Peštová: Ani sto ľudí nepomôže obeti domáceho násilia, ak nechce sama

Verejnosť ju pozná ako modelku a očarujúcu dámu, ktorá sa predvádza pred objektívmi na spoločenských udalostiach. Menej ľudí vie, že Daniela Peštová sa už roky angažuje v projekte na podporu boja proti domácemu násiliu.

05.03.2014 11:00
Daniela Peštová Foto:
Česká topmodelka Daniela Peštová.
debata

Partnerka speváka Pavla Haberu sa už pred pár rokmi spojila so známou kozmetickou značkou, aby spoločne pracovali na projekte osvety u žien a prevencie proti domácemu násiliu. „Stalo sa mi, že za mnou niekto prišiel a poďakoval mi, že to, čo robíme, má zmysel. Vďaka nám sa odhodlali so svojou situáciou niečo robiť,“ komentovala úspešné výsledky Peštová. Vzápätí však dodala, že situácia je stále kritická. Tým, že problematiku sleduje roky, má pocit, že aj vážnejšia. „Pred pár týždňami som bola na návšteve v azylovom dome a riaditeľka mi povedala, že sama nevie, ako dlho to vydržia pracovníčky. Pretože toho násilia… ani nie, že by ho bolo v číslach viac, ale zvyšuje sa brutalita činov,“ vysvetlila česká modelka.

Podľa nej práca v kampani proti domácemu násiliu je možno niečo, čo prišlo o päť minút dvanásť. „Je to téma, o ktorej je treba hovoriť – násilia je fakt veľa a tak, ako ukazujú posledné prípady, činy a skutky sú čím ďalej horšie,“ zdôraznila matka troch detí. Zároveň si však uvedomuje, že je veľmi dôležité, aby pomoc chcela samotná obeť. „Pokiaľ žena nepríde sama s tým, že chce svoju situáciu zmeniť, môžete mať sto ľudí, ktorí sú pripravení sa za ňu postaviť. Nezmôžete nič, pokiaľ ona sama nespraví prvý krok,“ konštatovala Peštová, ktorá sa nedávno zúčastnila na workšope umenia sebaobrany a bojového umenia krav maga. Malo by ísť o ďalšiu z aktivít v rámci kampane proti domácemu násiliu. Spoločnosť Avon, s ktorou Peštová na projekte spolupracuje, chce organizovať workšopy a tréningy v Česku aj na Slovensku.

„Mne sa na novom projekte páčilo, že vám ukáže, ako nebyť ľahkou obeťou,“ uviedla topmodelka, ktorá si z tréningu odniesla pár modrín. Sama však zdôraznila, že je v týchto veciach realistická. „Nemyslím, že po pár hodinách, hoci aj intenzívneho workšopu, by som obstála, keby ma niekto napadol. Väčšina agresorov je fyzických väčších ako sú obete a moment prekvapenia hrá v ich prospech. No nie je na škodu takýto workšop absolvovať,“ vysvetlila Peštová. „Aj vďaka nemu sa nám možno podarí niečo omnoho dôležitejšie – a to zmeniť myslenie – snažiť sa ženám dodať sebavedomie a naviesť ich k tomu, aby si nenechali ubližovať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #domáce násilie #BOJ #Daniela Peštová #obeť #brutalita #krav maga

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...