Žena v kariére nekráča tak priamo ako muž. Život si stavia inak

Aj na Slovensku je čoraz populárnejší koučing. Spôsob, akým viesť človeka v jeho osobnom či pracovnom rozvoji má niekoľko variácií a odtieňov. Dagmar Kéryová pracuje ako co-active koučka a hoci sa sústreďuje na oblasť podnikania a biznisu, nevynecháva v práci ani osobný život klientov.

27.09.2013 16:17
Dagmar Kéryová Foto:
Profesionálna co-active a business koučka Dagmar Kéryová.
debata

„Každý z nás má danosti, ktoré prirodzene využíva a určité danosti, ktoré ešte nevyužíva. Kouč má za úlohu ukázať človeku, čo je jeho prirodzená vloha a ktoré veci môže rozvíjať efektívne,“ hovorí Kéryová. Za najdôležitejšie považuje ukázať človeku, že má silu niečo spraviť, posúvať sa, pokiaľ skutočne cíti, že sa to týka jeho prirodzených daností. „Úlohou kouča je objaviť v človeku a pomôcť mu vidieť, čo je naozaj jeho talent, prednosť a podporovať ho, aby ju rozvíjal vlastným spôsobom. Kouč nesmie dávať riešenia,“ zdôrazňuje Kéryová. Koučing by opísala v troch základných krokoch.

„Ku mne klienti prichádzajú buď tak, že poznajú niekoho, kto koučingom prešiel a referoval o ňom ako o pozitívnej skúsenosti, alebo prichádzajú zamestnanci, u ktorých vo firme dochádza k nejakej možnosti ich rozvoja, prípade firma prechádza organizačnou zmenou a oni si v novom usporiadaní potrebujú nájsť miesto. Alebo preto, že majú potenciál a majú záujem ho rýchlejšie rozvinúť. Prvý krok teda spočíva v tom, že sa človek chce rozvíjať,“ vysvetľuje odborníčka. „Potom si človek vyberie kouča. Mal by u neho vzbudzovať dôveru. Sama to nazývam chémiou. Ak klient začne pociťovať, že sa z nejakého dôvodu necíti pri koučovi komfortne, vo svojej koži, mal by ho vymeniť. Vtedy totiž klient nevie byť úprimný, otvorený a výsledok sa nedostaví. Tretí krok je samotný koučing – jednotlivé stretnutia kouča a klienta a práca na cieľoch, ktoré spoločne definovali.“

Na koučing Kéryovú často volajú firmy, ktoré chcú rozvíjať potenciál svojich vybraných zamestnancov. Hoci niektoré z nich za vedenie dokonca platia, Kéryová zdôrazňuje, že v jej práci existuje profesionálne „koučovské“ tajomstvo. „Aby mi človek dôveroval, aby sme mohli otvoriť to, čo ku mne prináša, náš vzťah musí byť striktne konfidentný. Samozrejme, on o našich sedeniach môže hovoriť, ja nie. Zadávatelia, manažéri firiem, nadriadení, ktorí často platia za samotný koučing vybraných zamestnancov, dostávajú reporty. Ale reportuje vždy klient – na témy a spôsobom, ktorý nenarúša jeho súkromie a zároveň napĺňa ciele koučingu,“ vysvetľuje pravidlá hry Kéryová. Je ich viacero. Ak napríklad pracuje ako koučka pre zamestnancov jednej firmy, nemôže pracovať súčasne s nadriadeným a podriadeným. „Nemohla by som si udržať neutralitu. V koučingu platia jasné etické princípy, ako môžem fungovať vo firmách, aby to bolo v poriadku,“ prizvukuje.

Hoci za Kéryovou najčastejšie prichádzajú ako klienti manažéri firiem, pracovníci z talent- management programov alebo podnikatelia, vždy berie do úvahy aj osobné ciele a túžby jednotlivca. „Každé prvé stretnutie začínam s tým, že profily odložím, rozvojové správy odložím a opýtam sa, čo ty človek chceš? Čo napĺňaš pre seba, keď robíš túto pozíciu? Pracujem na tom, aby si uvedomil, čo vlastne koučing bude pre neho znamenať,“ vysvetľuje.

Na koučovanie manželských párov sa nešpecializuje – ale súkromiu a vzťahom v ňom sa vraj nedá pri sedeniach s klientmi vyhnúť. „Ku mne prichádza človek vždy so svojím životom a súčasťou života je práca. Rozdiel je len v tom, ktorá téma je pre neho prioritná. Keďže ja som business-koučka, chodia za mnou ľudia väčšinou s témou svojej kariéry, rozvoja v práci. Ale keď pracujeme s nejakou témou, vždy otvárame aj tie ďalšie,“ prezrádza Kéryová. „Keď človek prežíva nejakú životnú situáciu, premieta sa to do práce a naopak. Vždy teda robím s celým človekom a keď príde téma súkromia, nezatváram pred tým oči,“ opakuje.

V súvislosti s biznis-koučingom v kooperácii so súkromím sa núka otázka, ktoré pohlavie lepšie dokáže rozvíjať svoj kariérny potenciál. Odborníčka nechce zovšeobecňovať, priznáva však, že u žien hrá výraznú úlohu rodina – túžba mať dieťa a postarať sa o neho. „Väčšina žien, ale zase nie všetky, chcú mať rodinu a tak si úplne inak stavajú život ako muži,“ hovorí koučka.

„Muži sú častokrát koncentrovanejší, sú sústredenejší. U žien sa z času na čas stretávam s menším sebavedomím. Sú odvádzané od cieľov, pretože majú rodinu, majú iné záležitosti, ktorým sa venujú. Ak hovoríme v kontexte kariéry, žena nekráča tak priamo ako muž. Ale nedá sa hovoriť všeobecne, akí sú muži a aké sú ženy – vždy záleží od človeka,“ zdôrazňuje Kéryová.

Podľa nej netreba zabúdať na to, že doba sa vyvíja a stierajú sa aj rozdiely medzi kedysi striktne rozdelenými úlohami pohlaví. „Role mužov a žien sa začínajú posúvať, vymieňať. Zatiaľ čo ženy viac prenikli do sféry biznisu a práce, viac mužov sa venuje intenzívnejšie oblasti starostlivosti o rodinu, o deti – tým pádom sa to mixuje.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Dagmar Kéryová #koučing #business-koučka

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....