentúry… Až na moment, ktorý rozhodol, že tam už pracovať nebudem…

Nemali ste pocit, že musíte neustále zabávať, sršať dobrou energiou a byť za každú cenu vtipná? Nie je to únavné?
Niekedy sa človek musí pretransformovať na pocit, že mu je fajn. V práci s ľuďmi je to priam nevyhnutné. Ani predavačka by nemala byť výnimka a byť stále usmiata, hoci viem, že nie vždy to tak je. Z éteru by mal jednoznačne vychádzať dobrý pocit z hlasu. Musíte človeka zaujať a zabaviť, aby vás počúval, mal krajší deň a ľahšie sa mu vykonávali každodenné činnosti.

Odchodom z rádia sa vám zavreli jedny dvere. Nevnímali ste to ako výzvu – otvoriť nejaké celkom nové, nepoznané?
Po odchode z Fun rádia som si založila firmu na krabičkovú diétu Sliminbox s jabĺčkom v logu, v rámci ktorej som si zostavila recepty. Dosť som sa tomu venovala a veľa ochutnávala. Pustila som sa aj do úplne neprebádaných vôd a vyplnilo mi to obdobie, kedy som uvažovala, či opäť do rádia, alebo sa vybrať niekam aspoň na mesiac a vyvetrať si hlavu.

A odísť zo Slovenska ste sa zrejme báli…
Bála som sa a bola som neistá. Stále som si vravela: Čo budem robiť, keď sa vrátim? A moja, kto už na teba kde čaká? (smiech). Človeku, ktorý odíde z prostredia, ktoré mal rád, od ľudí, s ktorými mu bolo viac ako príjemne a kde pracoval šestnásť rokov, všeličo prebehne hlavou. Vo všeobecnosti išlo o obdobie, keď som stratila istoty a necítila som sa úplne komfortne. Môžete byť akýkoľvek optimista – urobíte aj hlúposti, ktoré neskôr oľutujete. Pred rokom som jednoducho nevedela čo ďalej, ale za tento čas som rada, trvalo mi tri mesiace, kým som sa rozhodla, čo ďalej.

Leto! No o trochu viac má Didiana radšej jar. Foto: archív D. Dianovej
leto Leto! No o trochu viac má Didiana radšej jar.

Dnes ste opäť moderátorkou v rádiu, tentokrát v Anténe. Čo sa stalo s krabičkovou diétou?
Funguje ďalej, len sa vyvíja trochu iným smerom, ako som pôvodne chcela. Mám totiž spoločníka, bojujeme na dvoch frontoch a stále rozmýšľame, čo ďalej. Diéta, resp. zdravá strava je fajn, len ľudia to nevydržia dodržiavať. Ľuďom sa páči, keď im prinesiete päť malých porcií denne, no málokto má pevnú vôľu a vydrží pravidelne jesť päťkrát denne jedlá, nech sú akokoľvek chutné – ovsená kaša s banánom a kakaom, diétny syrík a delená strava na obed a večeru. Preto sme ponuku rozšírili o udržiavaciu stravu a o bežné denné menu, ktoré letí najviac, však čo si budeme hovoriť – zohnať kvalitné a chutné jedlo za dobrú cenu, je stále ťažšie.

Aký vzťah k diétam máte vy? V minulosti ste nejakú držali?
Snažím sa jesť veľa ovocia a zeleniny, na druhej strane to zabíjam sladkosťami, lebo tiramisu a sladučké pečivá milujem. Tvrdú diétu (bielkovinovú) som držala dvakrát, radšej sa snažím veľa športovať. Mala by som teraz začať opäť redukovať, lebo som toho trochu viac pojedla, ale inak som šťastná (smiech).

Vráťme sa do rádia. Hlas je váš pracovný nástroj. Venujete mu špeciálnu starostlivosť?
Ako tínedžerka som som na koncertoch snažila, aby môj spev bolo počuť až na pódiu, vďaka čomu je už môj hlas slabší. V Slovenskej televízii, kam chodím načítavať komentáre, sú zruční režiséri, vedia nás vytvarovať. Čo sa týka vysielania, rešpektujeme poradenské agentúry, ktoré ponúkajú manuál, ako pozitívne vplývať na ľudí. Kedysi som na poslucháčov tiež kričala, tento trend našťastie pomaly ustupuje. S hlasom treba vedieť pracovať a na mikrofón, do vysielania vstupovať príjemne. Keď som vonku a začínam cítiť bolesť v hrdle, okamžite padá zábava a odchádzam domov. Vyhýbam sa aj zafajčeným miestnostiam. Viete ako to je s odnaučenými fajčiarmi – to, že si niekto zapálil, cíti aj cez tri žuvačky. Fajčila som od pätnástich a už jedenásť rokov úspešne nefajčím. No doteraz sa mi občas v noci sníva, že mi niekto núka cigaretku. Ráno sa zobudím úplne vystresovaná, že som s tým znova začala a následne som rada, že išlo len o sen. Bola to silná závislosť.

Ako je to s negatívnymi informáciami, čo vraví trend? Treba ich nasilu pretláčať? Potrebujú ich ľudia v takej dramatickej forme?
Skôr ide o emotívne príbehy ľudí, ktorým sa niečo stalo a ako to prežívajú. Mnohí sa v nich môžu nájsť a povedať si, že keď tento človek prežil toto, mňa na kolená nepoloží tamto. Negatívnym informáciám sa snažíme v rádiu vyhýbať. Vychádzame z toho, že moderátor by mal poslucháčovi to ráno spríjemniť.

Skôr som mala na mysli, že niečo zdražie a ľuďom sa to častokrát podá veľmi dramaticky.
Informáciu je potrebné podať diplomaticky. Napríklad: „Budeme opäť štíhlejší, lebo zasa zdražel cukor,“ (smiech). Teraz išiel zhodou okolností dole, takže je to fajn, netreba sa báť (smiech).

Niekto vraví, že golf je nudný šport,... Foto: archív D. Dianovej
odpal, Dagmar Dianová Niekto vraví, že golf je nudný šport, nesúhlasím, tvrdí Didiana.

Vstávať na rannú šou asi nie je také zábavné a obráti celý život naruby. Ako ste si na to vôbec zvykli?
Vstávam o piatej a za polhodinu som sa naučila urobiť si ovsenú kašu s banánom, kompletný make-up a umyť si vlasy. Mám šťastie, že bývam asi dve minúty od rádia. Myslela som si, že vstávanie ma zničí, že budem chodiť do práce v teplákoch, ale snažím sa držať úroveň, hoci ktovie, ako sa veci vyvinú. Isté je, že aktuálne počas víkendu, keď si môžem oddýchnuť, pozerám už o šiestej ráno do stropu očami veľkými ako sovička, a ňúram v kuchyni, čo máme na raňajky.

Prednedávnom o vás v bulvári písali, že sa vám rysuje vzťah s Matejom Chrenom. Naozaj?
Maťko je zlatý, sme kamaráti, spolupráca funguje. Dlhšie sme sa už nevideli.

Ale písalo sa o vás už ako o partneroch.
Ale veď to je pekné (smiech). Keď nie je vzťah, tak si ho vymyslíme (smiech). Neviem, čo mám k tomu povedať, lebo to je taká krásna bublina, že mi aj je ľúto, že spľasla. To je ako s detektívkou. Čítate dobrú detektívku, veľmi vás baví, ale niekto vám prezradí, ako to skončí. Baví vás to ďalej, ale už to nie je ono. Niečo také.

Veríte na osud a myšlienke, že keď sa netlačí na pílu, veci vychádzajú?
Áno, lebo čím je človek nervóznejší a v kŕči, horšie to znáša a sústredí sa na veci, na ktoré by nemusel, keby ich nechal plávať. Keď začne byť nešťastný z toho, že mu niečo nevychádza a príliš o tom premýšľa, možno je nešťastný aj v iných veciach a potom nevidí to dobré, čo okolo neho je. Ľahko sa to hovorí, ťažšie dodržiava.

Ako v tomto veku prežívate single život?
Musím sa priznať, že ťažšie, lebo čím je človek starší, tým je vyberavejší a ja z nárokov nezľavujem. Vyberám, vyberám a asi zbytočne, lebo koho si vyberiem ja, ten nechce mňa. A takto sa trápim (smiech). Nie je to ľahké. Tiež by som chcela spriaznenú dušu, ale tá nie je.

Únikom pred realitou je aj veľa čítať. Máte na túto činnosť čas?
Priznám sa, že dobrú knihu som neprečítala asi rok. Prídem domov, pozriem si maily, pripravím sa na ranné vysielanie a o desiatej zas­pím. Na dobré knihy si akosi neviem nájsť čas, stále som na internete, maximálne si prečítam nejaký lifestylový časopis. No a tie o golfe mám všetky prelúskané spredu aj odzadu.

S kolegyňami z rádia. Foto: Lucia Humer
Dagmar Dianová, Anténa S kolegyňami z rádia.

To logicky znamená, že ste tejto vášni prepadli…
Maximálne. Teším na sezónu, už ma svrbia dlane. Aj na každú dovolenku, kam sa chystám, si v prvom rade obídem golfové ihriská, kam si pôjdem zahrať. Prednedávnom som bola na Barbadose, zahrala som si golf s miestnymi, znamená to pre mňa nový rozmer a energiu.

Kedysi bol golf považovaný za „snobský šport“. Niečo sa zmenilo?
Dať 120 eur na golf nie je málo, ale tešíte sa z hry, z pocitu, že ste na vzduchu, čo je radostné. Buď máte svoju skupinku, s ktorou pravidelne chodíte, alebo vypadnete sama a zoznámite sa s úplne novými hráčmi. Na turnajoch vás totiž väčšinou priradia do úplne cudzieho flajtu, ktorý väčšinou tvoria traja-štyria ľudia. Na jar a v lete cez víkendy sadnem do auta a cestujem za golfom. Prechádzam sa po zelených lúkach, dám si kávičku, vyčistím si hlavu a sústredím sa na odpaly. Je to krásny šport. Mnoho ľudí hovorí, že nudný, ale nesúhlasím, a to je tak všetko, čo s tým môžem robiť.

Ste klasický človek v tom, že sa ako ostatní tešíte na leto?
Jasné. A o trochu viac milujem jar. Prvého mája ma vyslovene hreje na duši. Minulý rok sme o takom čase boli u kolegyni na bazéne a vítali sme jar. Spomínali sme na to celú zimu, keď nasnežilo, bolo mrchavo a o štvrtej tma. Milujem obdobie, ktoré práve prežívame! Užite si ho aj vy.

Dagmar Dianová

Je moderátorka v rádiu Anténa, predtým šestnásť rokov pracovala vo Fun rádiu. Ako moderátorka pracovala v Slovenskej televízii, aj v TV JOJ. Je spolumajiteľkou krabičkovej diéty Sliminbox. Pochádza z Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Golf #Dagmar Dianová #Didiana #rádio Anténa

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...