Táňa Pauhofová: Dokázala by som sa so sebou kamarátiť

Hoci do konca roka ešte zostáva pár týždňov, herečka Táňa Pauhofová sa môže pýšiť pekným výpočtom úspechov.

13.11.2013 07:00
Táňa Pauhofová Foto:
Herečka Táňa Pauhofová má za sebou úspešný rok.
debata

S trojdielnym televíznym seriálom Horiaci ker ukázala nový pohľad na svoje herecké schopnosti a talent, v divadle stvárnila zaujímavé postavy v predstaveniach Antigona v New Yorku či Bratia Karamazovci a priblížila sa aj k statusu hollywoodskych hviezd, z ktorých popularita, no najmä krása robí hviezdy reklám – Pauhofová sa tento rok stala tvárou dekoratívnej kozmetiky Avon Color.

V auguste ste oslávili tridsiate narodeniny. Čo v roku 2013 znamená pre ženu tento vek?
Beriem to celé s úsmevom. Mením sa, zveľaďujem a harmonizujem priebežne. Bez ohľadu na vek. Skôr s ohľadom na skúsenosti. A vďaka tridsiatke je ich viac. Je pravda, že okolie ma trošku naťahuje vetami: „Mladosť je preč, Tánička“. Ale všetci vieme, že nie je. Zavŕšila som prvú tretinu.

Vek sa určite premieta do profesie herečky. Menia sa postupne charaktery rol, ktoré dostávate?
Určite. Postavy, ktoré ku mne prichádzajú, sa menia. Ale aj môj záujem o postavy, ktoré si vyberám, sa mení. Vďaka bohu. Rastieme, meníme sa a spoznávame spoločne.

Ak herečka hrá už odmalička, dokáže ešte v postavách objavovať nepoznané a stvárňovať niečo, čo nikdy predtým?
V to veľmi dúfam. Životná aj pracovná skúsenosť naozaj nie sú na zahodenie. Snažím sa robiť svoju prácu najlepšie ako viem – v daný moment. Neznamená to, že vždy skončím s úspechom. Ale ako sa postupne učím, kráčam – veci často vnímam inak, alebo sa k nim inak dopracúvam.

Pracovne ste mimoriadne vyťažená. Dopyt po vašej osobe na oboch stranách česko-slovenskej hranice je v oblasti divadla, filmu aj televízie. Ako to zvládate?
Snažím sa s ľahkosťou (smiech). Divadlo sa vždy postará o to, aby som sa nenudila. A do zvyšku času, ktorý mi zostane, si vyberám projekty a ľudí, na ktorých mi záleží, respektíve majú pre mňa nejaký význam. Tým významom môže byť niekedy aj čistá radosť.

Herečka Táňa Pauhofová na snímke zo seriálu... Foto: HBO - Dušan Martinček
Horiaci ker Herečka Táňa Pauhofová na snímke zo seriálu Horiaci ker.

Ako si spomínate na nakrúcanie s Agnieszkou Hollandovou v prípade trojdielneho projektu HBO Horiaci ker?
Ako na obrovskú možnosť, dôveru a školu, ako na veľký dar, ktorý som dostala.

Práve Horiaci ker v susednom Česku mnohí označili za najlepší počin minulého roka. V čom vnímate hlavný dôvod?
Je to poctivý projekt. Bezvýhradne. Všetkým, čo sa na ňom podieľali, na tom nesmierne záležalo. Pripravovali sa, makali, odovzdali sa.

Nepocítili ste akúsi podvedomú nevraživosť od českých kolegov, že na tomto projekte najviac „zamakali“ ľudia mimo Čiech – teda poľská režisérka, slovenská ústredná dvojica hercov (vy a pán Martin Huba)?
Práve naopak, vnímala som veľkú podporu.

Nemrzí vás, že iskrička nádeje, že by Horiaci ker mohol súperiť o nomináciu na Oscara tak rýchlo zhasla?
Pravidlá sú pravidlá. Nemusí sa nám to páčiť, ale treba to rešpektovať. A je to tak fér voči ostatným filmom, hoci by som klamala, keby som hovorila, že nás to nemrzí. Horiaci ker sa však zúčastnil a zúčastňuje na množstve filmových festivalov po celom svete a s obrovským úspechom. Z toho sa teším ako blázon.

Herečka Táňa Pauhofová sa stala tvárou... Foto: AVON
Táňa Pauhofová Herečka Táňa Pauhofová sa stala tvárou dekoratívnej kozmetiky a tiež príťažlivým "anjelom Vianoc".

V lete ste sa stali tvárou v reklame – usmievate sa z katalógov, z časopisov aj na bilboardoch. Ako vnímate pojem krása? Čo pre vás znamená?
Krása ma fascinuje. V rôznych podobách. Je to pre mňa pocit, niečo výnimočné, vďaka čomu cítim vo svojom vnútri slnko. Hovorí sa, že krása zušľachťuje. Aj. Ale nestačí.

Ste so sebou spokojná?
Vďaka mojej práci si viem samu seba predstaviť ako hocikoho, vyzerajúc hocijak. Ale som, kto som. Ja. Takže sa učím príjmať. Po fyzickej stránke to ide ľahšie, pracuje sa na nej jednoduchšie. Snažím sa však byť vyrovnaná sama so sebou ako celkom.

Nedávno som si prečítal jednu otázku z dotazníka Richarda Bransona – pýtal sa záujemcov o prácu, či by sa kamarátili sami so sebou? Tak by ma zaujímalo, ako ste na tom vy?
Myslím, že by som sa so sebou dokázala kamarátiť. V minulosti by to bolo náročnejšie, ale napriek mojim besom a chybám nie som zlý človek. Najprísnejšia a najbezcitnejšia som sama k sebe. Takže vlastne ostatní kamaráti sú na tom dobre (smiech).

A máte ich aj medzi kolegami v hereckej brandži? O herečkách sa hovorí všeličo.
Mám. Napriek tomu, že teraz sa veľa ľudí zasmeje, aj medzi nami sú ľudia z mäsa a kostí, s veľkým srdcom a túžbou po úprimnom priateľstve. Priateľov mám však aj mimo hereckej brandže – myslím, že sa to tak pekne mieša a vyvažuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #kariéra #film #reklama #Táňa Pauhofová #tridsiatka

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...