Rodiny s predčasne narodenými deťmi držia pri sebe

Takmer päťtisíc detí ročne - to je počet novorodencov, ktoré na svet prídu predčasne. Ľubica Kaiserová z OZ malíček už tretí rok so svojimi kolegami pomáha rodinám, ktoré musia čeliť náročnej situácii po predčasnom príchode bábätka na svet.

15.10.2013 10:00
Ľubica Kaiserová Foto:
Ľubica Kaiserová z OZ malíček.
debata

„Ak je žena tehotná, teší sa na svoj pôrod, je v radostnom očakávaní. Predčasný pôrod nie je radostné očakávanie – je to vždy situácia, ktorá je náhla a aj keď ju v nemocnici pripravujú na takúto alternatívu, asi žiadna mamička sa z toho neteší,“ vysvetľuje Kaiserová. Sama priviedla svoje dieťa na svet štrnásť týždňov pred termínom. Túto skúsenosť a situáciu, ktorej čelila, však dokázala premeniť na pomoc iným. „Bolo to veľmi ťažké obdobie, ktoré človek v sebe nesie a možno aj preto je ochotný pomáhať iným ľuďom, ktorí sa ocitnú v podobnej situácii,“ hovorí.

Magistra ošetrovateľstva sa už pred niekoľkými rokmi spojila s trojicou mamičiek z Bratislavy a Prešova a poskytovali poradenstvo ako neformálne poradkyne. „Odovzdávali sme si rodičov. Ak sa vyskytla rodina s podobným problémom, kontaktovali sme ich medzi sebou. A postupne v nás narástla potreba vytvoriť aj nejaké občianske združenie – nechceli sme už na veciach pracovať len tak kuchynsky. Našou snahou bolo šíriť poznatky, informácie do celého Slovenska – či už pomocou webovej stránky, alebo osobných stretnutí, aby sa rodičia medzi sebou vedeli lepšie kontaktovať a zároveň, aby sme lepšie komunikovali s odbornou verejnosťou,“ ozrejmuje Kaiserová vznik OZ malíček.

Práve spolupráca so špičkovými neonatológmi, pediatrami, detskými neurólogmi a špecialistami či psychológmi dnes patrí k najväčším devízam občianskeho združenia. „Našou hlavnou prioritou je pomoc mamičkám, ktorým sa dieťa narodí predčasne,“ hovorí Kaiserová. S tým však prichádzajú aj ďalšie pridané „úlohy“. Okrem špičkových odborníkov v starostlivosti o predčasne narodené bábätko, je totiž ťažké zvládať situáciu pre celú rodinu. „Keď mamičky, rodičia chodia za dieťatkom každý deň do nemocnice, odchádzajú bez neho domov – čakajú niekedy týždne, niekedy mesiace – to je veľmi namáhavé pre celú rodinu,“ vysvetľuje Kaiserová. „Naším cieľom je pomôcť, poradiť, výnimkou nie je ani psychologická pomoc odborníkov, ktorú sprostredkujeme,“ vymenúva.

Ďalšou métou je rozširovanie poznatkov medzi rodičmi a zlepšovanie stavu predčasne narodených detí, ktoré často v bežnom živote čelia zdravotným komplikáciam či určitým hendikepom. „Tento rok sme založili komunitné centrum, aby sme pritiahli odborníkov, ktorí ukážu rodičom, ako sa majú starať o deti, ako majú stimulovať zrak, motoriku, ako sa s nimi hrať, aby motoricky napredovali. Ide nám o to, aby deti, ktoré mali problémy, sa vedeli posúvať ďalej. A aby rodiny vedeli, ako majú s nimi pracovať, aby sa im darilo čo najlepšie,“ vraví Kaiserová.

Rodiny s predčasne narodenými deťmi držia pri sebe. Niektoré sa stretávajú roky. Často už na rozličných spoločenských programoch či besiedkach. Aj vďaka tomu Kaiserová vidí, že nastal výrazný posun k lepšiemu, čo sa týka zdravotného stavu predčasne narodených detí. „Dnes sú na tom zdravotne oveľa lepšie ako v minulosti,“ zdôrazňuje.

Podľa nej je dôvodom špičková lekárska starostlivosť, ale aj kvalitné technické vybavenie. Na Slovensku ho však asi nikdy nebude dosť. Na podporu technického vybavenia šestice perinatologických centier, ktoré sa na Slovensku starajú o predčasne narodené deti, bude určený aj výťažok z najbližšieho Plesu v opere. Práve OZ malíček sa postará pod dohľadom odbornej komisie o rozdelenie vyzbieraných financií zo vstupeniek na spoločenské podujatie.

debata chyba
Viac na túto tému: #malíček #Ľubica Kaiserová

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...