Učitelia dnes musia mať zmysel pre čierny humor

Riaditeľka základnej školy a gymnázia pre mimoriadne nadané deti Jolana Laznibatová sa pohybuje v prostredí, ktoré pôsobí optimisticky.

09.09.2013 13:30
Výdavky na školáčikov opäť vysoké! Foto:
Výučba s úsmevom a humorom. Aj taká je možná...
debata

Hovorí sa, že učitelia sú nedotkliví – je to pravda? Alebo – majú učitelia zmysel pre humor? Ako to je na vašej škole?
Myslím si, že učitelia dnes sú skôr senzitívni na svoje postavenie a jeho hodnotenie zo strany verejnosti. Určite sú medzi nimi aj takí, ktorí sú nedotkliví, ale v súčasnom období asi majú učitelia skôr zmysel pre čierny humor – vzhľadom k svojej spoločenskej situácii. Učitelia na našej škole – teda učitelia pre nadané deti – musia mať aj zmysel pre humor. Doslova sa  to vyžaduje ako jedna z dôležitých vlastností kompetentného učiteľa pre nadaných žiakov a deti to veľmi oceňujú. Škoda, že toho nie je v školách, ale aj celkove – medzi ľuďmi u nás – viac, veď humor a vtipy sú korením života. Myslím si, že my všetci sa veľmi málo smejeme, usmievame sa, žartujeme…

Máte rada vtipy? Dotýka sa vás, keď počujete vtip o učiteľoch?
Ja mám rada vtipy, ale dobré vtipy o učiteľoch som dlho nepočula.

Aký je váš obľúbený vtip vôbec?
Obľúbené sú vtipy o blondínkach a policajtoch. Tie boli vždy úspešné, ale akoby aj tých ubúdalo. Vzhľadom na to, že každodenne komunikujem s nadanými deťmi, tak moje obľúbené vtipy sú okrem iného tiež formy hádaniek: Ako chytíme slona, zebru? Je to červené a nevidieť to? A podobne. Nadané deti taktiež obľubujú špecifický humor – celkove majú rady čierny humor, ale bavia sa aj na frazeologizmoch – mať chrobáka v hlave, mať knihu ako šalát… Majú rady vtipy, kde musia hľadať riešenie, pointu, staršie deti majú rady anglický humor a „suché vtipy“. Vlastne veľmi vtipne a pohotovo reagujú komentárom na každú situáciu, ale dá sa povedať, že celý systém vyučovania tomu zodpovedá, otázka, hádanka – hľadania, odpovede.

Môže byť vtip aj vyučovacou pomôckou?
Na našej škole učiteľom doslova odporúčame, aby vyučovaciu hodinu začali s humorom, vtipne, aby dávali žiakom úlohy, v ktorých je zadanie vtipné, humorné. Jednak to zlepšuje atmosféru v triede, odbúrava napätie, stres, ale zároveň sa takéto úlohy lepšie zapamätajú. Takže učitelia u nás musia viac vymýšľať.

Keď ste boli žiačka, hovorili ste si s kamarátkami vtipy o učiteľoch?
Keď som ja chodila do školy, tak ani na základnej, ani na strednej škole sa vtipy o učiteľoch nehovorili, na vysokej škole boli nejaké situačné o niektorých špecifických osobnostiach, profesoroch. Ale vcelku sme si učiteľov ctili a vážili a musím povedať, že to bolo výborné obdobie.

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #humor #Jolana Laznibatová #výučba

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....