Káva vonia domovom, chlieb nádejou

V porovnaní so zrakom či sluchom sa čuch nezdá byť takým dôležitým zmyslom, no o čo by bol náš život bez vôní chudobnejší! Hoci je vôňa čosi veľmi efemérne, neuchopiteľné, zároveň má mimoriadnu silu.

19.03.2013 13:30
aróma, vôňa, káva Foto:
Čerstvý chlieb či káva voňajú azda každému na svete.
debata (1)

Dokáže pripomenúť detstvo či stratenú lásku, inšpiruje k zloženiu piesne, navnadí na rybačku, kúpu čerstvého chlebíka, ale aj celého bytu. Aké vône máme radi?

Niektoré vône človeka priam agresívne obklopia a nedajú mu šancu uniknúť – napríklad vôňa pražiacej sa slaniny, človeku sa až zbiehajú slinky v ústach! Istý spisovateľ povedal, že vôni slaniny sa nevyrovná ani vôňa slávneho parfumu Chanel no. 5, čerstvo umytého novorodenca, vianočného pudingu, západného vetra na jar, antikvariátu či dokonca vlasom jeho prvej frajerky. Azda by s ňou mohla súperiť len vôňa čerstvo praženej kávy, ale aj tá v súboji so slaninou ťahá za kratší koniec…

Iné vône človeku dajú na výber, sú oveľa nežnejšie – napríklad vône lúčnych kvetov, tie sú často skôr tušené. Aj tak však majú moc dostať človeka späť do detstva, keď si k nim privonia. Niekto miluje vôňu čerstvo pokosenej lúky, no postačí aj obyčajný, čerstvo pokosený trávnik či futbalové ihrisko v meste.

Sú vône špecifické, ktoré nevoňajú každému – napríklad vôňa starých kníh v antikvariáte, vôňa mora – jeden sa nadchýna, druhý omdlieva z pachu morských rias, vôňa dažďa – ktorá pre niekoho vlastne ani nie je vôňou, ale skôr akýmsi vyčistením atmosféry a šancou na nový začiatok. Naopak, čerstvý chlieb či káva voňajú azda každému na svete. V Británii vraj existuje spoločnosť, ktorá predáva sprej voňajúci ako čerstvý chlieb. Ponúka aj dvojbalenie, obohatené o vôňu kávy, ktorú odporúča na spríjemnenie si ranného vstávania…

Nuž, vôňa chleba je vôňa domova, ktorá mnohých napĺňa sentimentalitou. Psychológovia dokonca zistili, že v blízkosti pekárne sú ľudia ochotnejší pomôcť cudzincovi v núdzi. Vôňa chleba sa oddávna spája s nádejou, veď aj v otčenáši sa modlíme: chlieb náš každodenný daj nám dnes. Pritom najstarší slovenský pekár, 84-ročný Jozef Káčer z Belej pri Terchovej, je na vôňu chleba taký zvyknutý, že už ju ani veľmi nevníma. Zákazníkov však za jeho pečivom láka zďaleka.

Realitná maklérka Daniela Danihel Rážová upozorňuje, že vône neradno podceňovať. „Neviem síce, či si kupujúci nehnuteľnosť kúpia len vďaka vôni, no v každom prípade nepríjemný pach odradí. Každý záujemca má lepší pocit z čistého prostredia. Mne napríklad vonia káva, koláčik, ale aj nová maľovka. Od kúpy zasa zaručene odradí pach smetí, stuchliny, ťažký vzduch – čokoľvek, čo evokuje špinu či starobu.“

Oslovili sme niekoľko osobností a opýtali sa na ich obľúbené vône – postupne ich prinesieme. Zaujímavé, že parfumy nikomu nenapadli, namiesto toho sa dočítate o vôni psích ťapiek, obuvníckeho lepidla, rýb, jarnej zeme, o vôni sopečnej krajiny aj starých kníh. Len vôňu plesnivého syra nikto nespomenul.

1 debata chyba

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....