Couchsurfing je skvelý pre mladých ľudí bez peňazí

Vďaka couchsurfingu - teda prespávaniu na gaučoch u cudzích, no pohostinných ľudí - dovolenka vyjde človeka oveľa lacnejšie ako v hoteli. A môže mu priniesť skutočne zaujímavé kontakty. Vie o tom čosi aj Slovenka Dana.

15.08.2013 15:30
couch-surfing Foto:
Ilustračné foto: Keď sa človek pohybuje v komunite couch-surferov, zistí, že vlastne nemajú žiadne negatívne skúsenosti.
debata

Couchsurfing som poznala už dlhšie vďaka bývalému spolubývajúcemu, ktorý takto ubytovával ľudí. Vždy išlo o veľmi príjemné typy. Pred tromi rokmi bola u nás napríklad jedna veľmi milá Švédka. Pár mesiacov po jej návšteve sme sa chystali do Štokholmu a mali sme veľký problém s ubytovaním – práve sa tam totiž konala obrovská kardiologická konferencia a všetky hotely aj hostely boli zarezervované. Vtedy mi ešte couchsurfing ani nenapadol ako jedna z možností, takže som bola zúfalá. Nakoniec som jej zavolala a ona nám vybavila cez svojho otca skvelé ubytovanie, z ktorého sa vykľulo bývalé krídlo pre služobníctvo v slobodomurárskom sídle. Aj na tomto príklade vidieť spôsob rozmýšľania couchsurferov – ja pomôžem tebe a ty zas pomôžeš niekomu inému. Preto nemusí mať každý couchsurfer svoj gauč, ktorý ponúka. Človek môže len surfovať, alebo len ubytovávať, alebo oboje – ako chce.

Rôzni hostitelia, rôzny prístup

Táto komunita a celý systém sa mi natoľko zapáčili, že som sa rozhodla vyskúšať couchsurfing aj ja počas pobytu v Dánsku. Pri výbere hostiteľa som sa rozhodovala podľa referencií a polohy bytu. Hneď počas prvého surfovania sme s priateľom mali šťastie na dvoch veľmi odlišných hostiteľov.

Ten v Kodani mal všetko zorganizované, napísal nám program, čo kde kedy vidieť, ale bol troška upätý. Hostiteľ v Odense bol uvoľnenejší, zobral nás na pivo, všetko nám poukazoval. Niektorí ľudia sú extrémne pohostinní a chcú aj pozývať, ale my sme si platili vždy všetko sami. Naopak, ponúkli sme, že zaplatíme večeru aj hostiteľovi, ale bolo to viac-menej gesto, nie zvyk či nutnosť.

Myslím, že couchsurfing je skvelý pre mladých ľudí bez peňazí. Keby som o tejto možnosti vedela pred rokmi, keď sme cestovali po Európe InterRailom, určite by som gauče využila. Takéto ubytovanie veľmi pomôže, aj keď človek cez nejaké miesto len prechádza a chce sa zdržať jeden-dva dni. Okrem toho napríklad v Dánsku vychádza ubytovanie v hosteli 30 eur na noc. Na gauči sa človek vyspí zadarmo alebo za fľašku vína a hostiteľ ho zároveň naviguje a ukáže mu miesta, ktoré stoja za pozretie. Najjednoduchšie sa ubytujú jeden-dvaja ľudia. Ak ich je viac, môže to byť o niečo zložitejšie, pretože málokto má toľko priestoru.

Na medové týždne zabudnite

Čo sa týka povahy, couchsurfing je ideálny najmä pre extrovertov, ktorí sa radi porozprávajú a chcú spoznať miesto čo najlepšie. Často takto cestujú nezadaní ľudia, ale aj páry. Samozrejme, pri tomto type ubytovania sa nedá očakávať veľké súkromie, takže medové týždne asi počas couchsurfingu nezažijú.

Fakt tiež je, že po čase môže byť surfovanie aj hostenie trochu únavné. Tie témy na úvod – odkiaľ ste, čo robíte a podobne – stále treba opakovať, pretože je viac-menej prirodzené, že ľudí zaujímajú. Mám kamaráta, ktorý často ubytováva surferov a ten sa už o nich nestará. Dá im kľúče, občas navarí, ale inak sa týmto konverzáciám vyhýba. Sama by som tiež rada poskytla cestovateľom svoj gauč, ale momentálne žiadny voľný nemám. Rada však vybehnem so sympatickými surfermi na stretnutie do mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #couchsurfing

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...