Matej Drlička: Práca nie je zmysel života

Manažér, hudobník, dirigent aj umelec - to všetko sa týka Mateja Drličku. Ako zvláda pracovný život tento mladý talentovaný muž?

16.04.2013 14:15
Matej Drlička Foto: ,
Hudobník a organizátor Viva Musica Matej Drlička.
debata

Vraj dnešná generácia ľudí okolo tridsiatky je plná sebavedomia – je to tak? Od práce vraj očakávajú, že bude zábavná, že budú rýchlo napredovať, zároveň však v nej budú tráviť málo času, aby mali priestor na súkromie a rodinu. A ešte chcú aj spasiť svet… Platí to o Slovákoch? Platí to vás?
Nemyslím si, že sebavedomie sa dá automaticky spojiť s určitým vekom alebo s určitou generáciou. Poznám veľmi sebavedomé osemročné dievčatko a poznám veľmi nesebavedomého 70-ročného  pána a naopak. Aj v časoch totality, keď bolo sebavedomie ubíjané a potláčané, sa našli ľudia, ktorí si verili. Myslím si, že sebavedomie je geneticky dané. Slovákom podľa mňa nechýba sebavedomie. Slovákom chýba úcta a láska k vlastnej krajine. To mi príde ako veľmi príznačný prejav slovenskosti. Žiaľ. Ryba smrdí od hlavy. No a čo sa týka očakávaní od práce, tak je, myslím, univerzálne pravidlo, že každý chce prácu, kde bude málo robiť a veľa zarábať. To je ľudská prirodzenosť. Pochopiteľne, aj tu, ako napokon vo všetkých sférach bytia, sú výnimky. V mojom okolí mám veľa mladých ľudí, ktorí pracujú veľa, práca ich baví a prácou sa snažia meniť seba aj svet k lepšiemu. Takými ľuďmi  sa snažím obklopovať. Sám sa snažím byť taký. Nie vždy sa darí…

Dnešní mladí nechcú obetovať svoj život práci a kariére, naopak – chcú si klásť podmienky. Chcú pracovať samostatne, flexibilne, nerešpektovať šéfov, spochybňovať autority. Dôležitý je pre nich  osobný vývoj. Vy ste vlastne takúto pozíciu dosiahli, ste s ňou spokojný?
Ak si niekto v našej spoločnosti myslí, že môže dosiahnuť pracovnú nezávislosť, je na veľkom omyle. Svet je živý organizmus, kde všetko súvisí so všetkým a všetko závisí od všetkého. A nemyslím to obrazne, ale doslovne. To, že má niekto na vizitke „director“, ešte vôbec neznamená, že  je slobodný alebo nezávislý. Viem, o čom hovorím. Som presvedčený, že najslobodnejší ľudia sú tí, čo majú najmenej, ale to už ideme do oblasti filozofie. Myslím, že v živote je dôležité počúvať svoju intuíciu a robiť iba  to, čo ma baví – a to robím naozaj na 100 %. Mňa  moja práca baví, ale rozhodne som neprepadol ilúzii, že práca je zmysel života.

Aké máte „potridsiatkovské“ ciele? Viac práce alebo viac užívania života?
Môj životný cieľ sa dlhodobo nemení. Chcem byť šťastný a chcem svoje šťastie s niekým zdieľať. Všetko ostatné je pre mňa iba spôsob, ako dosiahnuť tento jeden cieľ. A pokiaľ to vyznieva ako fráza, tak to poviem jasnejšie: peniaze sú pre mňa  neprirodzeným meradlom ľudského bohatstva. Peniaze sú ilúzia. A dnes viac ako kedykoľvek predtým.

debata chyba

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...