Každá tretia Japonka túži zostať v domácnosti, s mužmi sa nezhodli

Každá tretia slobodná Japonka by bola celkom ochotná po sobáši zostať v domácnosti. Ale len každý piaty japonský mládenec by si prial, aby jeho manželka nechodila do práce. Tieto poznatky vyplývajú z prieskumu, ktorý urobilo ministerstvo zdravotníctva.

03.10.2013 18:10
Japonské deti darcov spermií chcú spoznať... Foto:
Sú už odmalička Japonky vychovávané k tomu, aby si plnili funkciu ženy v domácnosti?
debata

Komplexné vyšetrovanie podľa agentúry AFP ukázalo, že tradičná schéma „žena v domácnosti – muž v zamestnaní“ zostáva dosť silno zakorenená v myslení mladých Japoniek. Úlohu ženy v domácnosti by si vybralo 34,2 percenta opýtaných z radov nevydatých Japoniek vo veku medzi 15 až 39 rokmi, ďalších 38 percent by zvolilo niečo iné a zvyšok nemal jasno.

Naopak len pätina opýtaných Japoncov by si priala vidieť svoju ženu doma, polovička nemala vyhranený názor a 30 percent by dalo prednosť tomu, aby manželka mala zamestnanie. Na otázku, prečo by manželky mali radšej zostávať doma, 61 percent opýtaných mužov a žien usúdilo, že manželky sú dostatočne vyťažené chodom domácnosti a výchovou detí. Podľa 29 percent je úlohou ženy starať sa o manžela, aby mohol poriadne pracovať. Pätine ako dôvod postačí, že muž dosť zarába.

Tolerantnejší postoj mužov k zamestnanosti manželiek zrejme súvisí so skutočnosťou, že zárobky mladých Japoncov nestačia na to, aby len z mužovho platu išla utiahnuť celá domácnosť.

Mladé Japonky zase nehoria nadšením z práce asi preto, že v podnikoch spravidla zastávajú len posty podriadených. A aj tie, ktoré sa dokážu profesijne presadiť, sa s kariérou lúčia pri narodení dieťaťa, vzhľadom na spoločenský tlak na matky a nedostatok jaslí a škôlok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonky #japonský pár #dvojica

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...