Bohaté Číňanky sa učia vyberane správať

Ako vyzdobiť interiér, ako správne olúpať pomaranč, ako držať vidličku na ustrice či ako konverzovať s manželom o jeho pracovných záležitostiach?

31.07.2013 08:30
žena, aziatka Foto:
Inštitút Sarita vychádza z tradičného modelu škôl pre dievčatá z dobrej rodiny.
debata

Bohaté Číňanky teraz nachádzajú odpovede na všetky takéto otázky v špeciálnej škole v Pekingu, píše agentúra AFP. V inštitúte Sarita stojí dvanásťdenný kurz 100 000 jüanov (asi desaťtisíc eur), to však neodrádza desiatky študentiek prichádzajúcich z celej Číny, uvádza jeho zakladateľka Sara Jane Ho.

„Nové priania a potreby, ktoré prináša vzdelávanie u mňa, ich ale stoja ďalšie výdavky rovnajúce sa najmenej trojnásobku tejto sumy. Dávame im lekcie z kožušníctva a študentky si potom idú kúpiť kožušinové plášte. Máme kurz klenotníctva a študentky sa potom zaujímajú o cenu každého šperku,“ hovorí.

Inštitút Sarita oficiálne začal prevádzku tento rok v marci. Vyučujú tu predmety zamerané na to, ako pomáhať manželovi, ako sa elegantne obliekať, ako rozoznať rôzne vína, ako servírovať popoludňajší čaj, ako správne vyslovovať názvy luxusných značiek, učí sa tu umenie kvetinových dekorácií aj základy športov pre bohatých. Kurzy varenia zabezpečuje šéfkuchár, ktorý predtým pracoval pre francúzske veľvyslanectvo.

Inštitút vychádza z tradičného modelu „finishing school“, škôl pre dievčatá z dobrej rodiny, ktoré prakticky zmizli v Spojených štátoch aj vo Švajčiarsku, ale v Číne zažívajú rozkvet. Tieto školy sú vďačnou témou miestnej tlače a presadzujú sa v Číne ako šíriteľky západného životného štýlu.

Kto sú jeho študentky? Inštitút o nich zachováva diskrétne mlčanie. Väčšinou to sú aktívne vydaté ženy okolo štyridsiatky, ktoré rýchlo zbohatli vďaka nebývalému rastu čínskej ekonomiky od 70. rokov minulého storočia. Pochádzajú z Pekingu a ďalších väčších miest ako Šanghaj či Kanton a počas trvania kurzov sú ubytované v paláci v Pekingu.

Rodičia zažili traumatizujúce doby maoizmu a bojovali o prežitie. Ich dcéry, naopak, vedú skvelý život orientovaný na západné hodnoty. Sú však podľa pani Ho stále vystavené kultúrnemu šoku. „Ženy dnešných nových boháčov sú prvé, ktoré sú v úlohe matiek, dcér aj podnikateliek v radikálne zmenenom svete. Pre ne tu nie je žiadny precedens, nemajú koho požiadať o radu. Moje klientky teda žiadajú akýsi návod, novú filozofiu, a to im práve ponúkame,“ hovorí pani Ho. „Polovica mojich študentiek má zahraničný pas. Naozaj chcú žiť v zahraničí zo zdravotných dôvodov, predovšetkým preto, aby mohli vychovávať svoje deti v zdravom životnom prostredí,“ uvádza.

Príčinou ich príchodu do inštitútu Sarita býva často nejaká udalosť, ktorá ich priviedla do rozpakov.

„Ich najväčším problémom býva vedieť si poradiť so západným jedlom pri oficiálnych príležitostiach. Neodvažujú sa začať jesť zo strachu, že sa zosmiešnia, napríklad pri konzumácii slimákov,“ vysvetľuje šéfkuchár inštitútu Žen Wej-ming. „A potom, keď doma prijímajú hostí, nevedia, ako jedlá servírovať. Preto chcú študovať západnú kuchyňu a etiketu. Potom sa budú vedieť správať nielen ako hostia, ale aj ako hostiteľky,“ dodáva. Pod vedením Sary Jane Ho sa študentky, ktoré až doteraz jedli paličkami, učia zostaviť plán usadenia hostí pri stole. Musia vedieť prichystať stôl pre rozličné denné jedlá. „Zvládnuť západnú kultúru stolovania je veľmi ťažké. To je, akoby vás pustili na operačnú sálu a požadovali, aby ste vedel používať všetky nástroje,“ hovorí pani Ho. „Pri večeri robila jedna z mojich študentiek skúšku hostiteľky. Pomýlila sa pri prestieraní, keď obrátila ostrie noža smerom von miesto dovnútra. Asi bola trochu nervózna,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #žena #vzdelanie

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....