Zdenka Predná sa sťahuje domov. Bratislava mi už nemá čo dať

Či sú Vianoce alebo nie sú, speváčka Zdenka Predná sa počas roka snaží pomáhať útulkom. Ľuďom aj zvieratkám bez domova.

13.12.2013 12:00
Zdenka Predná Foto:
Speváčka Zdenka Predná.
debata

S bývalým partnerom Petrom našli pred rokmi dvoch dostrieľaných psíkov. „Niekto si z nich spravil živý terč. Keby sme ich nenašli, určite by to neprežili. Vypiplali sme ich a už sú v poriadku,“ povedala pre Žena.Pravda.sk speváčka, ktorá mala stále doma nejakých psíkov v „dočasnej opatere“. Vždy za tým bola ľútosť, napríklad im hrozilo utratenie, niekto ich zbil, alebo sa zatúlali… „Vždy som mala citlivú dušičku, z takých psov som bola nešťastná. Všetky moje desiaty končili u psíkov. Zakaždým ma dostane, keď sa deje zvieratám neprávosť. To neznesiem, je to vec, ktorá ma vie naštartovať,“ tvrdí Predná.

Speváčka odkazuje všetkým, ktorí si chcú zadovážiť zviera, aby to dobre zvážili. „Už mi niekoľko psov prešlo rukami a viem, že každý pes je iný. Sú psy, o ktorých majiteľ ani nevie, že ich má doma, ďalšie zas vyžadujú veľa pozornosti a tréningu, lebo sú napríklad rozbláznené. Nechápem, ako si môže niekto zohnať psa a potom ho vrátiť kamsi do útulku. A to nešťastné zviera čaká, kedy si poň majiteľ znova príde. Nedokázala by som to spraviť. Nepáči sa mi to a mrzí ma, že ľudia sú takí,“ povzdychla si ďalej Predná.

Po rozchode s bývalým priateľom si psov pekne podelili. Jej prischol pes Burko, Petrovi fenka Boba. „Burko bol rád, že je sám, lebo Boba ho držala na uzde. A aj Boba je teraz šťastnejšia, lebo všetká pozornosť sa venuje len jej.“ S úsmevom Predná dodala, že trochu bola aj sklamaná. Bobu totiž polroka piplala. „V tele mala hadičky, musela som to preplachovať a mastiť, takže logicky som si myslela, že si ku mne vytvorí hlbšie puto, ale kde!“ Stačila chvíľa bez Petra a nervózne vysedávala pri dverách, kedy sa otvoria a zjaví sa v nich jej pán.

Zdenka Predná pokrstila knihu O zvieracej dušičke. Foto: Martin Šveda
Zdenka Predná Zdenka Predná pokrstila knihu O zvieracej dušičke.

Hoci v minulosti nastali aj tzv. organizačné problémy, keď s bývalým partnerom chceli odcestovať, nevedeli, čo so psami. „Dali sme ich začipovať, ubytovali sme sa v hoteli. A dopadlo to výborne! Akosi intuitívne vycítili, čo od nich chceme. V živote som neoľutovala, že som si ich vzala,“ zhodnotila Zdenka.

To, že ju oslovili, aby pokrstila Jele Matuškovičovej, ktorá predáva časopis Nota Bene, už v poradí druhú knižku, tentokrát s názvom O zvieracej dušičke, ju neprekvapilo. „Ja rada podporujem "notabeňákov“. Aj kamarátom sa snažím ukázať, že ten časopis je dobrý. Ja im nikdy nedokážem povedať nie." Zdenka má svojich obľúbených predajcov a robí osvetu. „Som rada, že ľudia ich začínajú nevnímať ako žobrákov, ale ako ľudí, ktorí si týmto spôsobom zarábajú. Ja sa s predajcami rada porozprávam, častokrát sú to príjemní ľudia.“

Tohtoročné Vianoce strávi Zdenka Predná ako vždy: v rodnej a milovanej Banskej Štiavnici. Pre Pravda.sk exkluzívne prezradila, že sa z Bratislavy sťahuje. Dôvod? „Cítim, že Bratislava mi už nemá čo dať. Keď som sem prišla pred nejakými ôsmimi rokmi, bolo mi vzácne, že tu majú väčší výber topánok (smiech). Ale teraz mi to už je jedno, ja sa radšej budem hrabať vo svojej záhrade.“ O tom, že to myslí vážne, svedčí aj fakt, že bratislavský byt už stihla predať. Nevylučuje, že sa o pár rokov vráti. Momentálne to však cíti inak. Svoje zohrala aj skutočnosť, že ani ona, ani jej priateľ nie sú viazaní na hlavné mesto. „Pri Štiavnici mám domček a vždy, keď idem z koncertu, teším sa domov. Mám tam kamarátov, rodičov, zázemie,“ uzavrela speváčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdenka Predná #banská štiavnica #Nota Bene

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...