Manuál modernej feministky! Takto radí šéfka Facebooku

Šéfka internetovej komunitnej siete Facebook Sheryl Sandbergová vydala knihu, ktorú americké médiá označila za manuál či manifest modernej feministky.

14.03.2013 11:00
debata

Podľa agentúry AFP Sandbergová vo svojej literárnej prvotine nabáda ženy, aby sa dali do pohybu a skĺbili svoj pracovný život so životom rodinným. „Verím, že svet by bol lepší, keby polovicu našich podnikov a krajín riadili ženy a keby polovicu našich domácností riadili muži,“ tvrdí nadaná 43-ročná podnikateľka. Kniha Lean In (Oprite sa do toho) sa podľa nej obracia na ženy každého veku. Bohatá a druhýkrát vydatá matka dvoch detí s diplomom z Harvardu sa tak stala modlou Američaniek, ktoré snívajú o tom, že budú mať skvelú kariéru a zároveň bezchybný rodinný život.

Sheryl Sandbergová
Sheryl Sandbergová Sheryl Sandbergová

Po práci na americkom ministerstve hospodárstva bola Sandbergová ekonómkou vo Svetovej banke a potom ju zamestnal Google. Nakoniec sa stala generálnou riaditeľkou Facebooku. V knihe Sandbergová napríklad tvrdí, že ženy si samy brzdia svoju profesionálnu kariéru, aby nenarušili rodinný život. Robia to vraj dokonca aj v čase, keď ešte nemajú deti. Autorka ich vyzýva, aby „sebou pohli“, verili vo svoje sny a zmenili aj s pomocou mužov súčasné spoločenské usporiadanie, ktoré sa opiera o hierarchiu pohlavia.

„Otázka rodovej rovnosti je od 90-tych rokov na mŕtvom bode. Vyjsť s touto témou na verejnosť je revolučný čin,“ ocenila knihu zástupkyňa riaditeľa ústavu Stanfordskej univerzity v Kalifornii Lori Mackenzieová.

Šéfka Facebooku už pred vydaním knihy vytvorila nové webové stránky, kde vyzýva ženy, aby sa na nich zverili so svojimi skúsenosťami. Textami už prispeli napríklad televízna moderátorská hviezda Oprah Winfrey, herečka Reese Witherspoon a bývalá prvá dáma Laura Bushová. „Tieto svedectvá ukazujú zoznam skúšok a ťažkostí, s ktorými sa všetky stretávame. Umožňujú nám vidieť, že sa oplatí veriť v seba a snažiť sa dosahovať ciele,“ vysvetľuje Sandbergová.

Na stránkach tiež navrhuje stretnutia, na ktorých sa ženy môžu pravidelne deliť o svoje myšlienky a zadarmo absolvovať kurzy o vyjednávaní v podniku, reči tela či vedení kolektívu.

Avšak riaditeľka výskumného ústavu Women 's Policy Research Heidi Ringerová a niektoré ďalšie ženy šéfke Facebooku vyčítajú, že pre bohatú ženu ako je ona je ľahké skĺbiť profesionálny a súkromný život. Ústav Women 's Policy Research sa zaoberá postavením žien.

„Ženy sa už nechcú sústrediť na potrebné zmeny vo svojom správaní, ale radšej na hlbokú zmenu spoločnosti. O tom sa bude debatovať,“ zdôraznila skúsená feministická ekonómka Hartmannová.

debata chyba

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...